Élet-Stílus

NHL-döntő: Pronger az Ottawának segített

Szépített az Ottawa Senators a vendég Anaheim Mighty Ducks ellen az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság (NHL) döntőjének harmadik mérkőzésén.

Az előző két – hazai környezetben rendezett – találkozóján a Mighty Ducks betartotta a receptet. Fregyelmezett védekezés, s mindenek előtt az ottawaiak rettegett Alfredsson-Heatley-Spezza támadósorának kikapcsolása volt a feladat.

A dél-kaliforniaiak remekül megoldották a feladatot, s pláne az 1-0-s győzelmükkel zárult második találkozón volt egyértelmű, hogy a Senators nem találja ellenszerét az amerikaiak kemény játékának.

Nos, a Dome-ban minden visszájára fordult: nem utolsó sorban a kanadai válogatottnál is stabil tagnak számító Chris Pronger hibájából. A tagbaszakadt bekk egyrészt McAmmond lövésébe olyan szerencsétlenül ért bele, hogy az kapusát, Giguere-t is megtréfálta, másfelől a harmadik játékrész elején kisebb tömegverekedést robbantott ki, s így elképzelhető, hogy az idei rájátszás során másodszor is eltiltják.

Az első harmadban a kanadai csapat számára adott volt a feladvány: az Anaheim az előző két hazai mérkőzésen egyaránt hajrágóllal nyert, s a Stanley Kupa megszerzésének közelébe került, az Ottawa pedig már több mint 95 perce nem talált be. A Ducks hamar vezetést szerzett: a finn Selänne középre adását McDonald emberelőnyben vágta a rövid sarokba.
Ez volt az első létszámfölényes anaheimi találat a fináléban.

Az életben maradásért harcoló kanadai csapat ezt követően hihetetlen nyomás alatt tartotta a vendégek kapuját, és ugyan több ziccer kimaradt, mégis csak sikerült egyenlíteni. Neil – akinek egy nappal korábban született meg a kislánya – közelről kotorta a pakkot a hálóba. Giguere 111:34 perc után kapott gólt.

A második harmadban potyogtak a gólok. Igaz, először Moen százszázalékos helyzetben a kapuvasat találta el. A 26. percben Perry húzta be a korongot Emery lába között a kapuba, majd 27 másodperc múlva Volcsenkov távoli lövésébe Fisher ért bele, így Giguere nem védhetett.

Harmadszor is vezetéshez jutott az Anaheim, egy gyors kontra után Getzlaf lőtte be a kipattanót. Később emberelőnybe került a kanadai sereg, és Alfredsson lábáról bepattant a pakk. A videóbíró segítségével végül érvényesnek ítélték a gólt. És még a szünet előtt a harmadik olyan találatot szerezték a hazaiak, amely irányváltoztatást követően jutott Giguere ketrecébe: McAmmond középre adása a hátvéd Prongerről vágódott be.

A harmadik harmad elején Pronger törlesztett. Belekönyökölt McAmmond arcába, akit be kellett kísérni az öltözőbe. Kiállítást nem ítéltek, de a következő cserében tömegverekedés tört ki. Ahogy csillapodtak az indulatok, növelte a különbséget a Senators: Vermette passzát Volcsenkov vágta be. A hajrában a kapusa helyett is mezőnyjátékost küldött a jégre a Ducks, de ez a taktika nem vált be.

NHL, Stanley Kupa-döntő,
3. mérkőzés
Ottawa Senators-Anaheim Mighty Ducks 5-3 (1-1, 3-2, 1-0)
Gól:
Neil (17.), Fisher (26.), Alfredsson (37.), McAmmond (39.), Volcsenkov (49.), illetve McDonald (6.), Perry (26.), Getzlaf (28.)
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Ducks javára
A következő mérkőzést magyar idő szerint kedd hajnali 2 órakor rendezik Ottawában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik