Élet-Stílus

Ingyenvécé a Szépművészetiből

A Medgyessy-kormány által bevezetett ingyenes múzeumi belépők semmilyen kimutatható látogatószám-növekedést nem okoztak. Úgy tűnik, az intézmények egyhangúlag támogatják azt az OKM-elképzelést, hogy szűnjön meg az ingyenjegy.

A Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya a FigyelőNet érdeklődésére kifejtette, semmilyen változást nem hozott az állandó gyűjtemény látogatottságában a 2004. május 1-jén bevezetett intézkedés. Egy hatást tapasztaltak az intézménynél: amióta ingyen be lehet menni a múzeumba, ugrásszerűen megnőtt a WC-használat. A turisták ugyanis kihasználják, hogy nem kell belépőt fizetni, de nem a tárlatot, csak a toalettet látogatják meg. A múzeum nagy időszaki kiállításaira tódultak az érdeklődők, de az ingyenjegy-rendelkezés ezeket nem érinti.

Elhanyagolt állandó gyűjtemények

Az állandó kiállítások ingyenessége az egyik oka, hogy az utóbbi időben átalakultak a múzeumhasználati szokások – teszi hozzá az Iparművészeti Múzeum igazgatója. Takács Imre szerint sok helyen harsányan, nagy marketingkampánnyal megszervezik az időszaki kiállításokat, amelyek rengeteg látogatót és bevételt hoznak, ugyanakkor elhanyagolják a bevételt nem produkáló állandó kiállításokat. Pedig sokszor az állandó gyűjtemények lényegesen magasabb színvonalat képviselnek, mint a nagy dirrel-durral beharangozott időszaki kiállítások. Takács szerint egyébként is van valamilyen gyanús jellege az ingyenességnek: sokan úgy gondolják, ami ingyen van, nem is lehet értékes.


Ingyenvécé a Szépművészetiből 1

Az Iparművészetiben sem volt semmilyen kimutatható hatása a látogatószámra a 2004-es intézkedésnek, ráadásul a beígért fenntartói kompenzáció sem realizálódott, ezért Takács Imre is egyetért annak eltörlésével. Ugyanakkor hozzátette: ezzel együtt szerinte ki kell terjeszteni a diák-, katona-, nyugdíjas-, családi és egyéb kedvezményeket. Takács egyébként elmondta, hogy a luxemburgi kulturális miniszterrel folytatott beszélgetéséből kiderült, ott sem működött jól ez a rendszer.

A Hadtörténeti Múzeumban szintén nem tapasztaltak semmilyen hatást. A statisztikák szerint 2001-től 2003-ig megkétszereződött a látogatószám, de épp 2004-ben hirtelen visszaesett. Az intézmény egyébként a fenntartási költségeinek elhanyagolható részét szerzi a jegybevételekből.

Eljárás Magyarország ellen

Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója kedden jelentette be sajtótájékoztatón, hogy az OKM tervezi az állami múzeumokra vonatkozó ingyenbelépők megszüntetését. Bereczky szerint jelenleg a tárca azt méri fel, hogy arányban van-e az ingyenességgel járó előny a belépőjegyek árának kiesése miatti anyagi hátránnyal. Bereczky egyébként nem bánná, ha visszaállna a régi rend, és fizetőssé válnának az állandó kiállítások. Valószínűnek nevezte, hogy erről nemcsak a Magyar Nemzeti Galériában, hanem a többi intézményben is így gondolkodnak.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerint a múzeumi kedvezményekről szóló, jelenleg hatályban lévő kormányrendelet ellentétes az 1957-es Római Szerződéssel, amennyiben különválasztja a magyar és külföldi látogatókat megillető kedvezményeket.

“Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a rendeletet tehát mindenképpen módosítani kell” – szögezte le közleményében a szaktárca. Az erről szóló szakmai javaslatot az OKM már el is készítette, azt a tárca miniszteri értekezlete elfogadta. Jelenleg a tárcák közötti egyeztetés zajlik. Az OKM közleménye nem tér ki a javaslat tartalmára és arra, mikor lépne életbe a változtatás.

—-Medgyessy Péter ötlete volt—-

A Medgyessy-kormány döntése alapján 2004. május 1-je óta látogathatóak ingyenesen az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításai. A bevételkiesést, amit az ingyenesség bevezetésének évében 350 millió forintra becsültek, a kormányzat akkori bejelentése szerint a költségvetésből kapták meg kompenzációként a múzeumok. Az eltelt három év során azonban bebizonyosodott, hogy a múzeumok “kártalanítására” elkülönített költségvetési százmilliók nem fedezték a bevételkiesést.

Magyarország uniós csatlakozásának napján 24 múzeum – köztük a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – állandó kiállításai váltak ingyenessé.

Múzeumok összefogása

Miközben a ingyenjegyek megszüntetésén gondolkodik a tárca a múzeumok mindent megpróbálnak a látogatók érdeklődésének felkeltésére. Most először fordult elő hosszú évek óta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum összefogott, és közös kedvezményes belépőt kínálnak az időszaki kiállításaikra.


Ingyenvécé a Szépművészetiből 2

Kedvezményesen tekinthetik meg ugyanis keddtől a Dzsingisz kán és öröksége és az “… és akkor megérkeztek az inkák” című kiállításokat azok, akik mindkét tárlatra kíváncsiak. Az egyik kiállításra szóló egyéni látogatói jegy a másik múzeum tárlatán 25 százalékos kedvezményre jogosít. A kedvezményt az veheti igénybe, aki a pénztárnál felmutatja a másik múzeumban megváltott belépőjegyét. A kedvezmény visszamenőleg is érvényes.

Nem vetélytársak, hanem partnerek

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a két intézmény a látogatók igényeit felismerve döntött a kedvezményről. Az összefogás szükségességét igazolja a Múzeumok Éjszakájának sikere is – mutatott rá a főigazgató, utalva arra, hogy június 23-án, amikor egész éjjel egyetlen jeggyel voltak látogathatóak a részt vevő budapesti gyűjtemények, a Szépművészeti Múzeumba 12 ezren, a Magyar Nemzeti Múzeumba 10 ezren látogattak el.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte: most először fordult elő hosszú évek óta, hogy két nagy múzeum összefogott, jelezve, hogy nem vetélytársak, hanem együttműködő partnerként segítik egymást. “Míg Bécsben kiélezett verseny folyik a látogatókért, nálunk inkább ez egy presztízsharc” – fogalmazott Baán László.

A tervek szerint hosszú távú lesz az összefogás, amelyhez a jövőben más múzeumok is csatlakoznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik