Élet-Stílus

Elmaradt a magyar Himalája-hódítás

Az erős szél miatt nem indult el egyedül Várkonyi László hegymászó a Mount Everest csúcsára. Társa, Klein Dávid már vasárnap visszaindult az előrelolt alaptábor felé.

A magyar hegymászó oxigénpalack nélkül próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára, de végül a rossz időjárás miatt el sem indult a táborból.

Várkonyi László Klein Dáviddal együtt vasárnap éjfélkor kísérelte meg először a csúcstámadást, akkor Klein Dávid nem tudta folytatni az utat, mert gyomorpanaszai voltak. A két hegymászó visszafordult. Várkonyi azonban 8300 méter magasságban megállt, mert úgy döntött, újra megpróbálja elérni a 8850 méteres csúcsot, ezúttal egyedül. Ez azonban nagyon kockázatos vállalkozás lett volna, egyrészt mert a szervezete nem tudott volna akklimatizálódni, másrészt mert nem lett volna aki figyeli rajta a fizikai és szellemi elváltozásokat. A mászás 7-10 óráig is eltarthatott volna.

Hajnal Ágnes a távirati irodának elmondta: a két hegymászó elindult lefelé. Csomagjaikat összepakolják, majd teherhordókat keresnek, akik a nepáli fővárosba, Katmanduba szállítják holmijukat. A két magyar a tervek szerint jövő hétfőn utazik haza Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik