Élet-Stílus

Női kézilabda-vb: kedvező sorsolás

Kedvezően alakult a Németh András vezette magyar női kézilabda-válogatott számára a december 2. és 16. közötti franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság sorsolása.

Németh András szövetségi kapitány világbajnoki bronzérmes, a tavalyi Európa-bajnokságon ötödik csapata az első körben a legutóbbi vb-t kihagyó Kongóval, a vb-18. Japánnal, valamint az Eb-9. Spanyolországgal mérkőzik a E jelű csoportban.

A kvartett két legjobb csapata – papíron a magyar és a spanyol gárda – jut tovább a

Kapcsolódó linkek


kezilabda.lap.hu
sport.lap.hu

középdöntőbe, ahol a román–lengyel–kínai–tunéziai, illetve német–koreai–ukrán–paraguayi csoportok két-két továbbjutó együttesével mérkőzik majd a világbajnokságon.



Női kézilabda-vb: kedvező sorsolás 1

Németh András elégedett a sorsolással (MTI)


Az ág nem könnyű, de a másik oldal is hasonló erősségű, mivel ott szerepelnek az előző Európa-bajnokság dobogósai: Norvégia, a címvédő Oroszország és az olimpiai negyedik Franciaország. A magyar érdekeltségű oldalon (D, E és F csoport) a Németh-csapat mellett vélhetően a spanyolok, a vb-ezüstérmes románok, a lengyelek vagy a kínaiak, illetve az Eb-negyedik, vb-hatodik németek, az olimpiai ezüstérmes, vb-nyolcadik dél-koreaiak, vagy az utóbbi három olimpián aranyérmes dánokat búcsúztató, Athénban harmadik, vb 10. ukránok léphetnek tovább. A tornán olimpiai kvóták, illetve kvalifikációs tornára szóló indulási jogok szerezhetők. Az aranyérmes automatikusan olimpiai résztvevő, amelyre eddig csak az Eb-gőztes Norvégia és a rendező Kína szerzett kvótát. A vb 2–7. helyezettje pótselejtezőn indul, azonban ezen túl még egy európai csapat is részt vehet ilyen tornán, mivel ez a földrész a legerősebb.

„Az ágon a legjobb négyben kell végeznünk, hogy legalább pótselejtezős helyünk legyen. Ez az elvárás reális, teljesíthető a magyar válogatott számára. Elégedett vagyok a sorsolással” – mondta Németh András szövetségi kapitány.

A december 2. és 16. közötti világbajnokságon 24 válogatott szerepel hat négyes csoportban. Az alapszakaszból (rendező városok: Nantes, Saint-Brieuc, Lyon, Nimes, Toulon, Pau) kvartettenként két-két gárda jut tovább a középdöntőbe (rendező városok: Dijon, Metz), a csoportharmadikok Beauvais-ben a 13–18., a csoportnegyedikek pedig Plaisirben a 19–24. helyért folytatják. A negyeddöntőktől a párizsi Bercy Csarnok ad otthont a mérkőzéseknek.

—-Csoportbeosztások—-

A-csoport (Pau):
Kazahsztán
Argentína
Horvátország
Franciaország

B-csoport (St-Brieuc):
Ausztrália
Macedónia
Brazília
Oroszország


Női kézilabda-vb: kedvező sorsolás 2

Az olimpiai kvóta a cél (MTI)


C-csoport (Lyon):
Dominikai Köztársaság
Angola
Ausztria
Norvégia

D-csoport (Toulon):
Tunézia
Kína
Lengyelország
Románia

E-csoport (Nimes):
Kongó
Japán
Spanyolország
Magyarország

F-csoport (Nantes):
Paraguay
Ukrajna
Koreai Köztársaság
Németország


—-Pénteken sorsolnak a férfiaknál—-

A sorsolási hét a női vb-vel nem ért véget: a januári, norvégiai férfi Európa-bajnokság csoportsorolását pénteken este rendezik Oslóban. Skaliczki László szövetségi kapitány olimpiai negyedik, világbajnoki kilencedik, az utóbbi Eb-n 13. gárdáját a harmadik kalapba sorolták. A január 17. és 27. közötti, 16 csapatos kontinenstornán négy négyes csoportot sorsolnak.


Női kézilabda-vb: kedvező sorsolás 3

Az Eb-selejtezőt simán vette Skaliczki László csapata (MTI)



A kvartettekből a legjobb három-három jut tovább a középdöntőbe. A csoportküzdelmeknek Drammen, Bergen, Stavanger és Trondheim ad otthont, és az utóbbi két városban lesz a középdöntő is, míg Lillehammer rendezi az elődöntőt, a bronz- és az aranymeccset. Az első kalapban Franciaország, Spanyolország, Dánia és Horvátország, a másodikban Németország, Oroszország, Izland és Szlovénia, a harmadikban Lengyelország, Norvégia, Szlovákia, valamint Magyarország található. A negyedik kalapba pedig Fehéroroszországot, Montenegrót, Svédországot és Csehországot sorolták be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik