Élet-Stílus

Oroszországot keresik az ingatlanbefektetők

A rendkívüli 2005-ös év után, összesen 7,5 milliárd euró tranzakciós értékkel, a befektetői kereslet továbbra is növekszik a közép-kelet-európai régiós ingatlanok iránt – állítja tanulmányában a DTZ Hungary. Az idei év legvonzóbb helyszíne Oroszország lehet, többek közt egy 3 millió négyzetméter területű bevásárlóközpont fejlesztése révén.

2006-ban a régióbeli vásárlások értéke 11,1 milliárd eurós rekordértéket ért el, ami 48 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A regionális tranzakciók értéke a teljes európai befektetési piaci „tortából” 6,2 százalékos szeletet jelent. Ahogy 2006 első félévében is, Lengyelország és Oroszország viselte a tranzakciók oroszlánrészét, Lengyelország 43 százalékban, Oroszország pedig 24 százalékban.

A befektetési piac 1999-es kezdete óta 27,3 milliárd euró értékű tranzakció ment végbe. Amíg a három kiemelkedő piacon (Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban) a vásárlások 81 százalékot értek el a teljes értékből – Lengyelország egyedül 42 százalékot az összértékből –, a hagyományos piaci szereplők és opportunista befektetők a magasabb hozamokkal rendelkező piacok felé fordulnak.

Arra számítanak, hogy Oroszország, amely gazdasága már az élénk fogyasztóvezérelt terjeszkedés nyolcadik évében jár, válik majd a régió legvonzóbb helyszínévé az ingatlanfejlesztés és -befektetés területén 2007–09-ben, egyre inkább koncentrálva az ország hatalmas régióira. A növekedés főbb hajtói közül az egyik az összesen 3 millió m2 területű bevásárlóközpont fejlesztése 2007–08-ban, a legnagyobb Európában.

A fő piacokon 1999 óta, a vezetõ piaci ügyletek 45 százalékát iroda-, 37 százalékát a kiskereskedelmi, 7 százalékát raktár-, 9 százalékát pedig vegyes használatú és hotelingatlanok tranzakciói teszik ki. Lengyelországban azonban, melynek gazdaságát az erõs hazai kereslet irányítja, a kiskereskedelem 2006-ban immáron harmadik éve átvette a vezetést az irodapiac elõtt (53 százalék a 38 százalékkal szemben).

A bérleti díjak emelkedésének korai jelei a fõbb városokban, Prágában és Varsóban, és a fejlõdõ piacok igen csekély kínálata hozzájárulnak a közép-kelet-európai ingatlanállomány vonzerejéhez. A rendelkezésre álló és befektetésre váró pénz mennyisége eddig soha nem látott mértékű a folyamatos jelentős tőkeemelések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik