Élet-Stílus

Vaszary-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Vaszary János festőművész életművét mutatja be az a kiállítás, amely októberben nyílik meg Budapesten, az ötvenedik születésnapját ünneplő Magyar Nemzeti Galériában.

A kiállítás, amelyen három éve dolgoznak a múzeum szakértői, a külföldi és magyarországi gyűjteményekben őrzött legjelentősebb alkotásokból válogatva tekinti át az életművet – mondta Bereczky Loránd főigazgató.

A tárlat csaknem kétszáz festményt, mintegy száz grafikát és több, a festőművész által tervezett iparművészeti tárgyat is felvonultat. Az átfogó jellegű válogatásban szerepelnek a művész realisztikus és posztimpresszionista hatású festményei, valamint az I. világháború idején, haditudósítóként készített, dokumentatív jellegű alkotásai is.

Vaszary János (1867-1939) alkotásaiból a legutóbb 1960-ban rendeztek életmű-kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

A Vaszary-tárlatot követően decemberben Zichy Mihály (1827-1906) festőművész életművéből nyílik az intézményben kiállítás, amelyre Szentpétervárról, az Ermitázsból egy, csaknem száz darabból álló kollekció érkezik. Az oroszországi grafikák hazai köz-, illetve magángyűjteményekből válogatott művekkel egészülnek ki.

Jövőre Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a 2008-as magyarországi reneszánsz évhez kapcsolódóan, a késő reneszánsz alkotóinak munkáiból nyílik majd kiállítás a múzeumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik