Élet-Stílus

Egyhangú EU-döntés a barangolási díjakról

Az Európai Unió illetékes miniszterei egyhangúlag jóváhagyták a mobiltelefonok külföldi használatára kiszabható díj, az úgynevezett barangolási díj felső határát.

A szabályozott hívásokra tett maximális kiskereskedelmi barangolási díj – áfa nélkül – kezdeményezett hívásokért 49 eurócent (hozzávetőleg 123 forint), fogadott hívásokért 24 eurócent (60 forint) lesz percenként. Ez a jelenleginek körülbelül egynegyede.

Az új tarifák várhatóan még ebben a hónapban érvénybe lépnek, majd további csökkentés lesz: a második ében 46, illetve 22 centre, a harmadikban 43 és 19-re mérséklődnek a díjtételek, majd utána megszűnik a felső határ, hacsak azt az egyes országok, illetve az Európai Parlament meg nem hosszabbítja.

Az Európai Parlament május végén szavazta meg azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében csökkennek a díjak. Az új rendelet már júniusban életbe léphet, alkalmazása két hónappal később kötelező.

Az uniós szervek között kialkudott kompromisszum értelmében az előfizetők maguk dönthetnek arról, hogy az új, olcsóbb tarifát választják, vagy megtartják korábbi előfizetési csomagjukat. Ha a fogyasztó nem jelez más döntést, automatikusan az új tarifa vonatkozik majd rá.

Becslések szerint az új tarifarendszer bevezetése Magyarországon 400 millió forintnyi költséget jelent, alkalmazása pedig további évi 8 milliárd forint bevételkiesést eredményez a szolgáltatóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik