Élet-Stílus

Vízilabda: nem sikerült a visszavágás

Döntetlent játszott a világbajnok horvát együttessel az olimpiai bajnoki címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott az Unicum Kupáért kiírt keddi összecsapáson, a Margitszigeten.

Kapcsolódó linkek

vizilabda.lap.hu
sport.lap.hu

Az április elsejei, melbourne-i vb-döntőben, hosszabbításban elszenvedett 9-8-as vereség után az Unicum-gála címszóval meghirdetett esemény kínált az idén először lehetőséget a “visszavágásra” Kemény Dénes szövetségi kapitánynak és legénységének a déli szomszédok pólós alakulata ellen, mert bár szombaton – már a Világliga-selejtezők egyik ötcsapatos európai csoportja körmérkőzéses küzdelmeinek keretében – újfent összecsap a két gárda, azért a keddi első randevú ígérkezett az igazi “unikumnak”.

Kásás nélkül

Az ausztráliai vb-hez képest mindkét oldalon akadtak hiányzók – a magyar oldalon a világ egyik legjobbja, Kásás Tamás és a vállát fájlaló kiválóság, Varga Dániel, a vendégeknél pedig nyolc játékos is a melbourne-i győzők közül -, így is roppant erős együttesek feszültek egymásnak a Hajós Alfréd uszoda nyitott 50-es medencéjében.


Vízilabda: nem sikerült a visszavágás 1

Markovic (k) bombái rendre életveszélyesek voltak (MTI)


A két válogatott közös pólótörténelmének 40. mérkőzésén a presztízsen túl az is volt a tét, hogy megszerzi-e a magyar együttes 26. győzelmét, vagy a horvátok gyűjtik be kilencedik sikerüket, netán a hetedik döntetlen születik meg.

A válaszra váró mintegy háromezer ember – merthogy gyakorlatilag teltház volt a Szigeten – először vendéggólt láthatott: előnyből a világbajnok Buslje húzta a labdát Szécsi Zoltán kapujába (0-1). Aztán tétova akciókat, kimaradt helyzeteket követően Benedek Tibor megúszás végén egyenlített, s ugyancsak a nyitónegyed hajrájában Biros Péter a vezetést is megszerezte büntetőből, védhetetlenül pattintva a jobb felső sarokba (2-1).

Markovic tarthatatlan

A szoros védekezést választó csapatok a folytatásban se nagyon tudtak mit kezdeni támadásban, rendre távolról kellett ellőni a labdát, nem is változott az eredmény, csak amikor fórba kerültek a horvátok. Dobud nem hibázott, de az “egyensúlyi állapotot” gyorsan megbontotta Benedek, akinek balkeze másodszorra is a legjobbkor villant, Varga Dénes megúszás végén lőtt góljával pedig megvolt a “közte kettő” (4-2). Egy újabb fórt azonban a horvátok ügyeletes “ágyúsa”, Markovic hatalmas lökettel zárt le, szorosabbra alakítva a félidei állást (4-3).


Vízilabda: nem sikerült a visszavágás 2

Benedek birkózik (MTI)


Villámsebesen 5-3 lett azonban “ide”, mert egy pazar támadás végén Hosnyánszky Norbert alkalmi centerként sem jött zavarba, csakhogy Jokovic pattintása sem volt csúnyább “találmány”, a gólszépségversenybe beszálló Biros bal felsőbe vágódó lökete azonban elvitte a pálmát a meccs e szakaszában (6-4). Persze a világbajnok gárda nem adta fel, két emberelőnyt is biztosan értékesített Markovic, majd Antonijevic révén (6-6). Egy perccel az utolsó szünet előtt a kétszeres olimpiai bajnok Kiss Gergely adott beszédes életjelt magáról, majd Antonijevic közeli válaszára Szivós Márton replikázott, ám Buljuvasic fórban még eleresztett egy célt is érő sistergő bombát (8-8).

A felelgetős játék keretében Fodor Rajmund húzásos gólja indította a befejező nyolc percet, a triplázó Markovic megúszásból egalizált, majd Madaras emberelőnyt záró mozzanatként vette be a horvát kaput (10-9). Jokovic bizonyította, hogy az ő balkezét sem fából faragták (10-10). Hosnyánszky óriási lövéssel, Dobud látványos centergóllal fokozta az izgalmakat (11-11). A horvátok mestere, Ratko Rudic 50 másodperccel a vége előtt időt kért, hiába, maradt 11 másodperc, ekkor Kemény Dénes kért időt, ám az utolsó magyar akció sem hozott gólt, így maradt az igazságosnak mondható döntetlen.

Van még a tarsolyunkban

“Többször volt esélyünk arra, hogy növeljük előnyünket és eldöntsük a mérkőzést, de ezekkel nem tudtunk élni. Idényeleji teljesítményt nyújtottunk, a múlt héten kezdtük a közös munkát, még nem vagyunk összeérve. Azért akadt olyan szakasz is, amikor mi zavartuk meg az ellenfelet, úgyhogy összességében elfogadható mérkőzés volt. Ezzel egyben át is estünk a tűzkeresztségen, emiatt talán előnyben leszünk az ellenfelek többségéhez képest a világliga-mérkőzésekre” – értékelt kemény Dénes szövetségi kapitány.

Lapunknak a fiatalabbik Steinmetz-testvér elmondta, hogy elégedett volt a mutatott játékkal, majd hozzátette, hogy a Kemény-csapat jó pár figurát a Világliga-mérkőzésekre tartogat. “Igazi közönségszórakoztató játékkal rukkolt elő mind a két csapat, annak pedig kimondottan örültem, hogy hét közben is ilyen sokan kilátogattak a mérkőzésre. A döntetlennél persze jobban örültem volna egy győzelemnek.” – nyilatkozta Steinmetz Ádám.

A válogatott szerdától vasárnapig szerepel Vl-selejtezőn, ugyancsak a Margitszigeten.

Unicum Kupa
Magyarország-Horvátország 11-11
Góldobók:
Benedek, Biros, Hosnyánszky 2-2, Varga Dénes, Kiss G., Szivós, Fodor, Madaras 1-1, illetve Markovic 3, Antonijevic, Jokovic, Dobud 2-2, Buslje, Buljuvasic 1-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik