Élet-Stílus

Európai fesztiválok

A legrangosabbnak tartott európai fesztiválok kezdési dátumuk szerinti sorrendben.

Ossza meg élményeit az FN.hu olvasóival!


Küldjön fotókat, videókat és egyéb formátumú élmény- beszámolót a fesztival@sanomabp.hu címre!

Sónar
Június 14-16.
Barcelona, Spanyolország

A rendezvényt hivatalosan a fejlett zene és multimédia-művészetének dedikálták, de alapvetően arról szól, hogy a közel 80 ezer résztvevő három nap és három éjszaka bulizik. A tizennegyedik Sónar fesztiválon azért biztos, hogy a kor legjelentősebb művészei segítenek rácsatlakozni a legfrissebb trendekre. Fellépők többek közt: Laurent Garnier, Diplo, Kazumasa Hashimoto, Beastie Boys (exkluzív instrumentális show), DJ Muerto, DJ Mehdi, Timo Maas, Devo, Mogwai.

http://www.sonar.es


Greenfield-Festival

Június 15-17.
Interlaken, Svájc

Svájc egyik legszebb környékén, a 3000-es hegyek között, Interlakenben rendezik meg a zenei fesztivált, ahová az A8-as autópályán lehet eljutni, de a vasúti közlekedést is javasolják a szervezők. Ez a változat annál is inkább megéri, mert Svájc területéről bárhonnan ingyenesen, illetve a fesztivál jegyével lehet utazni. A rendezvény szolgáltatásai a többi hasonló szabadtéri fesztiválhoz hasonló, talán a grillfield nevű grillezőhely tűnik érdekesnek, ahol a vendégek maguk sütögethetik pecsenyéiket. Fellépők többek közt: Slayer
Marilyn Manson, Juliette & the Licks, Sonic Youth, The Hives, Queens Of The Stone Age, The Killers, My Chemical Romance, INCUBUS, Smashing Pumpkins, Manic Street Preachers.

http://www.greenfieldfestival.ch/intro/index.php


Hurricane

Június 22-24.
Schessel, Németország

Az 1997-ben indult rockfesztivál egy motorversenypályán helyezkedik el az északnémet Schessel városka mellett. A Hurricane Festival háromnapos zenét jelent két külön színpadon , de lehet bungy-jumpingolni, bazározni, multikulti gyorskajákat fogyasztani, a játék és partysátrakat látogatni, de kempingezni is. Fellépnek többek közt: Beastie Boys, Incubus, Juliette & The Licks, Manic Street Preachers, Marilyn Manson, Pearl Jam, Placebo, Queens Of The Stone Age, Sonic Youth, The Good, The Bad & The Queen.

http://www.hurricane.de/


Glastonbury

Június 22-24.
Worthy Farm, Pilton, Somerset, Nagy-Britannia

A Kortárs Előadóművészet Glastonbury Fesztiválja alíghanem a világ legnagyobb szabadtéri zenei rendezcvénye a maga 3,6 négyzetkilométeres kiterjedésével. A Glastón leginkább a zene a meghatározó, de a tánc, a kabaré, a színház, a cirkusz és még rengeteg művészeti ág is képviselteti magát, és 385 élő előadást jelenít meg a három nap alatt a közel 150ezres közönségnek. Fellépők többek közt: Arctic Monkeys, Kasabian, Gogol Bordello, The Killers, Dirty Pretty Things, The Who, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Dame Shirley Bassey, Bjork, Iggy And The Stooges, The Chemical Brothers.

http://www.glastonburyfestivals.co.uk/


Rock Werchter

Június 28. – július 1.
Werchter, Belgium

A belga Rock Werchter több mint harminc évvel ezelőtt indult 1000 résztvevővel, azóta a négynapos rockeseményre 70 ezer látogatót várnak. A Werchter nevű kis faluban rendezett fesztivált a fesztiválszervezők a világ egyik legjobb rendezvénynek tartják. A szervezők idén nagy hangsúlyt fektetnek a környzetvédelemre, és azt ígérik, hogy még zöldebbek lesznek. Fellépnek többek közt: Marilyn Manson, Björk, Muse, Beastie Boys, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys, Pearl Jam, Oi Va Voi, The Killers, Peter Gabriel, Keane, The Chemical Brothers, The Good, the Bad and the Queen, Incubus, Metallica, Faithless, Tori Amos

http://www.rockwerchter.be


Roskilde

Július 5-8.
Roskilde Dánia

Roskilde a Glastonbury után a második legnagyobb rockfesztivál Európában. Hagyományai 1971-re nyúlnak vissza, amikor két középiskolás srác Mogens Sandfær és Jesper Switzer Møller, valamint a hirdető Carl Fischer tető alá hozta az első bulit. 1973-ban aztán átvette a szervezést a non-profit Roskilde Alapítvány, amely azóta működteti a rendezvényt azt a célt tűzve ki maga elé, hogy elősegíti a zene, e kultúra és a humanizmus fejlődését. Míg kezdetben a hippik voltak a legtöbben jelen, mára már inkább a mainstream ízlésű fiatalság köréből kerül ki a közönség. Tavaly 170 együttes játszott több mint 79 ezer látogató volt, amelyet 21 ezer önkéntes szolgált ki, így az 5000 médiamunkással és a 3000 művésszel együtt közel 110 ezren voltak jelen. A rossz hír, hogy az idei rendezvényre már minden jegy elkelt, de azért online aukciós oldalakon még biztosan hozzá lehet jutni. Fellépnek többek közt: Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, Arctic Monkeys, The Ark, Basement Jaxx, Björk, Fanfare Ciocarlia, The Flaming Lips, Laurent Garnier, The Killers, Muse, My Chemical Romance, Lee Scratch Perry & Adrian Sherwood, Queens Of The Stone Age, Slayer.

http://www.roskilde-festival.dk/


Montreux Jazz Festival

Július 6-21.
Montreux, Svájc

1967-ben a svájci riviérán, a Genfi-tó partján rendezték az első Montreux Jazz Festivalt olyan nevekkel, mint Keith Jarrett, Jack DeJohnette, Bill Evans, Nina Simone, Jan Garbarek, vagy Ella Fitzgerald. Míg eleinte háromnapos volt a rendezvény, addig ma már két hétig élvezheti mintegy 200 ezer zenerajongó a koncerteket. Azóta is csupa nagy név fémjelzi az eseményt: Santana Van Morrison, Chuck Berry, Eric Clapton, Stan Getz, Charles Mingus, Count Basie, Chick Corea, Herbie Hancock, B.B. King mind itt jártak. A fesztivál ma már nem tiszta jazzfesztivál, egyéb progresszív zenekarok is helyet kaptak. Fellépők egyebek közt: The Chemical Brothers, Motörhead, Placebo, Beastie Boys, Faithless, Unkle, Tori Amos, George Benson & Al Jarreau, Living Colour, Norah Jones, Van Morrison, Candy Dulfer, Gianna Nannini, Pet Shop Boys, The B-52’s, Seal, Youssou N’dour, Chick Corea, Pat Metheny, Wu-Tang Clan, Erik Truffaz

http://www.montreuxjazz.com/home_light.aspx


Umbria Jazz
Július 6-15.
Perugia, Olaszország

Az Umbria Jazz Festival Európa egyik legfontosabb jazzfesztiválja, emit 1973 óta minden évben megrendeznek Pruigiában. Az ősi városban állítólag az igazi nagy élmény a tökéletesen kevert koncertek után a spontán örömzenék, a jam sessionök. A hivatalos koncetek mellett rengeteg utcazenekar is „fellép”, és a városban szinte minden a zenéről szól ilyankor. Fellépnek többek közt: George Benson & Al Jarreau, Dionne Warwick, Henri Salvador, Richard Galliano, Keith Jarrett, Pat Metheny & Brad Mehldau, Sonny Rollins, Gilberto Gil, Carlinhos Brown.

http://www.umbriajazz.com


Exit

Július 12-15.
Novi Sad (Újvidék), Szerbia

A Budapesttől mintegy 300 kilométerre fekvő Újvidéken hozta létre két egyetemista 2000-ben az Exit nyári fesztivált. A festői 18. századi erődítménnyel díszletével a háta mögött a rendezvény egyre népszaerűbb Európában. A szervezők amellett, hogy nem titkoltan szórakoztatni kívánják a szerb fiatalokat, mindig igyekeznek a középpontba állítani fontos társadalmi kérdéseket is. Fellépők többek közt: Basement Jaxx, Beastie Boys, Groove Armada, Lauryn Hill, LTJ Bukem, Snoop Dogg, Trentemøller and Wu-Tang Clan.

http://www.exitfest.org/


Nuke

Július 13-14.
VAZ St. Pölten, Ausztria

A július közepén egy pénteki és egy szombati napon rendezik a Nuke nevű osztrák bulit, amelynek némi hippi színezetet ad, hogy a két színpadot a Holdról illetve a Napról nevezték el. Ha már ott vagyunk a környék mindenképpen érdemes arra, hogy jobban megismerjük.
Fellépnek többek közt: Beastie Boys, The Prodigy, The Roots, Kosheen, Alpha Blondy & Solar System, Senor Coconut And His Orchestra feat. Argenis Brito, Babylon Circus, Sonic Junior, Junior Kelly.

http://www.nuke.at/


Nice Jazz Festival

Július 18-25.
Nizza, Franciaország

A Nice Jazz Fest egyike a három legnagyobb jazzeseménynek Európában a Montreux-i és a hágai fesztivál mellett. Minden nyáron közel 45 ezer látogató, 3 színpad, 500 zenész, 75 koncert, azaz 120 óra zene. A zenei kínálat eklektikus. Hallhatjuk a jazz összes irányzatát, az afriakai rootstól, az avantgarde-on keresztül a gospelig, a bluesig, a fusionig és az urban funkig. Fellépnek többek közt: Jeff Beck, Manu Katche, Marcus Miller, Nate James, Mystic Revelation Of Rastafari, Zawinul Syndicate, Positive Roots, Gipsy Kings, Isaac Hayes, James Blood Ulmer, The Roots, Eric Bibb, Ms. Lauryn Hill, Manu Dibango.

http://www.nicejazzfest.com/njf2.php?lang=gb


Benicàssim Festival

Július 19-22.
Benicàssim, Spanyolország

A Benicassim Festival Valenciában tökéletes hely egy nyári fesztiválnak a Costa Azaharon. Mind a tengerpart közelsége, mind a kulináris örömök, mind a nemzetközi közönség egyedivé teszi a Benicàssimot a világban. A zene mellett a rendezvény lehetőséget nyújt a társművészeteknek is, minta a tánc, a divat a kortárs képzőművészet színház rövidfilmek. A szervezők célja, hogy lehetőséget nyújtsanak a résztvevőknek, hogy megosszák egymással élményeiket, hogy átérezzék a látogatók a közösségi élményt. Fellépnek többek közt: Arctic Monkeys, The B-52’s, The Hives, The Human League, Iggy & The Stooges, Mando Diao, Muse, UNKLE (live), Wilco

http://fiberfib.com/


Edinburgh Festival

Augusztus 10. – szeptember 2.
Edinburgh, Skócia

A skót Edinburgh Nemzetközi Fesztivál az előadóművészetekre helyezi a hangsúlyt és ezek közül is a magas művészetek kapnak szerepet. A gazdag programben ennek megfelelően klasszikus zenét, színházi előadásokat, operát balettet, táncot láthatnak a hat nagy színházba és koncertterembe ellátogató vedégek. A nyárzáró nagy rendezvény 1947-ben indult, és a hivatalos programból kiszorult alkotók létrehozták a saját fesztiváljukat is Fringe fesztivál néven. A magyar tavaszi fesztivál tulajdonképpen igen hasonló az Edinboroug-ihoz, még abban is, hogy a Fringe ötletét átvették. Igaz nálunk nem önszervező módon jött ez létre. Fellépők többek közt: Scottish Ballet (koreográfus Stephen Petronio), Trisha Brown Dance Company, National Theatre of Scotland, The Wooster Group, American Repertory Theatre, The Festival and Cologne Opera, Nicholas McGegan, Jean-Christophe Spinosi, Jennifer Larmore, Philippe Jaroussky, San Francisco Symphony, Bavarian Radio Symphony Orchestra, the Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela, Rinaldo Alessandrini and the Concerto Italiano.

http://www.eif.co.uk/


FM4 Frequency Festival

Augusztus 15-17.
Salzburg, Ausztria

Az augusztusi fesztivál ismert csak Frequency néven is, és a korábbi Bécsi Fesztiválból jött létre miután áthelyezték Salzburg mellé. Névadója, az FM4 Ausztria nemzeti radiója, amely a fősodor zenei irányzata mellett az alternatív irányzatokat is bemutatja. A fellépők mind a rock, mind az elektronikus zene, mind a hip hop berkeiből érkeznek, de az osztrák, német alternatív- és indievonal is szerephez jut. Fellépők többek közt: Die Ärzte, Seeed, Juliette & The Licks, Kaiser Chiefs, Jimmy Eat World, Snow Patrol, Nine Inch Nails, !!! (CHK CHK CHK), The Good, The Bad & The Queen, Manic Street Preachers.

http://www.frequency.at/


Pukkelpop

Augusztus 16-18.
Hasselt – Kiewit, Belgium

A Pukkelpop Európa legalternatívabb fesztiváljának tartják, amelyet egy humanista ifjusági szervezet (Humanistische Jongeren) hozott létre, céljuk pedig az volt, hogy bemutassák a kortárs progresszív zenéket. 1985-ben hat zenekarral indultak, most pedig már több mint100 fellépüjök van, és 135 ezer vendégük. A rendezvénynek az utóbbi években többször változott a helyszíne, most Kiewit (Hasselt), amely mind Antwerpentől, mind Brüsszeltől 70 kilométerre fekszik. Fellépnek többek közt: Deetron, Zombie Nation, The Whitest Boy Alive, Smashing Pumpkins, Kings Of Leon, Stab, Iggy & The Stooges.

http://www.pukkelpop.be/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik