Élet-Stílus

Ujjlenyomatot vesznek a holland coffee shopok

Százezer eurót kell költeniük vendégeik szűrését lehetővé tevő biztonsági berendezésekre a Hollandia déli csücskében fekvő Maastrichtban üzemelő, könnyű kábítószer árusítására engedéllyel rendelkező üzleteknek (coffee shopok).

A település 15 coffee shopjának bármelyikébe betérő fogyasztótól a szeptembertől életbe lépő szabály szerint ujjlenyomatot vesznek, arcáról felvételt készítenek, és rögzítik biometrikus adatait. A rendelkezés célja, hogy kiszűrjék azokat a coffee shopokat, amelyek vétenek az értékesítés szigorú rendje ellen, amely szerint 18 évnél fiatalabbakat tilos kiszolgálni, s a felnőtt korúaknak sem szabad egy nap öt grammnál több vadkenderszármazékot eladni. A szabályszegő vendéglátóhelyeket akár be is zárathatják.

Noha a betérő vendégeknek sem a nevét, sem a címét nem jegyzik föl, és az elfogyasztott mennyiségre vonatkozó adatot is csak a fogyasztás napján éjfélig őrzi meg a rendszer, a coffeeshop-tulajdonosok tartanak attól, hogy az intézkedések legalább a bevezetésüket követő kezdeti időszakban visszavethetik a forgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik