Élet-Stílus

Visszavágásra készül a Ferrari (videó)

A Ferrari alig várja, hogy bebizonyíthassa, a monacói McLaren-fölény csupán egy futamra szólt. Az előjelek jók, de Fernanado Alonsónak és Lewis Hamiltonnak is lesz ehhez néhány szava.

A Forma-1-es csapatok a monacói futam után az amerikai kontinens felé vették az irányt. Először Kanadában ezen a hétvégén, majd az USA-ban egy hét múlva lesz futam. A Ferrari komoly verést kapott Monte Carlóban, hiszen a harmadik helyezett Felipe Massa egyperces hátrányban ért be a győztes Alonso mögött.

Egyesek már temetik a Ferrarit, más jól értesültek azt mondják: a Ferrari eleve úgy tervezte az idei autóját, hogy beáldozták a hercegség versenyét, hiszen az annyira speciális, és csupán egyetlen a 17 futamból. Ennek megfelelően a tengerentúli versenyen újra versenyképesek lesznek, amit az is alátámaszt, hogy a Paul Ricard-i tesztek azon napjain, amikor a montreali pályát szimulálták, Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb.


Visszavágásra készül a Ferrari (videó) 1

Városi verseny Kanadában (vezess.hu)


Az összetett pontverseny állása

1. Alonso 38 pont
2. Hamilton 38
3. Massa 33
4. Räikkonen 23
5. Heidfeld 18
6. Fisichella 13
7. Kubica 12
8. Rosberg 5
9. Coulthard 4
10. Trulli 4
11. Kovalainen 3
12. Wurz 2
13. Sato 1
14. R. Schumacher 1

Räikkönen utolsó esélye?

A finnek szüksége is lesz gyorsaságára, hiszen rá már földet is dobtak páran, mert az utóbbi két versenyen összesen egy pontot szerzett, amivel 15 pontos hátrányba került a McLaren élen álló kettőséhez képest. Mellette szól, hogy az utóbbi két évben dobogóra állhatott Kanadában.

Érdekes kérdés a McLaren helyzete is, hiszen a brit sajtó sirámai miatt, hogy nem hagyták Lewis Hamiltont nyerni Monacóban, a csapat a futam előtt hangoztatta: a pilótái szabadon küzdhetnek egymással. Vajon Hamilton megszerzi első győzelmét, vagy a tavalyi első, Fernando Alonso ismétli meg sikerét?

Konstruktőri vébé

1. McLaren 76
2. Ferrari 56
3. BMW 30
4. Renault 16
5. Williams 7
6. Toyota 5
7. Red Bull 4
8. Aguri 1
9. Toro Rosso 0
10. Honda 0
11. Spyker 0

Nemcsak a két McLaren és a két Ferrari az esélyes, de a gyors pályán a BMW párosa is veszélyes lehet, mögöttük pedig megérkezhet a Monacóban javulást mutató Renault is.

Pálya és verseny

Tavaly még a silverstone-i verseny után következett a Forma-1-es naptárban a Kanadai Nagydíj, idén azonban már közvetlenül Monaco után kapott helyet. Ám nemcsak az első három betű közös a két versenyben, hanem, hogy az Ile Notre-Dame szigeten kijelölt pálya egy része a hétköznapokon ugyanúgy közút, mint Monte Carlo utcái. Évente mindössze kétszer rendeznek itt autóversenyt, a Forma-1 mellett a Champ Car-sorozat is ellátogat ide.

Ebből kifolyólag egyes részeken itt sincs bukótér, és ha a pilóta hibázik, akkor a fal adja a másikat. Főleg a célegyenesre ráfordító kanyar a veszélyes, amit a bajnokok falának is neveznek. Michael Schumacher és Fernando Alonso is esett már ki azért, mert túl közel ment a betonkorláthoz. Tavaly pedig éppen a kanadaiak kedvence, Jacques Villeneuve találta el egy helyen a kerítést, akinek legendás édesapjáról, Gilles Villeneuve-ről keresztelték el 1982-ben a pályát.

Elsősorban jó csúcssebességre van szükség a kanadai győzelemhez, de kiváló fékek is kellenek, a pálya nagyon igénybe veszi ezeket az elemeket. Helyenként buckás a pálya, így azokat figyelembe kell venni az autó beállításakor. Elsősorban azonban a tapadás hiányára fognak panaszkodni a pilóták a poros aszfalt miatt. A Bridgestone nem meglepő módon idén is az utcai pályára kitalált gumijait viszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik