Élet-Stílus

Jégkorong: négy között Kanada és Finnország

A házigazda orosz, illetve a címvédő svéd válogatott után csütörtökön a Kanada és Finnország biztosította be a helyét az elődöntőben a moszkvai hokivébén. A juharlevelesek megszenvedték a helvétekkel szemben, a finnek pedig csak büntetőkkel győzték le az amerikaiakat.

Kapcsolódó linkek

jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

A juharlevelesek a vártnál jóval nehezebben győzték le az alpesi ország legjobbjait, és a fináléba jutásért a szerdán a szlovákokat elverő svédekkel találkoznak. A másik elődöntőben a házigazda oroszok, az amerikaiakat szétlövésben legyőző finnekkel játszanak.

A kanadaiak egy éve az olimpián óriási meglepetésre kikaptak 2-0-ra a csütörtöki ellenfelüktől, és most Moszkvában már nem követték el azt a hibát, hogy lebecsüljék riválisukat. „Jól ismerem a svájci csapatot, és azt hiszem kijelenthetem, hogy az elmúlt években egyértelműen az ők fejlődtek a legtöbbet.” – nyilatkozta Andy Murray, a kanadaiak szövetségi kapitánya.

A csapata nem is vette félvállról a papírforma alapján simának tűnő mérkőzést, és az első harmadban a kapuja elé szegezte riválisát. A svájciak hat emberrel védekeztek, és ezért egészen negyedórának kellett ahhoz eltelnie, mire az esélyes csapat megtörte a gólcsendet. Matthew Lombardi némi szerencsével, egy félresikerült felszabadítás után szerezte meg a megérdemelt vezetést. Támadásban addig nem sokat mutattak a svájciak, szinte csak akkor szabadult fel a kapujuk, ha a kanadaiak sort cseréltek.

A második harmadban sokáig csak a mezőnyjáték dominált, a mérkőzés felénél azonban Jamal Mayers egy látványos szóló után megduplázta az észak-amerikaiak előnyét. A gól felpaprikázta a svájciakat, akik a kanadai születésű Paul DiPietro révén először, és mint később kiderült utoljára mattolták Dwayne Rolosont. Nem sokkal később Rick Nash visszaállította a kétgólos különbséget kettős emberelőnyben.

A záróharmadban már egyértelműen a kanadaiak akarata érvényesült, akik két további találattal tettek pontot az egyoldalú összecsapás végére.

A másik csütörtöki negyeddöntőben a finnek és az amerikaiak a világbajnokság egyik legizgalmasabb mérkőzését játszották. A skandinávok négyszer is előnybe kerültek, de az észak-amerikai gárda hol emberelőnyben, hol emberhátrányban mindig egalizált. Mivel a hosszabbítás perceiben sem született döntés, következhettek a büntetők. Ebben a műfajban az első körben csak a kapusok remeklését lehet kiemelni, hiszen egyik csapat sem tudott három próbálkozásból gólt ütni. Az ötödik körben aztán Peltonen Phil Kessel hibája után eldöntötte a meccset.

Moszkva, világbajnokság, negyeddöntő:
Kanada-Svájc 5-1
Gól:
Lombardi (16., 47.), Mayers (30.), Nash (35.), Weber (58.), illetve Di Pietro (30.)

Egyesült Államok-Finnország 4-5 – szétlövés után
Gól:
Petersen (21.), Arnason (28.), Stempniak (35.), Hutchinson (55.) ill. Ruutu (18.), Saravo (25.), Viuhkola (31.), Kallio (36.)

Szerdai negyeddöntők:
Svédország-Szlovákia 7-4
Oroszország-Csehország 4-0

A szombati elődöntők párosítása:
Oroszország-Finnország
Svédország-Kanada

Ajánlott videó

Olvasói sztorik