Élet-Stílus

Kiállításra, de hová?

Az elkövetkező napokban a hőség ellenére is érdemes lesz betérni a kiállítóterekbe: közelebbről is megismerhetjük az evés esztétikáját, a zene és a képzőművészet kapcsolatát, a debreceni Balatont, Fehér László munkásságát, Paizs László tárgykollázsait, de lesz mozi is a Műcsarnokban.

Ilyentájt sokat sejtető titkolózás, várakozás és misztikus feszültség kereng a kiállítóterek és galériák körül, mintha a múzeumok forró-folytott atmoszférikus éjszakájára, a fülledt nyáreste sokat ígérő Szent Iván éji feszthangulatára várna már mindenki. A „big-night” előtt azonban még néhány igazán érdekes tárlat is fokozhatja kedvünk nyári hevületét.

Eszemiszom


Kiállításra, de hová? 1



Az evés maga a létezés esszenciája – vallotta valamelyik ókori és Rómában élő lakomázó filozófus. Ezt a szofisztikus megállapítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban átértelmezték, most ott ez a mondás úgy hangzik: a miből evés a létezés esztétikája. Eszemiszom ugyanis annak a kiállításnak a címe, ahol augusztus 5-ig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező és Szilikát Tanszékek hallgatóinak formatervezett, evéssel kapcsolatos egyedi és kis példányszámú, használati és személyes tárgyai tekinthetőek meg. A fiatal designművészek ízlésével, a terített asztal díszeivel és a tárgytervezés folyamatával ismerkedhetünk a tárlaton.
Terítéken a jövő családi ezüstje?

Gitár és ecset

Június 21-én este nyolckor a Millenáris Fogadó-Padlását érdemes megmászni, ahol 2 in 1 – zenészképek címmel feLugossy Laca és Szirtes János performance-ának felütésével zenész-képzőművész-zenész kiállítás nyílik. Sziporkáznak a műalkotásokat jegyző nevek: John Lennon, Yoko Ono, Laurie Anderson, Miles Davis, Klaus Voormann (Manfred Mann), Don Van Vliet (Captain Beefheart), Kiss Tibi, Nagy Kriszta, Dr. Máriás, Bada-Dada, Wahorn, efZámbó, feLugossy, Gerhes, Január Herceg, Rutkai Bori.
Vizualitás nemcsak kottapapíron.

Balatoni nyár Debrecenben

Debrecenben mindig történik valami és nem csak a „loki” zöld négyzet alakú kapukkal szegélyezett focipályája az izgalom forrása. A Modem Kortárs Művészeti Központban ezúttal Északi part címmel július végéig kollektív kiállításon láthatjuk Gábor Áron, Gáyor Tibor, G. Heller Zsuzsa, Hencze Tamás, Jovánovics György, Klimó Károly, Maurer Dóra, Nádler István, Šwierkiewicz Róbert, Trombitás Tamás, Veszely Ferenc munkáit. A Balatonról van szó természetesen, hisz a Magyar tenger mindenkinek emlék és kedves, legyen civil(s) polgár, bohém művész, vagy mindkettő egyben. A tájban megmerítkező alkotószellem sziporkázik a múzeum tereiben.
Kihagyhatatlan program, mint egy csobbanás a 27 fokos Balatonban.

Fehér az fehér


Kiállításra, de hová? 2



Ha nem lenne a magyar képzőművészet emblematikus figurája, akkor biztos műkritikusként keresné a kolbászra valót, hisz minden fontos kiállítási program állandó és jól értesült vendége Fehér László festőművész. Most neki nyílik retrospektív tárlata a Ludwig Múzeumban, ahol a rajongók betekintést kapnak az 1953-ban született Munkácsy és Kossuth-díjas, valamint Prima-díjas alkotó művészetébe. Fehér a hetvenes évektől fontos része a magyar festészetnek, kezdetben fotórealista, majd az ötvenes évek családi fotóin és a gyermekkori emlékeken átszűrt szorongás képeivel áttételesebb formát talált mondanivalója számára. Kialakította voltaképpen máig érvényes sokak által kedvelt egyéni stílusát. A Ludwig Múzeumban június 21-én nyíló és szeptember közepéig látható tárlaton számos köz- és magángyűjteményből és a művész műterméből válogatott, az elmúlt harminckét évben készült legfontosabb munkái láthatók.
Fehéren feketén, meg színesben

Mozi a Műcsarnokban


Kiállításra, de hová? 3



Június 22-én este 6-kor „Vetítés” lesz a Hősök terén, egy Budapest epizód kiállítás várja a látogatókat. Az első alkalommal az antwerpeni Kortárs Művészeti Múzeumban adott „mozi” most Pestre költözött. Az ott, majd most itt látható program azt vizsgálja, hogy a művészet milyen alternatívákat kínál a vetített képekre, a projekció legkülönbözőbb formáira. A nemzetközi szereposztás a következő: Marie José Burki, Marc De Blieck, Rodney Graham, Pierre Huyghe, Timothée Ingen-Housz, Június 21 Kollektíva, Yeondoo Jung, Klaas Kloosterboer, Bruce Nauman, Joost Rekveld, Matthew Stokes, Sugár János, Fiona Tan, Krassimir Terziev, Ana Torfs, Paul Van Hoeydonck, Várnai Gyula, Benjamin Verdonck, Cerith Wyn Evans. A Műcsarnokban mintegy húsz, különböző műfaj sorakozik egymás mellé: szobor, installáció, videóinstalláció, fotó, rajz, print, festmény lesz látható.
Mozgóképesképesmozi


Tárgykollázsok

Paizs László túl van a hetvenen, de lendületes, mint mindig. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett művész a jelenlegi tárlaton az elmúlt két évben készült műanyag objektjeit mutatja be. Az átlátszó üvegtömbbe hibernált tárgyak – munkáskesztyű, jelvény, propaganda füzet, szemüvegkeret, kólás doboz, fotó, szövegtöredékek – fura mozdulatlansága semmihez sem hasonlítható hangulatot kelt. A RadaR-ban – Európai Kortárs Művészetért Egyesület – Ráday utcai bázisán június második feléig látható pillanat-tárlat kivezet a mából, a holnap emberéhez szól.
Plasztikplasztikusság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik