Élet-Stílus

A meleg miatt ritkulnak a vonatok

A MÁV vonalain az éjszaka kijavították a pályahibákat, de a hőmérséklet emelkedésével ismét sebességkorlátozások lesznek.

A reggeli vasúti közlekedés zavartalan volt, de a hőmérséklet emelkedésével ismét bevezetik több helyen is a biztonsági sebességkorlátozásokat, és továbbra is fokozott pályafelügyeletet tart a MÁV – tájékoztatta lapunkat Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője.

A torlódások elkerülése érdekében a Budapest–Veresegyház–Vácrátót–Vác vonalon a hétvégi közlekedési rend érvényes, csak óránként közlekednek a vonatok. A Nyugati pályaudvarról Vácrátót–Vác felé minden óra 48. percében, Vácról Vácrátót–Veresegyház érintésével Budapestre minden óra 23. percében indulnak vonatok.

A tartós meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozhat például a fénysorompók, váltók esetében, de kábelzárlatok is előfordulhatnak. A vasúti pályafelügyeleten ezért fokozott ellenőrzéseket tartanak, és napközben több helyen sebességkorlátozást vezetnek be.

Amennyiben nem működik a vasúti kocsiban a légcserélő vagy a klímaberendezés, a MÁV igyekszik még a vonat indulása előtt egy másik személykocsit a vonatba sorolni – közölte a szóvivő. Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy útközben romlik el a berendezés, a vasúttársaság egy másik, alkalmas kocsiban helyezi el az utasokat. Abban az esetben, amikor ez nem biztosítható, a vasúttársaság visszatéríti a komfortdíjat (390 forint, a kedvezményes pótjegy esetén 220 forint) az utasok részére, ehhez a jegyvizsgáló egy igazolást állít ki.

Az utasok az igazolás felmutatásával az étkezőkocsiban vagy a mozgó árusnál átvehetnek egy kis üveg ásványvizet. A vízre természetesen azok a gyerekek is jogosultak, akik részére IC pótjegyet nem kellett váltani. A személyszállító vonatok utasainak – amennyiben vonatuk előre nem látható okok miatt (műszaki zavar, vis maior) tíz percnél többet várakozik – ásványvizet biztosít a MÁV-START Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik