Élet-Stílus

Mediawave: a kevesebb jobb lett volna?

A hétvégén véget ért a Mediawave fesztivál. A fődíjat Wojciech Kasperski Magok című alkotása nyertre. Durst György szervező szerint a kevesebb program talán jobb lett volna.

A legjobb ifjúsági és animációs film díját, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlott fel, Ducki Tomek magyar alkotó Életvonal című műve kapta. A Magyar Mozgókép Közalapítvány kísérleti film kuratóriuma által felajánlott legjobb kísérleti film díját Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjének ítélték. Maciej Cuske lengyel rendező Hév című alkotása a zsűri különdíját érdemelte ki. Győr város díját, amely a legjobb kisjátékfilmnek járt, egy román alkotó, Radu Jude kapta Képcső című filmjéért. A Kodak Magyarország legjobb operatőrnek járó díját Erdély Mátyásnak ítélték a Before Dawn című kisfilmjének operatőri munkájáért. A KPMG Felelős társadalomért-díját Orzumurod Sharipov kapta a 11 000 km-re New Yorktól című alkotásáért.

A fődíjas Magok igen erős alkotás: egy az altáji hegyláncoknál élő kis családban a családapa próbálja enyhíteni azokat a csapásokat, amelyeket a sors rámért. Míg egyik lánya öngyilkos lett, másik szellemi fogyatékos, addig felesége betegeskedik és alkoholista. A fizikai és lelki nyomort egyedül a férfi bölcs és szeretetteljes monológjai oldják. A teremből távozva még sokáig kísértette a fesztivál vendégeit a film.


Mediawave: a kevesebb jobb lett volna? 1


Megszelídítenék a várost

A Mediawave végére a szervezők egy kicsit elfáradtak, és még az eső is nehezítette az életüket, ezért a szokásosnál több hibát követtek el. A hangosítás ezért nem volt mindig megfelelő és csúszások is előfordultak – szabadkozott némiképp a FigyelőNetnek Durst György a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke, a fesztivál egyik fő szervezője az utolsó napokról.


Mediawave: a kevesebb jobb lett volna? 2

Durst György a Széchenyi téren


Mint azt elmondta a bőség zavara jellemezte a fesztivált, pedig talán a kevesebb most jobb lett volna. Idén is közel száz koncertet szerveztek és ugyanennyi versenyfilm érkezett, valamint rengeteg szabadtéri program is futott városszerte, és a környéken. Az ingyenes városi programokkal mellesleg a szervezők azt is igyekeztek elérni, hogy a várost és a városvezetést magukhoz „szelídítsék”. A fesztiválszervező szerint a filmes felhozatal idén elég erős volt, bár animációs kategóriában kissé alulmúlták a tavalyi kínálatot.

A bizonytalansági tényező

A fesztivál másik ambíciója, hogy egyfajta kreatív műhelymunka is kialakuljon, kissé felemás eredménnyel zárult: „Az jó dolog, hogy fiatal filmkészítőket vonzunk magunkhoz, de az már más kérdés, hogy aztán ezek a filmesek aztán berúgnak, eltűnnek, csajoznak.” – mesélte a kuratórium elnöke. Az elkészült 30 film közül Durst 3-4-et minősített aránylag jónak. Ezen a területen azonban fontosnak tartaná a jövőre nézve, hogy azokat az alkotókat, akiket kiválasztanak, azok kapjanak szaktanári, operatőri, hangtechnikusi segítséget, hogy tényleg használható anyag kerüljön ki a kezükből.

Az idén a Mediavawe-et a tavalyinál 20 millió forinttal kevesebb pénzből, közel 45 millió forintból hozták tető alá. A szervező szerint a finanszírozás nehézségét nem is annyira az jelentette, hogy kevés pénzhez jutottak, hanem a bizonytalanság. A zenekarokat, fellépőket nem tudják időben lekötni, mert a tervezéskor még nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a költségvetés. Ideális esetnek Durst azt tartaná, ha a jelenleginek a kétszereséből szervezhetnék meg a rendezvényt, amelynek a fele előre stabil pénz lenne.

Ott járt a KultuszTárca

A Médiawave első öt napjáról a FigyelőNet kulturális blogjának csapata a KultuszTárca különítménye is adott képes videós tudósítást.


Mediawave: a kevesebb jobb lett volna? 3

A Washington Dead Cats koncertje



Többek közt írtunk Fatima Spar und die Freedom Fries koncertjéről, ahol az énekesnő és együttese a harmincas évek jazz-világát a balkán török-szerb dallamaival vegyítette.

Bővebben >>

Szombaton a Mediawave egyik legnépszerűbb programján, az Écsről Ravazdra tartó traktoros kiránduláson jártunk, ahol a falusi turizmus összes velejárójával, a háziborral, a házipálinkával és fűszerezésül kurd muzsikával múlattuk az időt.

Bővebben >>

Vasárnap török undergroundot hallottunk a Rába-ártérben és a legendás jazzszaxis koncertjén jártunk a Xantus Múzeumban.

Bővebben >>

Hétfőn kiváló animációs filmeket, több száz népitáncos tavaszköszöntő előadását, egy roma hiphop- és egy portugál reggae-koncertet láttunk

Bővebben >>

A hosszú hétvége záróakkordjaként megnézhettük végre a Menzel új filmjét az Őfelsége pincére voltam című Hrabal feldolgozást. Táncolhattunk a Washington Dead Catsre, láttuk a díjnyertes dokumentumfilmet, és némi hastáncban is gyönyörkedhettünk

Bővebben >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik