Élet-Stílus

Peking 2008: 22 ezer lángvivő

Csaknem 22 ezer fáklyavivő részvételével tervezik az olimpiai lángot végcéljához eljuttatni sok ezer kilométeres útján a 2008-as pekingi ötkarikás játékok szervezői.

A rendezésért felelős BOCOG hétfői bejelentése szerint megkezdték a staféta tagjainak toborzását, s a tervek szerint a 21 880 „lángfuvarozó” közül 18 400 lesz a szárazföldi Kína, vagyis a Kínai Népköztársaság képviselője.

A szervezőbizottság „fáklyaügyi” felelőse, Csang Ming – amint arról a China Daily hírt adott – közölte, hogy az olimpiai láng vivőit a „Harmónia útja” elnevezésű program keretében, rendkívül átfogó munkával és alapossággal válogatják ki, a közösség szolgálatában szerzett érdemeket külön jutalmazva a jelölteknél.

„A hazafiság és az olimpiai mozgalom iránti elkötelezettség lesz a kritériumok egyike” – jelentette ki Csang, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a nem, a foglalkozás, a nemzetiségi hovatartozás vagy az egészségi állapot nem játszik szerepet a szelektáláskor, egyetlen megkötés, hogy az illető 14 évnél idősebb legyen. A lángvivők öt százaléka lesz külföldi, a fáklyásokat kísérő, rájuk vigyázó mintegy ötezer főt kínai egyetemisták-főiskolások közül választják ki.

Az eddigi olimpiai „lángszállítási” csúcsot Sydney tartotta a maga 12 102 fáklyavivőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik