Élet-Stílus

Kelet-Európa is kap a kínai Dodge-okból

Két éven belül eláraszthatják az észak-amerikai és az európai piacot az amerikai Chrysler, és a legnagyobb kínai autógyár, a Chery közösen kifejlesztett autói annak a megállapodásnak köszönhetően, amit szerdán írt alá a két vállalat.

A gyártási és forgalmazási együttműködés keretében első lépcsőben kisebb városi autókat terveznek gyártani, valószínűleg Dodge márkanéven, de később az együttműködés kiterjedhet más Chrysler modellek gyártására is.

Először Latin-Amerikában és Kelet-Európában jelenhetnek meg az autók, várhatóan egy éven belül, majd két-két és fél éven belül az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is kapható lesz a Chery.

Ez az első alkalom, hogy egy jelentős amerikai autóipari csoport Kínában gyártatja a világpiacra szánt modelljeit. A Chrysler már régóta keresett kínai partnert egy kisautó gyártásához, mivel az Egyesült Államokban való összeszerelés nem lenne jövedelmező a magas munka- és egyéb költségek miatt.

A Chery saját márkájú autóit már 20 országba exportálja, főként Délkelet-Ázsiába, Afrikába és a Közel-Keletre, az Egyesült Államokban és Európában azonban eddig nem sok sikerrel járt. Ugyanakkor az Európába ugyancsak betörni akaró másik kínai autógyár, a Brilliance egyik modelljét éppen a napokban vonták vissza a piacról Belgiumban a lesújtó törési tesztek miatt. Európa más országaiban egyelőre folytatódik az értékesítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik