Élet-Stílus

Internetes varázsszám és YouTube-mobilok

Szinte mindennap találkozhatunk a konvergencia előnyeivel, mobiljaink segítségével már nemcsak telefonálhatunk, hanem egyre több internetes szolgáltatást is elérhetünk beépített funkcióik segítségével.

A Google és a Yahoo erősödő harcot folytat a mobilok meghódításáért. A telefonjaink ma már a technológiai újdonságok és a növekvő mobilávszélesség segítségével hatékonyan keresnek a neten, jól tájékozódnak a műholdak segítségével, MP3-at és filmeket játszanak le, sőt lassan online játékokban is részt vehetünk velük. A fejlesztés motorja a felhasználókért folytatott verseny, mind az internetes szolgáltatások, mind a mobiltelefónia területén.

A Google és az LG már egy ideje együttműködik az internetes szolgáltatások és a mobiltelefónia összekapcsolásán, de a most bejelentett telefon célja kifejezetten a YouTube-rajongók meghódítása.





A telefon nem csupán le- és feltölteni tudja majd a közismert videós oldal mozgóképeit, klipjeit, hanem speciális megoldások segítségével ezek a funkciók lényegesen egyszerűbbé válnak.

Áprilisban ugyan már megjelentek az első olyan LG telefonok, amelyek már rendelkeztek a Google néhány fontos szolgáltatásával, a felhasználók az LG-KS 10-et már integrált keresővel, Gmaillel és Google Maps-támogatással vásárolhatták meg.

Az üzleti szövetség láthatóan meglehetősen törékeny, mivel az LG nem kötelezte el magát a Google irányába. A hírek szerint a Yahoo levelező és üzenetküldő szolgáltatásai is elérhetők lesznek a cég hamarosan megjelenő modelljeiben.

A Google és Yahoo versenye ezen a téren is fokozódik, s az internetes szolgáltatások nagy része egyre inkább bevonul a mobilszolgáltatás kínálatába.

Internetes varázsszám

Láthatóan más vonalon is gondolkodik a legnagyobb keresővállalat, legújabb befektetésként egy kisebb internetes telefoncéget vett meg a napokban. A Google által megvásárolt cég nem más, mint a GrandCentral Communications, amely egy olyan megoldást dolgozott ki, amely segítségével a felhasználók egy telefonszámon intézhetik az összes telefonjukat.

A „one number for life” gondolat az általánosan elterjedt sokféle mobil, munkahelyi és otthoni telefonszámok helyett próbál meg egyetlen „virtuális” számra koncentrálni minden hívást és üzenetet. A különböző telefonszámokról és eszközökről pedig elérhetővé válik ezáltal az összes többi telefonunkra érkezett üzenet és hívás is.

A GranCentral alapítói – Craig Walker és Vincent Paquet – korábban már dolgoztak együtt egy DialPad Communications nevű cégben, amelyet a Yahoo vásárolt fel nemrégiben.

A cég által fejlesztett szoftver jelenleg még béta-fázisban van, de úgy látszik, hogy beleillik a Google internettelefon-koncepciójába, mert az üzletet igen gyorsan nyélbe ütötték.

A Google nem bocsátkozott részletekbe a fejlesztési tervekkel kapcsolatban, azt viszont leszögezte, hogy az elkövetkező pár hónapon belül számos oldalra beépíti a internettelefon-szolgáltatását, addig a béta-verzió tesztelését meghívásos alapon végzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik