Élet-Stílus

Megtréfálták az oroszokat, nyert Kanada

Finnország hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az eddig hibátlan oroszokat, ezzel bejutott a moszkvai jégkorong-világbajnokság döntőjébe, ahol a svédeket legyőző Kanadával csap össze.

Kapcsolódó linkek

jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

Az oroszok a 71. jégkorong-világbajnokság korábbi szakaszában remekeltek, de a döntőbe nem sikerült bejutniuk, miután szombat délután 2-1-es vereséget szenvedtek a finnektől. A házigazda egyébként valamivel közelebb állt a győzelemhez, a vezetést megszerezte Jevgenyij Malkin jól eltalált lövésével.

Finnország azonban még az első harmadban egyenlített, méghozzá emberhátrányos helyzetben, a meglóduló Jukka Hentunen a bal felső sarokba emelt. A rendes játékidőben a temérdek kiállítás ellenére sem változott már az eredmény, ugyanis Kari Lehtonen (29 védés) és Alekszander Jeremenko (17) remekelt a kapuban. Utóbbi aztán negatív hőssé vált.


Megtréfálták az oroszokat, nyert Kanada 1

Elbuktak az eddig remeklõ oroszok (AP)


Megtréfálták az oroszokat, nyert Kanada 2
A hosszabbítás hatodik percében Jeremenko teljesen feleslegesen és nagyon rosszul szúrt ki botjával, és ezt a szemfüles Tuomo Koivu kíméletlenül ki is használta: bevetődve a kapu jobb alsó sarkába terelte a pakkot. Ezt azt jelenti, hogy az oroszoknak tovább kell várni a kiugró sikerre vb-n (1993-ban nyertek utoljára aranyérmet), míg a finnek 2001 után kerültek be újra a döntőbe.

A másik ágon Kanada masírozott be a fináléba, miután a vártnál könnyebben, három góllal elintézte a svéd válogatottat. A kanadaiak az első harmadban remek helyzetkihasználásuknak köszönhetően hamar megléptek, már 3-0-ra vezettek. A címvédő svédek a második játékrész elején szerencsés góllal szépítettek, de később nem igazán tudták megnehezíteni a rivális dolgát, amely újabb góllal biztosította be a győzelmét. A 23-szoros világbajnok Kanada öt év alatt negyedszer jutott el a döntőig, 2003-ban és 2004-ben meg is nyerte.

Moszkva, világbajnokság, elődöntő:
Finnország-Oroszország 2-1 – h.u.
Gól:
Hentunen (13.), Koivu (66.), ill. Malkin (9.)

Kanada-Svédország 4-1
Gól: Williams (12.), Toews (13.), E. Staal (19.), Nash (36.), ill. Johansson (27.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik