Élet-Stílus

F1: két verseny egy hétvégén

Max Mosley és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is támogatná a Forma-1-es világbajnokság versenyrendszerének átalakítását, így egy helyett két rövidebb verseny lehetne minden nagydíjon.

Kapcsolódó linkek

forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Az idény elején a Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore azzal az ötlettel állt elő, hogy a mostani vasárnapi verseny helyett két rövidebb futamot kellene rendezni a Forma-1-ben, hasonlóan az F1 előszobájának nevezett GP2 rendszeréhez. Az olasz csapavezető elképzelése szerint délelőtt egy 45 perces rövid, délután pedig egy hosszabb, egyórás verseny lenne. Az ötlet Bernie Ecclestone-nak, a Forma-1 első emberének is nagy tetszik.

„Ha olyanok, mint Briatore vagy Ecclestone változtatást szeretnének, akkor az felőlünk is rendben van, feltéve, hogy a szabályok mindenkire egyformán érvényesek” – mondta Max Mosley, a FIA elnöke.


F1: két verseny egy hétvégén 1

Egy helyett két futam? (vezess.hu)



A Nemzetközi Automobil Szövetség első embere azonban arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen ügyekben a Motorsort Világtanács mondja ki a végső szót, és hogy ő személy szerint leginkább olyan változtatásokat látna szívesen, amelyek az előzéseket, a nyílt versenyt ösztönöznék. A reform mellett és ellen is komoly érvek szólnak. Nyilvánvaló például, hogy a nézők szívesebben néznének két eseménydús futamot, egy unalmasabb helyett, viszont komoly kérdés, hogy a tévétársaságok hogyan tudnák – vagy egyáltalán, akarnák-e – a versenyeket közvetíteni. Olyan vélemények is vannak, amelyek szerint az Forma-1-hez hozzátartozik a technikai csúcsteljesítmény, így az is számít, hogy kinek az autója bírja tovább – és a két rövidebb futamon ez annyira nem számítana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik