Élet-Stílus

KSH: nőtt a vendégéjszakák száma

Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 5 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 10 százalékkal emelkedett, miközben a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 7 százalékos volt. Az első négy hónapban 753 ezer külföldi vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 2 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2006 azonos időszakában. Az ország számára a legjelentősebb küldő országok közül a Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Ausztriából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak száma csökkent, a Hollandiából, a Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezőké 4–16 százalékkal emelkedett.

Erősödő vendégforgalom

A szállodák valamennyi kategóriájában kismértékben, az ifjúsági szállókban lényegesen mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, a többi szállástípust a vendégforgalom bővülése jellemezte. A turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek jelentős mértékű növekedésről számoltak be.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 960 ezer belföldi vendéget és 2,2 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma számottevő mértékben bővült, 8 százalékkal több vendég 12 százalékkal több vendégéjszakát töltött el 2006 azonos időszakához képest. A belföldivendég-éjszakák száma – a turistaszállók kivételével – minden szállástípusban nőtt. A szállodák közül a legtöbb belföldi vendég három- vagy négycsillagos szállodát választott.

Nőtt a szálláshelyek száma

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 62 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 10 százalékos növekedésnek felel meg. A szállásdíjbevétel – amelyből az összes bevétel több mint fele származott – 12 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január–áprilisra számított árindexe 9 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.


2007. április 30-án 2168 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 744 szálloda, 965 panzió és 459 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban. Április végén 30-cal több szálloda és 62-vel több panzió működött, mint az előző évben, és minden más kategóriában is nőtt a szálláshelyek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik