Élet-Stílus

A lakáspiac jelentős lassulására számít az Ecostat

Kedvezőtlenek a piaci feltételek, és nincs már érezhető mennyiségi lakáshiány – támasztja alá azon véleményét az Ecostat, mely szerint idén a lakáspiac fejlődésének jelentős visszaesése várható. Az Ingatlanbarométer a mélyponton áll, az árak viszont 6-10 százalékkal emelkedhetnek az év során.

Az ingatlanpiac 2002-2005-ben élénk, dinamikus és kiegyensúlyozott bővülését, 2006-ban fokozatos lassulás követte – állítja legfrissebb Ingatlanbarométerében az Ecostat. A teljesítmények összetétele folyamatosan változott, az ingatlanforgalom és az új létesítések 2005-ben érték el csúcspontjukat.

A lakásépítések volumene magas volt, az irodapiac virágzott, a szállodaépítés, a kereskedelmi és ipari ingatlanok létesítése ekkor tetőzött. 2006-ban sem az ingatlanok építése, sem a forgalmazás nem érte el a 2005. évi magas szintet. A lakásépítés volumene jelentősen visszaesett, ezt csak részben kompenzálta a piac más szegmenseinek teljesítménye.

Romlik a környezet

A lakásépítési boom 2000-ben vette kezdetét, amely az átadott lakások számában egy évvel később jelentkezett. A növekedés dinamikája gyors és jelentős volt, a korábbi 20-22 ezres lakásátadás néhány év alatt évi 40 ezer fölé emelkedett. A csúcsot 2004-ben értük el 44 ezres lakásszámmal. A szükségessé vált költségvetési kiigazítások hatására a létesítések dinamikája lassan mérséklődött, 2005-ben 41 ezer, 2006-ban 34 ezer új lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt. 2007-ben a lakáspiac fejlődésének jelentős lassulásával számol a kutatóintézet. Részben azért, mert a mennyiségi lakáshiány az elmúlt évek magas teljesítménye eredményeként érezhetően csökkent, részben pedig azért, mert a kamatfeltételek és a piaci feltételek miatt a befektetési, bérbeadási célú lakásépítés jelentősen mérséklődött.

A lakásépítés pénzpiaci feltételeit értékelve az Ecostat szakértői úgy látják, hogy a hiteligénylés csökkenő trendje folytatódik, a devizahitelek túlsúlya fennmarad, a felújítások, korszerűsítések növekedésével az államilag nem támogatott hitelek aránya nő.

Az elemzés készítői összességében azzal számolnak, hogy 2007-ben az ingatlanok és lakások építése és értékesítése tovább lassul, az árak pedig az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek. A természetes személyek által létesített és finanszírozott 18 ezer lakás idén is felépül, és a vállalkozók lakásépítési kedve és lehetősége is fokozatosan javulhat. Még mindig sok az értékesítésre váró lakás, a nagyfokú körbetartozás miatt a kis- és közepes vállalkozók forgótőkéje kimerült, ebben a piaci szegmensben a létesítések, beruházások visszaesése várható. 2006-ban 34 ezer lakás épült, 7 ezerrel kevesebb az előző évinél. A negyedik negyedévi teljesítés magasabb volt a vártnál. A jelenlegi feltételek és körülmények mellett 2007-ben 30-32 ezer új lakás átadásával lehet számolni, az engedélyezés visszaesése remélhetőleg megállt.

Mélyponton az index

Az ECOSTAT 2007 első negyedévi Ingatlanbarométer értéke 42,5 százalék, az ingatlanpiac szereplői az év első fél évében – az önkormányzatokat kivéve – egyértelmű csökkenést várnak. Ez az érték az eddigi legalacsonyabb, s jól tükrözi az ingatlanpiac alacsony kereslet-kínálati helyzetét. Az igen kedvező hitelkonstrukció megszűnésének negatív hatását 2006-2008. években szenvedték, illetve szenvedik el a beruházók és a kivitelezők. A költségvetési kiigazító intézkedések hatására átmenetileg a lakossági jövedelmek reálértéke is kisebb lesz.

Az Ecostat felmérése szerint a lakosság továbbra sem kezd nagyarányú lakásépítésbe és ingatlanvásárlásba, a mennyiségi igényeket növekvő mértékben a minőségi cserék váltják fel. A vállalatok továbbra is bizonytalanok ingatlanvásárlásaik és az ingatlanokba történő befektetéseik terén. A legoptimistábbak 2007 elején is az önkormányzatok, amelyek több ingatlan-beruházást és -felújítást terveznek a következő fél évben, mint amennyit megvalósítottak a korábbi időszakokban.

Az ingatlan-fejlesztő cégeket továbbra is negatívan érinti mind a lakossági, mind a vállalati szféra megszorításai. Főképp a lakossági lakásépítések csökkenése miatt az ingatlan-beruházók ingatlan-konjunktúra előrejelzése a 2007 év első negyedévében 0,9 százalékponttal alacsonyabb, az elmúlt év negyedik negyedévi értékénél. A következő fél évi tervek szerint a legtöbb ingatlanépítés és felújítás a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban lesz. A következő fél évben a fővárosban a korábbinál kevesebb, Budapest nem zöldövezeti részein a jelenleginél jóval kisebb területet érintve építkeznek majd a beruházó cégek.

Áremelkedés

Az ingatlanpiac szereplői 2007-re továbbra is az előre jelzett inflációnál magasabb árnövekedést prognosztizálnak. Az előző negyedévben 6-10 százalék között mozgott a várt árnövekedés, 2007 első negyedévében is ehhez hasonló nagyságú, az infláció mértékét továbbra is meghaladó – éves szinten – 6,7-10 százalékos áremelkedést vélelmeznek a vállalkozások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik