Élet-Stílus

Zabel nem indulhat a vb-n

A Német Kerékpáros Szövetség (BDR) nem engedi elindulni a doppingolását bevalló Erik Zabelt a Stuttgartban szeptember 25-30. között megrendezésre kerülő országúti kerékpáros-világbajnokságon.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

„Végleges döntés a pénteki elnökségi ülésen születik a csapat összeállításáról, de a BDR vezetői egyetértenek abban, hogy a doppingbotrányban érintett Zabel nem vehet részt a vb-n” – mondta Wolfgang Schoppe, a német szövetség alelnöke.

A Tagesspiegel című lap értesülése szerint a sportminisztériumot felügyelő belügyi tárca kezdeményezte Zabel kizárását a világbajnoki csapatból, azzal az indoklással, hogy Németország nemzetközi jó hírét rontaná, ha korábban doppingoló versenyző is részt vehetne a világbajnokságon.

„A Belügyminisztérium szerepéről nem tudok, azt viszont nem tagadom, hogy az éves állami támogatások elosztásáról döntő sportminisztérium megfenyegetett bennünket: nem kapunk semmit, ha Zabel indul” – nyilatkozta a lapnak Schoppe. A 36 éves Zabel – aki a Tour de France-on többször megnyerte a pontversenyt – május 24-én bevallotta, hogy a Telekom (jelenleg T-Mobile) versenyzőjeként tiltott szerek segítségével érte el eredményeit.

Markus Wilfurth, korábbi német válogatott országúti kerékpáros szerint 1999-ig csak azok szerepelhettek a nemzeti együttesben, akik doppingoltak. Wilfurth hétfőn kijelentette: Peter Weibel szövetségi kapitány csak azokat nevezte be a világversenyekre, akik beszedték a Georg Huber csapatorvos által felírt tiltott teljesítményfokozó szereket. Weibel és Huber ellen egyaránt nyomoz az ügyészség doppingszerekkel történt visszaélés vádjával, a vizsgálat lezárásáig a német szövetség mindkettejüket eltiltotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik