Élet-Stílus

Sziget: jön a Tool és a Napalm Death is

Tovább bővült az idei Sziget felhozatala. A Nagyszínpad nemzetközi porondján fellép az elmúlt évtized legnagyobb hatású rockzenekara, a Tool, a brit gitárzenei hullám egyik legnépszerűbb bandája, a The Rakes, és élő koncertet ad a gall techno-isten, Laurent Garnier.

A HammerWorld színpadon ott lesz a Pleymo, a nu-metal francia kirendeltségének fontos reprezentánsa, és egy örök túlélő, az 1982-ben alakult, eredetileg ipswich-i illetőségű Napalm Death, mely nélkül elképzelhetetlen volt a metál megújulása a nyolcvanas években – írja a sziget.hu.

Az amerikai Tool az art-rock alapzenekara, minden koncertje világszenzáció, melyre igen nehéz jegyet szerezni, és amelyet évekkel később is emleget a koncertre látogató. A kilencvenes évek első felében feltűnt zenekar sokdimenziós-többrétegű, azonnal felismerhető muzsikájával sokkolta a poszt-grunge-korszak rocktáborát, amelybe ugyanúgy belefért a Jane’s Addiction zaklatottsága, mint a trash, a prog-rock, Peter Gabriel világa vagy az indián sámánének.

A londoni Rakes az elmúlt évek burjánzó és izgalmas brit gitárzenei hullámának egyik legjobb és legnépszerűbb zenekara. A négytagú együttes bemutatkozó albuma, a ’80-as évek elejének táncos és karcos new wave- és poszt-punk zenéjét felidéző és újrahasznosító Capture/Release a 2005-ös év egyik legkellemesebb meglepetése és legnagyobb brit lemezsikere volt, melynek hasonlóan élvezetes folytatása az idén megjelent Ten New Messages. És hogy mit mondunk majd a Rakes-koncert másnapján? Idézzük majd az új album első kislemez-slágerét: We Danced Together.

Kidrült, hogy jön az Egyesült Államok egyik legüdítőbb zenéjét játszó tánczenekara, a „!!!”. A kiejteni is lehetetlen három felkiáltójellel leírható zenekar a kilencvenes évek közepén alakult és már 2000-ben debütált lemezzel, az utóbbi pár évben került az undergroundból reflektorfénybe. A nyolctagú zenekar leginkább a new wave aranykorát idézi, amikor a karcos-zajos, töredezett ritmusú új hullám keveredett a funkkal, lásd a Public Image Limited, a Pop Group, a Happy Mondays vagy a Gang Of Four munkásságát, de rokonítható olyan mostani sikerzenekarok felvételeivel, mint például a Rapture. A !!! legújabb, rádión, klipen innen, táncparketten túl is igen jól fogadott lemeze a napokban jelent meg Myth Takes címmel.

Minden szempontból különleges a francia techno istenének fellépése a Sziget Nagyszínpadán: a dj neve már évtizedeket fog össze az elektronikus zene történetében a “madchesteri” kezdetektől – ahol olyan zenekarokra volt hatással, mint a Happy Mondays vagy a Stone Roses – az F Communication nevű lemezkiadóján át egészen a máig – a francia kapcsolat él. Laurent Garnier idei legújabb dobása során egy egész zenekart invitál magával a színpadra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik