Élet-Stílus

Múzeumok látástól vakulásig

A Múzeumok éjszakáján egy jegy áráért végigmúzeumozhatjuk az éjszakát, amelyben még az utazás ára is benne van. Ezért kapunk némi erotikát a Bajor Gizi Múzeumban, megnézhetjük India magyar festőnőinek képeit, a katonakórházat a Vár alatt, ugrálhatunk a tűz fölött a Vajdahunyad váránál, legálisan juthatunk be a nemzeti bankba, de Miskolcon és Debrecenben is akad látnivaló.

A Múzeumok Éjszakája program lényege, hogy 1200 forintos felnőtt és 600 forintos gyermekjegy ellenében az egész éjszaka folyamán lehet minden, részt vevő budapesti múzeum programját megnézni, és ingyen lehet utazni a BKV múzeumbuszain is. Európában több mint 1500 múzeum csatlakozott a múzeumok hosszú éjszakájához, amelyet a legtöbb országban május 20-án, tartottak, ezzel szemben Magyarországon Szent Iván éjjeléhez kötik a rendezvényt, így idén praktikus okokból egy nappal korábban 23-án szombaton tartják.

Tavaly 45 magyar város több száz programmal és kiállítással várta a közönséget. A nagyszabású programsorozaton csak Budapesten több mint 50 helyszínen több mint 400 programból választhatott a több mint 200 ezer látogató.


Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja Európa távoli vidékein és hazánkban is. Az ünnep jellege sok európai országban kettős arculatú: szerencsehozó s egyúttal baljóslatú.


Múzeumok látástól vakulásig 1

A Kortárs Építészeti Központ megnyitója a tavalyi Múzeumok Éjszakáján


A tűz tisztító, gonosz-űző erejébe vetett hit az alapja a Szent Iván-napi tűzugrás hazánkban délszláv közvetítéssel elterjedt szokásának is. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést. A szertartásos tűzgyújtásnak egészség- és szerelemvarázsló célzata is volt.

Erotika a Bajor Gizi Múzeumban

BKV-különjárat indul

Több különjáratot indít a BKV Zrt. az idén is a Múzeumok Éjszakáján, szombatról vasárnapra virradó éjszaka, hogy megkönnyítse a közlekedést a helyszínek között. Összesen négy útvonalon közlekednek majd múzeumi járatok június 23-án 18 órától másnap hajnali 2 óráig. Több múzeum érintésével buszok járnak például a Deák Ferenc tér és a Lágymányosi hídnál, a Művészetek Palotájában működő Ludwig Múzeum között. A Deák Ferenc térről induló belvárosi és budai, továbbá a Batthyány térről induló óbudai járattal csaknem félszáz múzeum közelíthető meg. A Múzeumok Éjszakáján a Deák Ferenc téri Földalatti Vasúti Múzeum is várja az érdeklődőket – áll a BKV közleményében. A felnőttek 1200 forintért, a gyermekek 600 forintért Budapest valamennyi múzeumi rendezvényére beléphetnek és a BKV múzeumi járatait is igénybe vehetik szombaton éjjel.


A színpadi látványt, a jelmezt és a meztelenséget állítja középpontba az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) programja, amelyet a Bajor Gizi Színészmúzeumban szombaton, a Múzeumok Éjszakáján láthat a közönség. Az éjfélig tartó rendezvényen a női szerepek lehetőségeit tekintik át: az érzékiség közvetett és közvetlen megjelenítése mellett megidézik a kortárs színházban érzékelhető erotikát és az éjszakai orfeumi világ hangulatát. A program délután 5 órakor, a Palya Bea Quintet koncertjével indul, amelyen az énekesnő Weöres Sándor Psyché című lemezéről hallhatnak dalokat a nézők. A koncertet követően a száz éve született Vogel Erik díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festőművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik. Az este utolsó programján Egy erkölcstelen éjszaka címmel tartanak bemutatót népszerű színdarabok jelmezeiből, zenei aláfestéssel, dalokkal. A Böhm György rendezte produkcióban az éjszakai orfeumi világ hangulatát idézik meg a művészek: Takács Kati, Szirtes Balázs, Almási Éva, Balázsovits Edit, Eszenyi Enikő, Fischl Mónika, Gubás Gabi, Kováts Adél, Malek Andrea, Oszvald Marika, Pápai Erika, Schell Judit, Szervét Tibor, Váradi Viktória és a zongoránál Darvas Ferenc.

A dalai láma és Gandhi festőnői

A misztikus Indiáról nyílik kiállítás szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a fővárosi Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban, ahol Sass Brunner Erzsébet és leánya, Brunner Erzsébet munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A két festőnő Sass Brunner Erzsébet (1889–1950) és leánya, Brunner Erzsébet (1910–2001) Indiában élt és alkotott. Brunner Erzsébet halála után végrendeletében 62 festményt hagyott a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumra, ezen alkotások láthatóak a múzeum legújabb kiállításán. A két művésznek Ázsiában és az Egyesült Államokban is voltak kiállításai, Indiában társaságukhoz tartoztak a kor ismert személyiségei, akiket képeiken is megörökítettek. A portrékon látható Mahátma Gandhi, a Nobel-díjas költő Rabindranath Tagore, a Nehru család több tagja és a dalai láma is.

—-Katonai kórház a Vár alatt—-

A Múzeumok Éjszakáján, szombaton megnyílik a budai Vár alatti titkos katonai kórház és bunker. Az 1960-as évek óta érintetlen Sziklakórház és Várbarlang termeiben több mint 60 élethű, a legmodernebb panoptikumi technológiával készült viaszfigura idézi meg a történelmet. A több mint ezer négyzetméteres óriási kiállítás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és a katonai bunkerek világába nyújt betekintést. A látogatók idegenvezetők közreműködésével ismerhetik meg a Várhegy alatt található egyedülálló barlangrendszer egy szakaszát, ahol megtekinthetik azt a kutat is, ahová a legenda szerint a török időkben a hűtlen háremhölgyeket dobatták a budai pasák. A látogatók megismerkedhetnek az 1848-as szabadságharc, az I. és a II. világháború alatt működtetett kórházzal, a sebesültek ellátásával. Emellett megtekinthetik a Sziklakórház műtőjét, előkészítőjét és konyháját is. A látogatókat a felszínen hagyományőrző egyenruhások és fáklyás őrség segít majd a tájékozódásban.

Tüzes Múzeumok Éjszakája a Vajdahunyadvárban

Tüzet csiholó ősember, tűzzsonglőrök, tábortűz, Szent Iván napi tűztánc, tüzes borok…
Mindez csupán rövid kivonata a Tüzes Múzeumok Éjszakája programjának, amely ezúttal az idén éppen 100 éves Vajdahunyadvár teljes udvarát betölti majd. Lesz artista sátor, családi élményjátékok, ügyességi- és sportversenyek. A Levendula Játszóház és Alkotóműhely közreműködésével: bokrétakötés, koszorúkészítés mezei virágokból, mézeskalácsszív-sütés, illatpárna-hímezés, Szent Iván-napi lakásdekorációs szívecskekészítés. Fellép a Duo Mediterran, a Palya Bea Quintet, és a Balázs Elemér Group. A szerelmi varázslással és bájitalkóstolással is megismerkedhetnek a résztvevők. Előzetes bejelentkezés alapján csónakos vártörténeti túra indul kétóránként a vár körüli tavon Éjfélkor pedig fáklyás vártörténeti séta és tűzugrás is lesz.

Kincsvadászat a jegybankban

A Magyar Nemzeti Bank első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakáján. A “Nagy Szentivánéji Kincsvadászaton” a résztvevőket kincskereső térképek és az MNB munkatársai segítik abban, hogy az egyes állomásokon helyes választ adjanak az épület különlegességeiről, a bank tevékenységeiről, illetve az árstabilitásról feltett kérdésekre. A trezor keresése közben sok fontos ismerethez juthatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Bankról, annak történetéről, tevékenységéről. A látogatók egy színtársulat segítségével interaktív szerepjáték keretében megtervezhetik családi kasszájukat is, s választhatnak, hogyan döntenének egy-egy fontos pénzügyi helyzetben. Az est során az érdeklődők olyan feladatokban is kipróbálhatják ügyességüket, mint az aranyrúdemelés, a hamispénz-felismerés, a fabatkanyomtatás, a testsúly pénzre “váltása”, az érmeszám-tippelés, illetve az érmeverés. A rendezvény további különlegessége az egyetlen éjszakára megnyíló, bankjegybiztonsági elemeket bemutató tárlat. Az est kulturális programját a Honvéd Férfikar tagjainak pénzhez kapcsolódó zenei műsora, valamint a megvilágított Róth Miksa-üvegablakok páratlan vizuális élménye egészíti ki.

—-A Régi Zeneakadémia is nyitva lesz—-

A Régi Zeneakadémia Andrássy úti épülete, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont is hajnalig nyitva lesz a Múzeumok Éjszakáján. A program a Budapest Táncművészeti Stúdió bemutatójával kezdődik. A műsor első részében a Kárpát-medence táncaiból látható válogatás, a másodikban pedig latin táncok következnek. Ezután a Régi Zeneakadémia Bach-termének orgonáját két egyetemi hallgató, Balog Norbert és Mekis Péter mutatja be az érdeklődőknek. Este múzeumi vezetésen ismerkedhetnek meg a látogatók egyebek között Liszt Ferenc különleges hangszereivel. Az instrumentumokat a 14 éves Sophia Chua-Rubenfeld szólaltatja meg, aki nem sokkal később húgával, a 11 éves hegedűs Louise-zal lép pódiumra. A két rendkívüli tehetségű amerikai növendék Prokofjev, Liu Zhuang, Bartók, Brahms, Fauré és természetesen Liszt egy-egy művét szólaltatja meg. Éjfélkor indul útjára a második vezetés a múzeumban, majd dzsesszmuzsika szól a Bach-teremben: Borbély Miklós (szaxofon), Fenyvesi Márton (gitár), Farkas Norbert (bőgő) és Demjén Péter (dob) játszik az Andrássy úti Régi Zeneakadémián.

Nosztalgiafotózás és árverés Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplénben és a megyeszékhelyen, Miskolcon is várják az érdeklődőket a helyi múzeumokban szombaton este hat órától éjfélig. A Múzeumok Éjszakáján 10 megyei település, 15 múzeumában várják majd az érdeklődőket. A helyszíneken az adott múzeum kiállításain kívül, kézműves játszóházak, szabadtéri koncertek, kibővített múzeumibolt-kínálat, nosztalgiafotózás, jótékonysági árverés és még számos meglepetés szerepel a palettán. Több múzeumban csak ezen az estén megtekinthető kamarakiállítások is láthatók, fontos eleme az éjszakának az egyes helyszínek gasztronómiai kínálata, például a Fröccsfesztivál, amellyel az adott tájegység tradicionális egyedi ételeit és italait szeretnék népszerűsíteni.

Debrecenben három az egyben

Debrecen három közművelődési intézménye első alkalommal kapcsolódik be együtt a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma, valamint a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ. A múzeum előtti téren már szombaton délután megkezdődnek a gyermekprogramok, majd éjszaka a múzeum állandó kiállításai mellett japán időszaki tárlat és ehhez illően japán teaház várja a múzeumba látogatókat. A Református Kollégium június 23-án este megnyitja kapuit a kollégiumi udvarra látogatók előtt is, ahol híres magyar szobrászok domborműveit tekinthetik meg az érdeklődők, miközben az oratórium teremben Méliusz korabeli protestáns szertartások gregorián dallamai hangzanak fel a Nagytemplomban tartandó éjféli koncertet megelőzően. A Múzeumok Éjszakáján kedvezményesen 600 forintért vásárolhatnak belépőt az érdeklődők, a jeggyel mindhárom intézménybe ellátogathatnak. A Modemben az Északi Part című, a Balaton-felvidékhez kötődő művészek munkáiból rendezett kiállítást, a Testbeszéd című, az Antal-Lusztig gyűjteményből összeállított válogatást, valamint a Lost and Found kortárs képzőművészeti kiállítást tekinthetik meg az éjszakai tárlatlátogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik