Élet-Stílus

Megszűnik az 1 forintos repülőjegy

Ne lehessen 1 forintért kínálni a repülőjegyeket, ha egyszer nem annyiba kerülnek – áll az Európai Parlament rendelettervezetében. A képviselők megfelelő biztosítékokhoz kötnék a légitársaságok működési engedélyének megadását is.

A légi utasoknak joguk van ahhoz, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást kapjanak arról, összesen mennyit kell fizetniük a repülőjegyért. Az EP fellépne egyes légitársaságok azon gyakorlata ellen, hogy a meghirdetett árba nem számolnak bele több, az utas által mindenképpen kifizetendő adót, díjat, egyebet – közölte az EP sajtóosztálya.

A parlament ezért így módosítaná a rendeletet: „A közvetlenül vagy közvetve az utazóközönségnek szóló, bármilyen formában, így akár az interneten közzétett légi viteldíjaknak az összes, a közzétételkor ismert alkalmazandó adót, kötelező illetéket, pótlékot és díjat tartalmazniuk kell”. Ugyanakkor „a légi viteldíjak nem tartalmazhatnak olyan költségeket, amelyek nem a légi fuvarozót terhelik”.

Tilos lesz az is, hogy olyan extra szolgáltatásért számoljanak fel pótdíjat, amelyet az utas nem kért kifejezetten. A jelentés kitér arra is, hogy „ha a repülőtéri vagy fedélzeti biztonsághoz kapcsolódó költségek szerepelnek a repülőjegy árában, azokat elkülönítve fel kell tüntetni a jegyen, vagy más módon az utas tudomására kell hozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik