Élet-Stílus

Napi 7-8 ezer gépkocsi tud levizsgázni

Az első félévben 821 ezer műszaki vizsgát végeztek el Magyarországon, ami csak mintegy 5200-zal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában – mondta Horváth Zsolt Csaba, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke.

Hozzátette: ez azt mutatja, hogy a technológiaváltás, a májustól kibővült vizsgálati folyamat szervesen és eredményesen beépült a napi folyamatokba.

Tavaly mintegy 1,8 millió műszaki vizsga volt Magyarországon, aminek 36 százalékát az NKH végezte el, míg a többit a partnerei, a csaknem 600 külső vizsgálóállomás.

Az elnök kiemelte, hogy 2007-ben 1,65 millió műszaki vizsga várható, ami azért kevesebb, mint az előző évben, mert 2004 óta a 3,5 tonna össztömegű tehergépkocsi kategóriában egyről két évre nőtt a vizsgaintervallum, így az idén ezeket a járműveket nem kell vizsgáztatni. A műszaki vizsgáztatásban az idén a hatóság részaránya 30 százalék alá csökken.

Millárdos bevétel

Horváth Zsolt Csaba elmondta: a hatóság az idei első félévben 12,9 milliárd forint bevételt ért el, ami 1,5 milliárddal haladta meg a múlt félévit, míg 2007 egészében mintegy 25 milliárd forintos árbevételt várnak, az előző teljes évi 23 milliárd után. A bevétel csaknem felét a központi költségvetésbe fizeti be a hatóság.

Utalt arra, hogy a múlt év nyarán még több mint 2200 fővel látta el feladatát a 22 önálló költségvetési intézményként működő közlekedési felügyelet, míg a szervezeti átalakítás után már az NKH egy költségvetési intézményként, és ez év végére 510-zel kevesebb létszámmal látja el feladatát. Ez 2008-ban mintegy 1,5 milliárd forinttal csökkenti a hatóság személyi jellegű kiadásait. Másrészt a szervezet működési hatékonysága, az egy főre jutó árbevétel mintegy 40 százalékkal javult a múlt évhez viszonyítva.

Az NKH 60 saját soron végzi a műszaki vizsgáztatást, míg a külső 600 partner 1000 sorral végezheti e feladatot. A múlt évben átlagosan naponta 6200-6300 műszaki vizsgát végeztek el összesen, míg április óta ez a szám 7400-8000-ra emelkedett.

Kistérségi pályázat

Lovas Károly Róbert, az NKH főigazgatója közölte: a hatóság az ellátottság megfelelő biztosítása érdekében július 9-én pályázatot írt ki műszaki vizsgáló állomások létesítésére, bővítésére. Ennek keretében a magyarországi 168 kistérségből 124-en lehetőség nyílik csatlakozni a műszaki megvizsgálás tevékenységben való közreműködésre.

A pályázatra a megjelenéstől számítva 30 napon belül lehet jelentkezni. Azonban a hatóság további három hónapot biztosít hiánypótlásra, azaz, ha valamely pályázó nem felel meg minden technikai, műszaki feltételnek, akkor arra pótlólagosan is felkészülhet.

Erre azért van szükség, mert már régen volt pályáztatás, így nem várható el, hogy minden kistérségben minden pályázni szándékozó a pályázni kívánt tevékenységnek megfelelő beruházásokat idejekorán megvalósítsa.

Az NKH célja, hogy liberalizálja a műszaki vizsgáztatás piacát, és a piaci verseny növekedésével csökkenjenek a díjak, továbbá megszűnjön a sorban állás az NKH telephelyein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik