Élet-Stílus

EURO2012: Ukrajna nagyon reménykedik!

A hatvanöt tagú ukrán küldöttségben, amely hétfő este óta Cardiffban tartózkodik, két aranylabdás, a jelen és a múlt egy-egy fényes csillaga is helyet kapott. Ők is reménykednek a rendezésben, véleményük szerint a magyar-horvát pályázat esélyeit jelentősen lerontották a budapesti zavargások.

Andrij Sevcsenko, aki a Dinamo Kijev és a Milan után most az angol Chelsea csapatának erőssége, és Oleg Blohin, aki egykor ugyancsak a Dinamo Kijev sztárja volt, ma pedig az ukrán válogatott szövetségi kapitánya, épp úgy bízik a sikerben, mint Leonyid Kravcsuk egykori vagy Viktor Juscsenko jelenlegi elnök. Az ukrán küldöttséget „erősíti” Vitalij Klicsko profi világbajnok ökölvívó is, s természetesen ott van a walesi fővárosban az olimpiai és sokszoros világbajnok Szergej Bubka, a rúdugrás mindmáig fölülmúlhatatlan klasszisa; ő ma hazája olimpiai bizottságának elnöke. – Nagy csalódás volna, ha nem a mi közös pályázatunk kapná a legtöbb szavazatot – nyilatkozta a minap Grigorij Szurkisz, az ukrán labdarúgó szövetség elnöke. – Nem is akarunk erre gondolni, jól fölkészültünk, bízunk benne, hogy teljesül az álmunk – mondta több lapnak is.

A sportvezető egyebek közt arra alapozza derűlátását, hogy az olaszoknak meg kell küzdeniük a korrupció, a bundabotrány és a szurkolók közelmúltbeli halálos végű összecsapásainak terhével, a magyar-horvát pályázat esélyeit pedig szerinte nyilvánvalóan csökkentették a budapesti zavargások. Azt is jó előjelnek tekinti, hogy a ma délutáni zárt ajtók mögötti bemutatón az ő pályázatuk a magyar-horvát prezentáció után kerül sorra. A jelenleg meglehetősen ingatag ukrán belpolitikai helyzet pedig nyugodtan figyelmen kívül hagyható: ha valamiben, hát abban mindenképpen egyetért minden ukrán politikai párt, hogy az Európa-bajnokságot 2012-ben Ukrajna és Lengyelország négy-négy városában kell megrendezni – nyilatkozta Grigorij Szurkisz, aki tagja az UEFA végrehajtó bizottságának is, de ezúttal természetesen nem szavazhat, amint az olasz Franco Carraro sem.

Száz új szálloda Kijevben

Kijevben fölújítják az olimpiai stadiont, 17 millió dollárért megépítették a Futball Házát, az ad otthont majd a szervező bizottságnak. Száz új szállodával gazdagodik az ukrán főváros és négyezer hétszáz kilométer közutat hoznak rendbe. A másik három reménybeli helyszín, Donyeck, Dnyepropetrovszk és Lvov sem marad le Kijevtől: mindhárom város új stadiont kap. Az állami költségvetés épp úgy áldoz(na) az eseményre, mint a klubok. A költségek tetemes részét persze a befektetőktől várják. A számítások szerint az Európa-bajnokságra egyszerűen nem lehet ráfizetni: legalább négyszázezer külföldi turistát várnak, de az egyik lap szerint ebből az alkalomból akár kétszer ennyi ember is fölkeresheti Ukrajnát. Viktor Korzs sportminiszter szerint a bevétel elérheti a 7,4 milliárd dollárt.

A 24 óra című lap munkatársa különben megkérdezte Szurkiszt, miért éppen Lengyelországgal, és nem Oroszországgal vannak párban. A választ, miszerint két szomszédos szláv országról van szó, amelyet a közös történelem, a hasonló nyelv, a rokon kultúra és gondolkodás köt össze, az interneten több olvasó úgy kommentálta, hogy ez éppenséggel Oroszországra is ráillik, talán még inkább, mint Lengyelországra.

Oroszország egyedül?

Oroszország azonban egyedül akart és valószínűleg akar majd otthont adni a legrangosabb európai labdarúgó eseménynek, Vjacseszlav Koloszkov, az UEFA végrehajtó bizottságának orosz tagja, hosszú időn át hazája labdarúgó szövetségének elnöke az Izvesztyija című orosz lapnak elmondta, hogy tizenhárom éve, amióta a bizottságban dolgozik, most először van úgy, hogy nincs igazi favoritja a szavazásnak. Az orosz szurkolók számára mindenesetre nagyon sokat jelentene az ukrán siker. Vízum nélkül és autóval utazhatnának az ukrajnai mérkőzésekre. Másrészt viszont – tette hozzá Koloszkov-, egy ilyen döntéssel csökkennének Oroszország esélyei arra, hogy a következő Eb házigazdája legyen. Bár éppenséggel ez sem biztos, hiszen hosszú időn át nyugat-európai országok adtak otthont a rendezvénynek, az UEFA prioritásai viszont most keletre tevődnek át – vélekedett az orosz sportvezető.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!



Ajánlott videó

Olvasói sztorik