Élet-Stílus

Nőtt a vidéki szállodák forgalma

Országos átlagban 2 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban viszont csökkent a vendégéjszakák száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 000 forint, nettó átlagára 14 100 forint volt az év első öt hónapjában. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 300–16 900 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 7600–9300 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek.

Drága fővárosi szállodák

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 8900 forint, nettó 7400 forint volt január–májusban. A legmagasabb összeget (bruttó 23 400, illetve nettó 19 500 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (bruttó 3600 forint, illetve nettó 3000 forint) számoltak be.

Balaton: növekvő forgalom

A bruttó szobaárbevétel összességében 5 százalékos, a nettó szobaárbevétel 1 százalékos folyó áras növekedést mutatott a vizsgált időszakban. A szobaárbevétel átlagos növekedési üteme az előző évekhez képest jelentősen csökkent, és februártól hónapról hónapra lassult, májusban pedig már csökkenést mértek.

Kiemelkedő mértékű emelkedésről a Balaton partján működő három- és négycsillagos szállodák (13–19 százalék), valamint az ország keleti részén található szállodacsoportok (18–23 százalék) számoltak be.

Kevesebb szállóvendég Budapesten

A budapesti három- és négycsillagos, valamint a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységek bruttó szobaárbevétele 4–6 százalékkal csökkent. 2007. január–májusában a megfigyelt vendégéjszakák száma 3,4 milliót tett ki, ami 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értékét. A fővárosi szállodacsoportokat 1–4 százalékos csökkenés jellemezte.

A vidéken működő szállodákban különböző mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű emelkedésről az ország keleti részén található egységek (11–15 százalék) és a balatoni szállodák (9–19 százalék) számoltak be. Január–májusban a budapesti öt- és négycsillagos, illetve az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb, 56–64 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik