Élet-Stílus

Szórakozóhelyek a városépítés útjában

Az idei tavasz jelentősen átrajzolja Budapest szórakozóhelyeinek térképét: pereli a fővárost és a BKV-t, de még állja a sarat a hétvégén búcsúbulit ült Kálvin téri Cha-cha-cha, április végén zár a Süss Fel Nap, költözhet a Kuplung is. Eközben nyílnak a régi-új helyek, hamarosan újra benépesül a Margit-sziget, nyit a Zöld Pardon.

A költözés, bontás pereskedés lassan már elengedhetetlen szereplői a budapesti szórakozóhelyek életének, főleg a fiatalok által közkedvelt romkocsmák vannak veszélyben, hiszen a bontásra ítélt épületek napjai meg vannak számlálva.

Pereskedik a Cha-cha-cha


Hetvenkét órás búcsúbulit ült a hétvégén a Kálvin téri Cha-cha-cha: a szórakozóhely ugyanis elhelyezkedése miatt akadályozza a 4-es Metró kivitelezési terveit. A helyzet korántsem egyszerű: a főváros és a BKV egyelőre nem tudja bizonyítani, hogy rendelkezik az építéshez szükséges engedélyekkel, a kereskedők pedig összefogtak, és kártérítést vagy megfelelő cserehelyiséget követelnek a költözésért.



Szórakozóhelyek a városépítés útjában 1

Kusztos Csaba, a Cha-cha-cha ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy felperesként három üzlet indított pert a bérleti szerződés felmondásának jogellenességével kapcsolatban: egy szendvics-bár, egy édességbolt és az általuk üzemeltetett, kultikussá vált, hétvégenként telt házzal üzemelő szórakozóhely. Az alperes által pénteken átadott levél Kusztos szerint nem tartalmaz érdemi, számszerű részleteket, s az is kiderült, hogy az édességbolt számára felajánlott cserehelyiségben jelenlegi bérlője október 31-ig jogszerűen tartózkodik, s a helyet a lejárat után sem kívánja elhagyni. A felperesek márpedig kártérítést, vagy megfelelő forgalmú és minőségű csereüzletet követelnek, s amíg ezt nem kapják meg, maradnak, a munka pedig áll.


Hiába volt tehát búcsúbuli, a Cha-cha továbbra is üzemel, s nem is zár be addig, míg egyezségre nem jut a fővárossal és a BKV-val. Az idő pedig szalad: az aluljáróban építkező Swietelskynél legkésőbb április 11-ére várják a jogerőre emelkedett építési engedélyeket, ekkor kezdődnének ugyanis a munkálatok. Kusztos szerint, mivel a kivitelező csak jogtisztán hajlandó belevágni a munkálatokba, ha nem történik megegyezés a három üzlet ügyében, napi több millió kötbér keletkezhet a csúszással. A Swietelskynél megkeresésünkre azt mondták, hogy természetesen kötbér csak akkor termelődik, ha a csúszás az ő hibájukból következik be, ellenkező esetben ők fognak fellépni kárigénnyel.


A Cha-cha-cha tehát a megegyezésig marad és állja a sarat, de arra az üzemeltető szerint nincs esély, hogy a bezárást elkerüljék, legfeljebb az időpont csúszik. Nyílik azonban a Cha-cha-cha Terasz a Margit-szigeten május 12-én, szeptember 15-én pedig startol a Cha-cha-cha B oldal Budán, a Mechwart ligetnél.

Benépesül a sziget


A Margit-szigeti szórakozóhelyek közül először a Holdudvar gárdája veszi majd birtokba a tél közeledtével tavaly magára hagyott épületet: a hely egyik üzemeltetője szerint április 14-ére újra felkerülhetnek a jól ismert lampionok a terasz fölé, és indulhat az idény. Szalontay Tamás konyhai bővítést, megújult étel-választékot, egy új pultot és egy befogadó jellegű galériát említ az újdonságok közt, mely a tervek szerint időszakos kiállításoknak ad majd otthont.

Romkocsmák a költözés szélén


A Kuplung tulajdonosa, Székely Márton a FigyelőNet megkeresésére azt mondta, a klub bezárásáról keringő hír kacsa – egyelőre. Könnyen meglehet azonban, hogy a rémhír igazzá válik, hiszen a bezárás a nyitás óta benne van a levegőben. Az ingatlan tulajdonosai ugyanis 130 szobás szállodát terveznek a romkocsma helyére, építési engedélyt azonban máig nem kértek az önkormányzattól. Bontási engedélyük azonban októberig van, így a tulajdonos úgy döntött: lép, és szükség esetén felmond, még mielőtt neki mondanának fel.


Székely Márton elmondta, két hét múlva megkeresi az ingatlan tulajdonosait a jövőt illetően, ha ugyanis ősszel megkezdődik a bontás, nem lesz érdemes belevágni a nyári szezonba, az ugyanis mindenképp veszteséges szokott lenni. A Kuplung akkor marad nyáron, ha ősszel is végig üzemelhet, az üzlet ugyanis ekkor tudná kompenzálni az alacsonyabb nyári forgalmat.

Nemrég bezárt a kis West Balkán (WB), de a nagy marad. Szalontay Győző elmondta, számukra a költözés és az átrendeződés mindig benne van a pakliban, hiszen a Nagy WB is, csakúgy mint hajdan a kicsi építési területen van, jelenleg papíron 2008-ig van bérleti szerződésük. Szalontay Győző egyébként tulajdonosként kötődik az április 30-án bezáró Süss Fel Naphoz is. A szórakozóhely azért zár, mert az egyre élesedő versenyszellem miatt egyre több befektetést és energiát igényelne a fenntartása, s mivel az ingatlan csak bérlemény, kevésbé érné meg továbbra is fenntartani.



Szórakozóhelyek a városépítés útjában 2


Az ELTE Múzeum körúti épületében hajdan működő Holdudvar szerelmesei örülhetnek: ha nem is az udvar, de a Gólyavár épülete havi 2-3 alkalommal rendezvényházként és szórakozóhelyként üzemel majd, és egy esetleges teraszról is folynak a tárgyalások. Ugyancsak az épületben nyílik a Könyvtár nevezetű pinceklub, ahol nyitásnak a Specko Jedno húzza majd a talpalávalót április 7-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik