Élet-Stílus

Rekordokat döntöget a hazai turizmus

2007. első fél évi turizmusbarométerének értéke 46,5 százalék, mintegy 10 százalékkal magasabb az előző fél évinél, sőt az eddig mért legmagasabb érték - derül ki az Ecostat felméréséből.

2007-ben a nemzetközi konjunktúra továbbra is kedvez a turizmus fejlődésének, ugyanakkor fennmarad a válsággócokkal, feszültségekkel teli kiszámíthatatlan nemzetközi politikai helyzet. A magyar turizmus számára a legnagyobb kihívást 2007-2008-ban a megingott országimázs helyreállítása és az érdeklődés felkeltése jelenti.


Bíznak az egészségturizmusban

A szállodaipari vállalkozások konjunktúra indexe 2007 év első fél évében 48,8 százalék, ez 12,2 százalékponttal haladja meg az elmúlt fél évben mért értéket. A következő félévben Magyarországon a vendégek főleg kongresszusokon és konferenciákon vesznek részt és jelentős lesz a szabadidő-eltöltés és egészségturizmus céljából hazánkba látogató vendégek száma a szállodák/szálláshely szolgáltató vállalatoknál.

A vendéglátóipari vállalkozások konjunktúra indexe 42,5 százalék. Ez 9,9 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt fél évi várakozási index volt. A következő fél évben az éttermek, vendéglátóhelyek mind a belföldi, mind a külföldi vendégek számának stagnálását prognosztizálják.

Az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások konjunktúra indexe 2007 első fél évében már 48,2 százalék. 2006 első fél évében 34,4 százalék volt, és a tavalyi év második felében 5,6 százalékponttal 40 százalékra növekedett. A szolgáltatások iránti kereslet a következő fél évben is erőteljesen függ majd a bel- és külpolitikai, valamint a gazdaságpolitikai tényezőktől, sőt az időjárás alakulásától is.


Kevesebb időre utazunk

A magyar háztartások mintegy fele tervez a közeljövőben nyaralást, 28 százalékuk a következő három hónapban. A családok 17 százaléka, ha nem is ennyire közeli időpontban, de egy éven belül szeretne üdülni menni. A családok többsége, 53 százaléka egy éven belül egyáltalán nem tervez utazást (fél éve még a családok 64 százaléka nem tervezett nyaralást).


A belföldi utazást tervező háztartások átlagosan három fő utazásával számolnak. A belföldi utak átlagos hossza – az elmúlt két évben – folyamatosan csökkent. 2007 első fél évi felmérésünk szerint az utazók már csak 6,21 éjszakát terveznek eltölteni távol az otthonuktól.

A külföldi utazást tervező háztartások átlagosan két és fél (2,46) fő utazásával számolnak, vagyis kicsivel kevesebbel, mint a belföldi utazást tervezők. Az utazásukat 2 fővel tervező háztartások jelzik a leghosszabb – bő egyhetes – külföldi tartózkodást (az átlagos éjszakák száma: 8,71).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik