Élet-Stílus

Több pezsgőt iszunk húsvétkor

Szilveszter után húsvétkor isszák a legtöbb pezsgőt a magyarok. Az olcsóbb külföldi termékek gyengítik a magyar pincészetek esélyeit – derül ki a Varga Pincészet piaci gyorselemzéséből.

Idehaza évente mintegy 25-30 millió palack pezsgő fogy el. A magyarok pezsgőfogyasztási szokásait vizsgáló adatok szerint idehaza novemberben és decemberben fogy el a pezsgők közel 50 százaléka. Januárban mindössze a fogyasztók 1-2 százaléka vásárol ilyen típusú italt, míg húsvét környékén 15 százalékra ugrik azok száma, akik pezsgőt vásárolnak az ünnepléshez.


A legtöbben magyar pezsgőt isznak, de növekszik azok száma is, akik a külföldi termékeket is kipróbálják. Az importpezsgők vásárlói évente mintegy 3 millió palack pezsgőt fogyasztanak el, többnyire az olcsóbb fajtából. Különösen az ünnepi időszakokban megjelenő olcsóbb német, osztrák, olasz termékek dömpingjével nehezen tartják a versenyt a magyar gyártók.


A magyar piacon az olcsóbb pezsgők árai 200-400 forint között mozognak. A középkategóriás pezsgőket 400-700 forintos áron kaphatjuk meg. A prémiumszegmens jelenleg az éves fogyasztás 5-6 százalékát teszi ki. Ebben a kategóriában a pezsgők árai 1000 forint felett kezdődnek. A legdrágább magyar pezsgőket 3000-6000 Ft közötti áron vásárolhatjuk meg, de e kategóriában az árhatár a csillagos ég is lehet, hiszen egyes francia pezsgőkért akár 40 ezer Ft-ot is hajlandók fizetni a magyarok.

Kutatások szerint, a 18–69 éves magyar lakosság közel 40 százaléka szokott pezsgőt fogyasztani. Ugyanakkor az elemzések egyértelműen kimutatták azt is, hogy a pezsgőivás korrelál a fogyasztó társadalmi státusával, így a legmagasabb státusúak között népszerűbb a pezsgőfogyasztás, mint más szegmensben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik