Élet-Stílus

Jégkorong: hatot lőttek a kanadaiak

Megőrizte veretlenségét Kanada együttese a középdöntő első fordulójában a fehéroroszok ellen aratott 6-3-as győzelemmel a moszkvai jégkorong világbajnokságon. A csapat lemondásra felszólított kapitánya mesterhármassal vette ki a részét a diadalból.

Kapcsolódó linkek

jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

Korábban Shane Doan felajánlotta lemondását a csapatkapitányi posztról, miután hazájában parlamenti vitatéma lett a kinevezése. A kanadai országgyűlésben a francia ajkú képviselők azért támadták a Phoenix Coyotes játékosát, mert két éve durván megsértett egy francia-kanadai bírót az észak-amerikai profiligában (NHL). A kanadai szövetségi kapitány, Andy Murray azt szeretné, ha mielőbb lezárulna az ügy: “Szerintem Kanadában és a világban is vannak ennél fontosabb dolgok. Legyen inkább a vb-é a főszerep, és mindenki végezze a munkáját!”

Maga az érintett is megszólalt az ügyben: “Megrázott a történet. Minden döntést elfogadok. Nem szeretném, ha ez a dolog elterelné a társaim figyelmét a vb-ről, hiszen az öltözőben nagyszerű a hangulat” – mondta Doan, aki aztán péntek délután három góllal is megterhelte a fehéroroszok kapuját a középdöntőben.


Jégkorong: hatot lőttek a kanadaiak 1

Shane Doan tör kapura az egyik védõ szorításában (MTI/EPA)


A mérkőzést meglepetésre az esélytelenebb rivális kezdte jobban, és az első negyedben megszerzett egygólos előnyt sikerült is a szünetig megtartaniuk. A második 20 perc elején a 30 éves Doan – aki ismét csapatkapitányként lépett jégre – két villámgyors találattal megfordította a meccset, majd Jonathan Toew gólja után belőtte a harmadikat is, 4-1-re módosítva az eredményt. A záróharmadra már eldőlt a mérkőzés, a fehéroroszok már csak kozmetikázni tudtak az eredményen.

A középdöntő esti mérkőzéséken a házigazda oroszok a vártnál jóval nehezebben gyűrték le az olaszokat, és ezzel Kanada illetve Svédország után harmadik csapatként biztosították be a helyüket a negyeddöntőben.

Az élvonalban maradásért két mérkőzést rendeztek pénteken Moszkvában: Norvégia-Ausztria meccs végén a skandinávok örülhettek, miután a 2-2-es rendes játékidő után, a hosszabbításban ők lőtték a győztes gólt. A másik találkozón a lettek 5-0-ra kiütötték Ukrajna legjobbjait.

Moszkva, világbajnokság
Középdöntő
E csoport:
Oroszország-Olaszország 3-0

Az állás:
1. (már negyeddöntős) Svédország 9 pont (18-3)
2. (már negyeddöntős) Oroszország 9 (17-5)
3. Finnország 6
4. Svájc 3
5. Olaszország 0 (2-12)
6. Dánia 0 (5-20)

F csoport:
Kanada-Fehéroroszország 6-3

Az állás:
1. (már negyeddöntős) Kanada 9 pont
2-3. Egyesült Államok és Csehország 6-6 (12-7)
4. Szlovákia 3 (11-10)
5. Németország 3 (5-8)
6. Fehéroroszország 0

A kiesés elkerüléséért, 1. forduló:
Lettország-Ukrajna 5-0
Norvégia-Ausztria 3-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik