Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök

A hétvégére egy legendás bassusgitárost, ska-koncertet és Tankcsapdát kínálunk zenei fronton, de izgalmas táncelőadásra, sárkányhajózásra és majálisra is elmehetünk a hétvégén.

Továbbra is mindenkinek azt ajánljuk, hogy csak a legszükségesebb esetben maradjon otthon, mert akkor kihagyná a Paso születésnapját, a modern táncestet, Marcus Miller basszusgitárost, a zúzós Tankcsapdát, vagy éppen a győri Sárkányhajók fesztiválját. Ha minden kötél szakad, akkor azért az otthon ücsörgéshez is ajánlunk pár jó tévéműsort.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Pénetek, május 18.

…PASO-születésnapra az A38-ra


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 1



A Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003 tavasza óta segít felpörögni, ellazulni a jamaikai ska ritmusaira. A zenekar megalakulása után azonnal folyamatos koncertezésbe, koncertszervezésbe kezdett, így mára a magyar klubélet egyik megbízható pontjának számít. A PASO érdekes mix a tradicionális skából, a reggae-ből és a 2tone-ból, de felfedezhető a jazz és a dub is benne. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is. Mint általában, a szülinapon is az együttes soundsystem projectje csengeti le a partyt pár jamaikai lemezzel, amit élő hangszerekkel, szövegeléssel és énekléssel egészítenek ki.

… Táncrekonstrukciókra a Trafóba

Budapest Tánciskola Táncrekonstrukciók című estje azért született, hogy a táncosok és a közönség számára egyaránt kézzel fogható valósággá váljék a „modern tánc legenda”. Az iskola táncosai és tanárai, társművészeik és segítőik azon dolgoznak, hogy ez a legenda ne “lelepleződjön”, hanem továbbéljen. A XX. század elején Isadora Duncannel valami új kezdődött a táncban. Rövidesen nem kevésbé zseniális, ám talán még alaposabb, “technikásabb” iskolateremtőkkel folytatódott a színpadi táncművészet forradalma. A tánctörténet e szakaszának két fő hazája Németország és az USA. A legkiválóbb amerikai alkotók közül is kimagaslik Martha Graham és José Limón – koreográfusi és pedagógiai munkásságuk mára legenda. 2006. decemberi előadásuk óta a José Limón Foundation és személyesen Alice Condodina segítségével a There is a Time című tánc még közelebb juthatott eredeti forrásaihoz.

Szombat, május 19.

…a Múzeumok Majálisára

A Magyar Nemzeti Múzeum 1996-ban – hagyományteremtő szándékkal – hívta életre a magyar múzeumi világot összefogó Múzeumok Majálisát. A Múzeumok Főutcájában a múzeumok, helytörténeti gyűjtemények mellett a hazai örökségvédelem és turisztikai élet prominens képviselői is bemutatkoznak; egyedi berendezésű sátraikban szokatlan ötletekkel, színesebb külsővel csábítják vendégeiket a “valódi” kiállításokra, munkájuk és lakóhelyük megismerésére. A Mesterségek Utcája a majális forgatagának másik alapvető helyszíne, ahol a portékáikat kínáló nép- és iparművészek az érdeklődőket bevezetik mesterségük fortélyaiba is. A majális műsora nagyrészt a központi elhelyezkedésű Nagyszínpadon zajlik, és lesz gyermek színpad és filmmúzeum is.

…Tankcsapdára a Pecsába

A Petőfi Csarnokban tartott Tankcsapda-koncert mindenképpen egy biztos viszonyítási pont minden rajongó számára. Most is nagy valószínűséggel a legutóbbi lemez, a„Mindenki Vár Valamit” című anyag dalait kaphatja a közönség, de abban is biztosra mehetnek, hogy a nagy slágereket i megkapják. A három év után új stúdióalbummal jelentkező első számú magyar rockzenekar visszatért a gyökerekhez. Keményebb, balladáktól, popszámoktól mentes igazi rock and roll-korongot tettek le az asztalra. Az együttes várhatóan ezen a koncerten is odateszi magát.


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 2



Vasárnap, Május 20.

…Miles basszusgitárosát meghallgatni

Marcus Millert a világ leginkább úgy ismeri, mint a jazz egyik legnagyobb prófétájának Miles Davisnek a basszusgitárosát. A nagy tehetségeket maga köré gyűjtő Davis 1981-ben hívta együttesébe, melynek azonnal központi figurája lett, kialakítva ezzel Davis új alkotói korszakát. Közös munkájuk világraszóló sikerei a „Star People“, a „We Want Miles“ és „Tutu“ című lemez, mely valósággal forradalmasította a fuziós zenét. Ettől kezdve Marcus Miller az amerikai zene- és filmipar egyik legelismertebb muzsikusa, Grammy díjas zeneszerző és producer. Saját lemezei közűl a Tales korszakalkotó remekmű, mely a szakma óriásainak véleménye szerint már „a 21. század zenéje“. Miller játékában meghatározó a húrokat ütögető „slappelés“, bonyolult ritmusai invenciózus játéka könnyen felismerhető, ahogy azt majd a Petőfi Csarnokban hallhatjuk is majd.


…sárkányhajók fesztiváljára Győrbe

Tavaly 66 csapat részvételével, közel 1300 versenyző szelte a Mosoni-Duna vizét. Idén új kupákkal (Első Bálozók Kupája, Házisárkányok Kupája) gazdagszik a versenyprogram. Az előzetes nevezések alapján minden idők legtöbb résztvevője várható az idei fesztiválra. A győri program nemcsak a Győrieknek jó kikapcsolódás, de a városba látogató vendégeknek is. A család minden tagjára gondoltak a rendezők. A hétvégén a két nap során, végig zajlanak a programok az Aranyparton: óriáscsúszda a gyerekeknek, színpadi zenés-táncos bemutatók, rendezvénysátor, kívánságműsor, a felnőttek szórakozásáról az esti Sárkányhajó Party gondoskodik.


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 3



…moziba

A 23-as szám

Joel Schumacher rendező (és forgatókönyvíró) hullámzó teljesítményt nyújt. Eddigi pályáját jobb, olykor egészen zseniális filmek vonulata (Összeomlás, 8 milliméter, A fülke) és a vitatható középszerűség (Mindörökké Batman, Batman és Robin, Az operaház fantomja) egyaránt jellemzi. A komikusi szerepkörből olykor erősen kitörni vágyó Jim Carrey-vel készített filmje, A 23-as szám című thriller – pontosabban: az annak álcázott blődli – nem fogja izmosítani szakmai renoméját, de (vélhetően) a nézők sem fogják szeretni érte.


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 4


…kiállításra
Tűrt, Támogatott, Tiltott címmel nyílik május 18-án a kiállítás Szentesen. A bakelitlemez maga, illetve annak borítói mára múzeumi tárggyá váltak, az elmúlt években ugyanis a hagyományos lemezt teljesen kiszorították a CD-k. A mai tinédzserek kis túlzással valóban csak a múzeumban találkozhatnak a bakelittel. A Koszta József Múzeumban látható kiállításon 100 különböző korszakokból való és eltérő zenei stílusra utaló borítót tekinthetnek meg az érdeklődők. A beat, a rock, az újhullám, de a punk kedvelői is megtalálhatják a nekik szimpatikus irányzat lemezeit. Az Illéstől kezdve a Beatricén át az AE Bizottságig a legkülönbözőbb magyar együttesek régi borítóival ismerkedhetnek a múzeumlátogatók.


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 5

A kiállított gyűjteményt látva különös érzés, hogy még az élet egy ilyen pici szeletén keresztül mint amit a lemezborítók világa képvisel kibontakozik, láthatóvá válik egy politikai rendszer működési mechanizmusa. A tárlat ilyen szempontból is legérdekesebb darabját az Omega együttes 1972-es alumínium lemezborítója jelenti.

Maradjak…

…tévézni

Péntek, május 18.
23:00
RTL Klub

Nikita


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 6



Luc Besson egyik korai, roppant kemény filmje. Nikita – egy kábítószeres banda tagjaként – betörés közben megöl egy rendőrt. Miután elkapják, Bob, a kormány különleges ügynöke választás elé állítja a lányt: vállalja a halálbüntetést vagy profi bérgyilkosként tovább élhet. Az erőt és ideget próbáló kiképzés során Nikita bizalmába fogadja Bobot, aki kihasználja a lány érzelmeit. Egy feladattal bízza meg, melyet nyilvános helyen kell végrehajtania. Az akció közben azonban elárulják, ezért megszökik. A tökéletesen kiképzett Nikita minden tudását felhasználva, el kezd Bobra vadászni, s egy megváltozott személyazonossággal megpróbál új életet kezdeni.

Szombat, május 19.
22:20
m1

New York bandái


Menjek vagy maradjak – Marcus Miller vagy Lottózsonglőrök 7



Martin Scorsese mindig New York-i történetét dolgozza fel, Ezúttal is kedvenc figuráihoz, a gengszterekhez nyúl, csak ezúttal kicsit régebbre. A film az 1860-as években, Manhattan déli részén játszódik a forrongások idején. A történet szereplőinek otthona az Öt Pont, Amerika egyik legszegényebb környéke, ahol folyton rivális bandák vívtak háborút az utcák feletti hatalomért. A legkülönbözőbb illegális tevékenységekhez ideális terep volt a New York-i kikötő és a virágzó Wall Street üzleti negyede (itt volt Barnum híres amerikai múzeuma is) közé eső terület. Ekkor játszódik Amsterdam Vallon, egy ifjú ír-amerikai története. Tizenöt év javítóintézet után, mikor végre kiengedik, visszamegy az Öt Ponthoz, hogy bosszút álljon a Hentes Billen, aki édesapját szeme láttára megölte. A bandavezér hatalma azóta csak nőtt, s most még nagyobb kegyetlenséggel harcol az új ír bevándorlók ellen. A tizenöt évvel korábbi döntő győzelmet, melynek az öreg Vallon is áldozatul esett, minden évben megünnepli. A fiú erre a napra vár, hogy méltó bosszút álljon apjáért.

Vasárnap, május 20.
21:50
Magyar ATV

Lottózsonglőrök

Egy apró dél-írországi faluban Jackie O’Shean, a szenvedélyes lottójátékos minden szombat este leül a tévé elé, és élőben nézi a lottósorsolást. Egy nap rájön, hogy valaki az ő falujából ütötte meg a főnyereményt. Felfedezését megosztja elválaszthatatlan jó barátjával, Michael O’Sullivannal is, akinek azt javasolja, hogy keressék meg a nyertest, barátkozzanak vele össze, majd osztozzanak a nyereményen. Számos tévedés után végre meglelik a valódi szerencsést: Ned Devine-t. Balszerencséjükre azonban Nedet holtan találják ágyában, kezében a nyertes szelvénnyel, arcán a győztes boldog mosolyával. Mivel Nednek nincsenek rokonai, a nyereményt senki sem kapná meg. Jackie és Michael azonban elhatározzák, hogy megpróbálják magukat Nednek kiadva megszerezni a pénzt…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik