Élet-Stílus

Trendi-e vagy?

A trend az, hogy nincs trend. Mindenki azt mixel össze és azzal, amivel akar. Nem árt azonban egy szobaszerű fürdő, továbbá kevés, viszont annál karakteresebb bútor kell a lakásba.

Mutasson valami minimálisat! – fordult az eladóhoz széles mozdulatokkal egy bundás nő a márciusi Lakástrend & Design 2007 Kiállításon. „Minimalistát” – javították ki elnéző mosollyal a megszólítottak, akik egyre ritkábban tudnak ilyet mutatni. Nemcsak azért, mert a minimál zárójelbe, hovatovább múlt időbe került, hanem, mert így vegytisztán ma egyetlen stílus sem dominál egy trendinek mondott teret. A trend ugyanis az, hogy nincs trend.


Trendi-e vagy? 1

Bátran keverhetők a stílusok, most éppen a szabad önkifejezés időszakát éljük. A stílusok összekutyulásával bárki egyéni stílust alakíthat ki. A szabadság határtalan. A rokokó és a neobarokk megjelenése, amely képes volt megtörni a hosszú ideje uralkodó minimalizmust, tulajdonképpen a szabadság első jeleként értelmezhető.

A műcsarnokbeli lakástrend-kiállítás szintén ezt igazolta vissza. Ennyi stílus ugyanis korábban soha nem képviseltette magát a rendezvényen.

LAK-HATÁSOK. A trendi ember ma száz négyzetméternél nem kisebb, különleges belső kialakítású lakásban él. Nem baj, ha a lakás penthouse, ami alatt az épületek legfelső szintjén elhelyezkedő, nagy területű, körpanorámás otthon értendő. Ezek falai a parádésabb kilátás érdekében gyakran üvegből készülnek. Jellemzőjük továbbá, hogy – a falak közti tér szerves kiegészítéseként- nagyméretű teraszkaréj veszi körül őket.

A trendi fejek körében pozitív a loftlakások megítélése is. Ezek olyan hatalmas méretű és egyterű otthonok, amelyeket régi ipari csarnokokból, raktárakból vagy malmokból alakítanak ki, és ahová az ipari liftek adott esetben a tulajdonos autóját és motorját is felszállítják. Bár ez a lakáskategória sokáig a művészek privilégiuma volt, a mai, luxus módon kialakított loft jobbára a másként gondolkodó, a szabadság után vágyó tehetősebb réteg lakhatási formáját jelöli.

Ha nem ilyenekben lakunk, mégis szeretnénk trendik lenni, a lakás megválasztásakor érdemes ügyelni a modern térszerkezetre, és nem árt tudni, hogy a százéves lakások architektúrája csak ritkán felel meg a mai kor követelményeinek. Nem véletlenül mazsolázgatnak sokan az új építésű lakások között.

Lakásvásárláskor fontos tisztában lenni néhány alapismerettel. Például azzal, hogy a nappali ma egy tágas, üres, szellős, átlátható tér, ahonnan száműzve van a szekrény, sőt bútorok is csak elvétve találhatók benne, televízió pedig végképp nem. A tévé- és filmnézés, illetve a DVD-zés külön médiaszobában történik. A nappaliban ugyanis jó, ha minél kevesebb inger éri az embert, így válhat a lakás pihenést leginkább elősegítő helyiségévé. A szekrényeknek azért nincs keresnivalójuk a nappaliban, mert a ruhák tárolása a gardróbszoba hatáskörébe kerül. Tágas tereket kapunk cserébe.

A gardróbszoba amerikai stílusú, úgynevezett walk-in-closet. Amellett, hogy besétálható, világos, jól átlátható tér is egyben. Fotel vagy valamilyen ülőke is helyet kap benne, ideális esetben nem kisebb, mint a hálószoba.


Trendi-e vagy? 2

Hálószoba. A legpuhább, legmelegebb, legprivátabb szféra.

A hálószoba a lakáson belül a legpuhább, legmelegebb, legprivátabb szféra. Sosem gyalogolunk át rajta, hogy a nappaliba jussunk. Szeparálva van, de mindenképp a gardrób és a fürdőszoba ölelésében helyezkedik el.

FÜRDŐSZOBA-KONYHA. A fürdőszoba a modern lakások legérdekesebb eleme. Napjainkra ugyanis már-már egy teljes értékű szoba rangjára emelkedett, illetve a családi élet egyik fő színterévé vált.

Van benne fotel, ahol a férfi újságot olvas, miközben a nő fürdik, a gyerek pedig békésen játszik valamelyik sarokban. Az evolúciós folyamatok része, hogy a fürdőszoba immár nem egy padlótól mennyezetig felcsempézet helyiség, amelyet emiatt finoman beleng a „vágóhídfeeling”. Egy modern lakásban nyugodtan elfelejthető a csempe túlzott használata. Léteznek már kiváló, víznek ellenálló tapéták, festékek, sőt a merészebbek textillel is feldobhatják a fürdőszobát, amelynek a csaptelepek szintén egyre komolyabb látványelemei.

Felismerték ezt a gyártók is, a legkülönbözőbb formájú csapokat dobják piacra. Népszerűek a szélesen folyó, itatóvályú-szerű megoldások. Azok is, amelyekből „színes víz” folyik. De úgyszintén reneszánszukat élik a falból kiálló csaptelepek.

A lakáson belüli élet legnépszerűbb helyszíne mindazonáltal továbbra is a konyha. Illik neki tehát tágas helyet adni a lakásban. Az építészek a nagyobb térérzet kedvéért szívesen integrálják a konyhát a nappaliba, még akkor is, ha emiatt megoldást kell találniuk a szagelvezetés nem egyszerű problematikájára.


Trendi-e vagy? 3

Szabad önkifejezés. Bátran keverhetõk a stílusok.

A divatos konyhákban újabban helyet kap egy nagy, mozgatható hátfalszekrény, amely jótékonyan eltakarja a mosogatót és a sütőt, illetve a kevésbé szép elemeket. A konyhából így igazán csak a látványos része, a sziget vagy a félsziget látszik.

Mivel élelmiszert nem tartunk elöl, fontos szerepet kap a spájz. A trendi konyhában ez nem más, mint egy falból vagy konyhabútorból könnyen kihúzható elem. A könnyű kihúzhatóságot a modern vasalatok segítik.

Ezen a téren komoly fejlesztések zajlottak az utóbbi időben. A fiókok lassítanak, gyorsítanak, a monumentális dolgok egy ujjal mozgathatók. Egy magasan lévő szekrény lehajtása és visszapöccintése ma már egy alig észrevehető mozdulat. A fióksínekhez is sokszor elég csak hozzáérni, már jön elő a fiók, miközben automatikusan meggyullad benne a lámpa.

A konyhabútor újabban különleges felülete miatt érdekes. A homogén, izgalommentes vengét felváltják a síkból kilépő, izgalmas textúrájú anyagok. Rücskösek, játékosak, érdekes fényhatásúak, de találkozni gránit felületű, csipkés szélű konyhabútorral is, ami azt mutatja, hogy immár nem csak az egyenesben és a szögletesben gondolkodnak a gyártók.

Kedvelt anyag a konyhában a beton, és sokszor olyan elemek jutnak szerephez, amelyek ipari jelleget kölcsönöznek a helyiségnek. Ilyen az asztal fölött lógó, hatalmas lámpabura vagy a zuhanyzós mosogató.

A KEVESEBB TÖBB. Bútorból nem kell sok a lakásban. Többségüket amúgy is fölöslegessé teszik a belsőépítészeti megoldások, a lerakófelületek, a könyvespolcok és a rejtett szekrények. Így csak néhány igazán karakteres darabra van szükség, annál is inkább, mert a trendiség velejárója a három-öt évente megújuló berendezés.

Fontos tehát egy karakteres csillár, egy jó formájú kanapé és néhány jelzés értékű ikontárgy. Olyan, amelyet ifjú kora ellenére a művészettörténet már visszaigazolt. Ezekről érdemes a bútor és dizájnkiállításokon ismereteket szerezni.

Trendfigyelés szempontjából hasznos lehet látogatást tenni a kölni nemzetközi bútorvásáron, a milánói iSalonin vagy a hazai lakástrenden. Ha ez nem megoldható, érdemes kézbe venni néhány olyan magazint – ilyen például a Wallpaper vagy Interni -, amelyben a szakemberek hónapról hónapra megmondják, aktuálisan mi a trendiség tárgya és iránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik