Élet-Stílus

Kósa: az Eb-pályázat Gyurcsány miatt bukott el

Mindhárom érintett vidéki város - Debrecen, Győr illetve Székesfehérvár - polgármestere sajnálattal vette tudomásul, hogy nem Magyarország és Horvátország nyerte el a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, ugyanakkor jelezték, infrastrukturális fejlesztésekre ennek ellenére sor kerül az elkövetkező években.

“Kár, hogy nem nyertünk, gratulálok a győztes Lengyelországnak és Ukrajnának” – reagált a döntésre az MTI-nek Kósa Lajos, Debrecen vezetője. Ugyanakkor emlékeztetett rá, az európai szövetség (UEFA) a pályázat kiírásakor és mindvégig hangsúlyozta, hogy fontos szempont a nézők, az egész Eb biztonsága. Kósa szerint a magyar rendőrség ősszel bebizonyította, hogy nem ura a helyzetnek: a tv-székház ostromakor nem tudott megfékezni 15-20 őrjöngő embert. “Mi lesz, ha kétezer ilyen őrjöngőt kell megfékezni, mondjuk egy holland-angol meccs után?” – tette fel a kérdést.

Emlékeztetett arra is, hogy amikor nem kellett volna, a rendőrség testmagasságban gumilövedékeket lőtt a békés emberekre és viperát használt ellenük. A fideszes politikus kérdésesnek nevezte a pályázattal kapcsolatos magyar kormánygarancia hitelességét is.

Nem hisznek Gyurcsánynak?

“Amikor az államcsőd szélén álunk, honnan lett volna 4-500 milliárd forint az Európa-bajnokságra?” – mondta. Igaz – tette hozzá -, amikor a pályázatot beadtuk, még dübörgött a gazdaság, s minket irigyelt Németország és Franciaország, legalábbis a kormány szerint.

Kósa közölte, Gyurcsány Ferenc garanciavállalását már jól ismerik az európai szervezetek. A városvezető felidézte a kormányfő sportminisztersége idején tett garanciavállalást a 2006-os úszó Európa-bajnokság megrendezésére. Mint mondta, az ugyan csak hétmilliárd forint volt, de kiderült, hogy nem az épül, amit vállaltak, s nem ott, ahol vállalták.

“Gyurcsány Ferenc szavahihetőségéről van fogalma az európai szövetségeknek” – ismételte meg Kósa Lajos, aki elmondta azt is, hogy Debrecen nem mond le a labdarúgó-stadion megépítésétől, de nyilvánvalóan kisebb létesítmény készül, mintha az Eb egyik színhelye Debrecen lett volna.

Borkai Zsolt győri polgármester a helyszínen, Cardiffban kísérte figyelemmel a prezentációt és helyszínkijelölést. Az UEFA határozatát követően közleményében rámutatott: gratulálni kell a lengyel-ukrán párosnak, mivel nyilván tudott olyan érveket felsorakoztatni, amelyek az UEFA számára meggyőzőnek bizonyultak.

Szükség van amúgy is a fejlesztésekre

“Nagyon sajnálom, hogy így alakult, hiszen számunkra egy kontinensviadal megrendezése rendkívüli gazdasági és sportdiplomáciai sikert és fejlődési lehetőségeket jelentett volna. Hogy miért született ez a döntés, azon érdemes elgondolkodni, nyilván e mögött is vannak politikai és gazdasági megfontolások, nekünk azonban már tovább kell tekinteni. Győrben a döntéstől függetlenül folytatódik a stadionfelújítási program, s azt szeretnénk, ha Győr sportélete a következő években tovább gazdagodna, még ha ez az Európa-bajnokságtól várt lendülettel nem is lesz elképzelhető” – összegzett Borkai.

Székesfehérvár – amely ugyancsak helyszíne lett volna győzelem esetén Eb-mérkőzéseknek – az UEFA döntésétől függetlenül megvalósítja a város fejlődését szolgáló fejlesztési terveit – közölte az MTI-vel a polgármester.

“Azokat a felajánlott beruházásokat, amelyek a közlekedés, az infrastruktúra fejlesztését szolgálják, egyébként sem csak az Európa-bajnokság miatt akartuk megvalósítani, azokra Székesfehérvár jövője, fejlődése miatt van szükség” – fogalmazott az eredményhirdetés idején Cardiffban tartózkodó Warvasovszky Tihamér.

Mint mondta, Székesfehérvár bekapcsolódik az elővárosi közlekedésbe, felépíti a börgöndi repülőteret, folytatja az infrastruktúra bővítését és szorgalmazza a várost elkerülő út építésének folytatását.

A Sóstói Stadion már az eddigi fejlesztés eredményeként is az ország egyik legkorszerűbb labdarúgó-arénája, de az Európa-bajnokság idejére mintegy 40 ezer néző befogadására tették volna alkalmassá. Erre végül is nem kerül sor, de a következő időszakban még további fejlesztéseket valósítanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik