Élet-Stílus

Csináljuk a fesztivált

Ha nem tetszik a hazai fesztiválfelhozatal, rendezzünk saját bulit! Utánajártunk, mivel jár egy közepes, mondjuk háromnapos zenei fesztivál megszervezése. Jól gondoljuk meg!

Noha nem szívesen hozzák nyilvánosságra a szervezők a költségvetések részleteit, sikerült néhány számot megtudnunk egy hazai viszonylatban közepesnek számító, többezres látogatóval bíró fesztivál gazdájától. Mint mondta, a háromnapos rendezvény összköltsége körülbelül 15 millió forint, amelynek 50-60 százalékát a fellépők gázsijára fordítják.


Csináljuk a fesztivált 1

Három nap, 15 millió


A magyar fesztiválok borotvaélen táncolnak, mert ha nincs mindennapra egy „húzónév”, nem biztos, hogy bejön annyi ember, amennyi a rentábilis működéshez szükséges.

Magyarországon ma két olyan együttes van, amelyik biztosan behozza a rajongókat: a Tankcsapda neg a Kispál és a Borz. Tudja ezt minden szervező, nem is hiányzik e két zenekar semelyik valamirevaló fesztiválról. De tudja ezt a két csapat is, ennek megfelelően alakítják a gázsijukat: ez a két legdrágább együttes.

Általában alig-alig próbálkoznak a hazai szervezők a fellépő-paletta kiszélesítésével, mindenütt ugyanazok a nevek fordulnak elő. Az informátorunk például egy ízben meghívta a Republic-zenekart főműsoridőre, de a közönség nem volt túlságosan vevő a „nagy névre”, nem hozta be az árát a kísérlet. Néhány év alatt egyébként duplájára nőttek a fellépti díjak, a két említett zenekarnál éppúgy, mint a többieknél. A nyári fesztiválidőszakban mindegyik előadó tolla erősebben fog, kétszer-háromszor annyi honoráriumot kérnek és kapnak, mint egy őszi-téli klubkoncertért.

Az általunk vizsgált fesztivál főbb kiadásai a gázsikon kívül a két színpad hang- és fénytechnikája (ez 15-20 százaléka a büdzsének), a hangszigetelt sátor bérlése (sátranként nagyjából egymillióért), a biztonsági és egyéb személyzet díja (nagyjából szintén milliós nagyságrend), valamint a közterületbérlés. Ha az adott önkormányzat nem támogatja ezzel a rendezvényt, ez is egymillió körüli összeg. Ezenkívül van még egy sor kisebb kiadás az áramtelepítéstől a kordonállításig és a mobil vécékig, amelyek egyenként többszázezres összegek.


Csináljuk a fesztivált 2

Egy biztos fellépõ: Tankcspada


A bevételi oldalon ezzel szemben a szponzorok és az állam esetleges támogatása illetve a jegybevétel áll. Az informátorunk által szervezett fesztiválon nagyjából nyolcmillióra rúgnak a jegyen felüli bevételek. A legnagyobb részt a szponzorok állják, kisebb – és előre kiszámíthatatlan – részt az állam, és egy-két millió jön be a büfék használati jogainak eladásából. A fesztivál csak abban az esetben lesz nullszaldós, ha minimum másfél ezer ember vesz belépőt.

Miközben a zenekari gázsik egyre nőnek, a szponzori és állami bevételek egyre csökkennek, úgyhogy nem lehet előre látni a gazdasági megtérülés mértékét. Mindenesetre, amennyiben pozitív mérleggel zár a fesztivál, a jövő évi rendezvényre is tartalékolni kell – mondta az informátorunk.

Jól meg kell gondolni tehát, ha fesztiválszervezésre adnánk a fejünket. Az informátorunk legalábbis csak azoknak ajánlja ezt a mesterséget, akinek néhány évig van pénzügyi tartaléka, és amúgy is “bírja a strapát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik