Élet-Stílus

Euroliga: Benedekék és Vargáék is kiestek

Nem jutott magyar csapat a férfi vízilabdacsapatok elitsorozata, az Euroliga négyes döntőjébe, miután a Vasas szoros meccsen, összesítésben egy góllal kikapott a címvédőtöl, és a Honvéd óriási meglepetésre itthon is kikapott az Olympiakosztól.

Kapcsolódó linkek

vizilabda.lap.hu
sport.lap.hu

Miután Athénban 11-9-re alulmaradt a “dominós” legénység, győzelemre, méghozzá háromgólos sikerre lett volna szüksége ahhoz, hogy a tavalyi “kényszerszünet” után az idén megint ott lehessen a legjobb négy európai együttest felvonultató Final Fourban, amelyet 2004-ben meg is nyert Kovács István alakulata.

Ehhez képest görög góllal indult a meccs, de három perc múlva már a Honvéd vezetett 3-1-re a “B-közép” jóvoltából, azaz Bárány Attila centerremekének, a csapatkapitány Benedek Tibor átlövésének és Biros Péter emberelőnyös találatának köszönhetően. Ahelyett azonban, hogy még jobban elhúzott volna a magyar gárda, az athéni kikötőnegyed csapata némiképpen váratlanul egyenlített (3-3), ráadásul Kiss Gergely büntetőjét kivédte a pireuszi kapus.

A nagyszünetig jól álltak Benedekék

Hasonló szituációban nem remegett meg viszont Benedek balkeze (4-3) a második negyed nyitányaként, de felettébb látványos akcióból jött az egyenlítés, sőt a vezetést is átvették a vendégek (4-5) a nem igazán pörgő, álmatagnak tetsző hazaiakkal szemben. Biros sistergő lökete hamar javított a Honvéd-hívek lelkiállapotán, s hogy a B-betűs trió harmadik tagja is újfent jeleskedjen: Bárány előbb látványos húzásból, majd magasan kiemelkedve a vízből közeli bombával alakította 7-5-re az állást. Ezzel a félidőre a hátrányt sikerült ledolgozni, előnyt szerezni azonban nem.


Euroliga: Benedekék és Vargáék is kiestek 1

Afrudakisz és Fodor gyûri egymást (MTI)


Biros bődületes erejű lövésével aztán a “közte három” is meglett a harmadik játékrész elején, csakhogy a görögöknek eszük ágában sem volt feladni, olyannyira, hogy a negyed felénél 8-7-re “visszajöttek”. Az “alapkülönbség” helyreállításáról Szivós Márton gondoskodott, ám – az amúgy nem feltétlenül elvárt izgalmakat fokozandó – erre is jött még Olympiakosz-válasz (9-8).

A vége nem sikerült

Mi több: az utolsó negyedben kettős emberelőny közepette ki is egyenlítettek a vendégek, majd jött az igazi feketeleves két újabb görög gól formájában (9-11).

Ugyanannyi lett a vége, mint Athénban, megint a pireusziak javára, akik kettős győzelemmel jutottak be az Euroliga egyelőre ismeretlen színhelyű, júniusi négyes döntőjébe, míg a Honvéd – akárcsak a Vasas – elbúcsúzott a sorozattól.

A Vasas is búcsúzott

A minimális különbségű – 11-10-es – hazai győzelem után roppant nehéz visszavágóra számíthatott a Vasas a horvát tengerpart patinás üdülőközpontja tavaly Euroligát nyert szupercsapatának vendégeként, különösen, hogy a visszavágón két sérült alapember, Steinmetz Ádám és Varga Dénes nem szállhatott vízbe.

Ezzel együtt – a helyszíni beszámoló szerint mintegy négyezer fanatikus honi szurkoló hangorkánjától kísérve – bátran kezdett az angyalföldi alakulat: a friss világbajnok horvát nemzeti együttes nehéztüzérének, Miho Boskovicnak a vezető góljára Hosnyánszky Norbert, Kemény Dénes bő válogatott keretének tagja hasonló bombával felelt (1-1). Később ugyanő egyenlített is, az első szünetre azonban a hazaiak vonulhattak előnnyel (3-2).

Heinrich Dávid egalizált a második nyolc percben, válaszul azonban egymás után két hazai gól született (5-3) – nem utolsó sorban annak következményeként, hogy a Jug öt alkalommal is emberelőnyben játszhatott, mire a Vasas megkapta első fórját.


Euroliga: Benedekék és Vargáék is kiestek 2

Steinmetz Ádám sérülés miatt kihagyta a visszavágót (MTI)


Nem sikerült a bravúr

Nem sokkal a nagyszünet előtt Mátyás Zoltán is eredményes volt, ám horvát gól vezette be a harmadik negyedet (6-4), minek utána hibák, elpuskázott lehetőségek következtek mindkét oldalon.

A befejező játékrész feléig folytatódott a rontások sora, míg nem a Jug három-, majd négygólos előnyre tett szert, s ezzel el is dőlt az összecsapás. Bár Varga Dániel egyszer, 7-5-nél még visszahozta a reményt, 9-5 után már csak szépítésre tellett – Kovács Róbert és a háromszor is eredményes Hosnyánszky révén – Földi László együttesének erejéből. Összesítésben egy góllal jobb volt a Jug, s a legjobb négy közé jutott, míg a Vasas kiesett az Euroligából.

Euroliga-negyeddöntő, visszavágó:
Jug Dubrovnik (horvát) – TEVA-VasasPlaket 9-7
A magyar góldobók: Hosnyánszky 3, Heinrich, Mátyás, Varga Dániel, Kovács R. 1-1
Továbbjutott: a Jug, 19-18-as gólkülönbséggel

Domino-BHSE – Olympiakosz Pireusz (görög) 9-11
Továbbjutott: az Olympiakosz kettős győzelemmel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik