Élet-Stílus

Legyőztük az olimpiai és világbajnok svédeket

A magyar jégkorong-válogatott történelmi sikert aratott: 2-1-re nyert hosszabbítás után az olimpiai és világbajnok svéd csapat ellen a budapesti Papp László Arénában.

Az aktuális olimpiai és világbajnokkal korábban háromszor találkozott a magyar válogatott, de még gólt sem ütött: 1935-ben és 1937-ben 3-0-ra, 1936-ban pedig 1-0-ra nyert a skandináv együttes. A Papp László Arénában telt ház, kilencezer néző előtt azonban sikerült legyőzni önfeláldozó védekezéssel, és jókora adag szerencsével az öt tengerentúlon, az észak-amerikai profi jégkorongligában is megfordult játékossal felálló vendégeket. A csapatból ugyan hiányoztak a svéd bajnokság rájátszásában érdekelt, illetve az NHL-es hokisok, de így is hatalmas meglepetés, ami Budapesten történt.

Az hamar kiderült, hogy a svédek hihetetlenül gyorsak, és így alig került helyzetbe a magyar válogatott. A 15. percig bírta a nyomást Pat Cortina együttese, ekkor Strälman emberelőnyben óriási lövéssel vette be Budai kapuját. Létszámfölényben lehetett volna egyenlíteni, de kétszer is jól védett a vendégek hálóőre. Ebben a játékrészben Sille orrsérülést szenvedett – akárcsak a szünetben Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki elcsúszott a jégen, és felrepedt a tarkója.


Legyőztük az olimpiai és világbajnok svédeket 1

Nem ilyen kemény ellenállásra számítottak (Galéria)


A 25. percben megszületett a történelmi első magyar gól: két kipattanó után Majoross fonákkal emelt a hálóba. Meglepetés erejével hatott, hogy a hazaiak sok szép támadást vezettek, és jópárszor megtornáztatták a skandinávok kapusát. A második játékrész felénél aztán iramot váltottak a svédek, és csak Budai bravúrjai miatt nem változott az eredmény.

A záróharmadban a Cortina-csapat teljesen beszorult, a svédek többször is közel álltak a góllövéshez, de a meccs legjobbjának megválasztott magyar portás remek napot fogott ki a kapuban, és kivédekezték az eredményt. Jött a hirtelen halál, amelynek elején emberelőnybe kerültek a vendégek, majd a hazaiak, és a 64. percben egy lecsorgó koronggal Palkovics betalált.

A találkozó tétnélküli büntetőpárbajjal zárult, ebben is a magyarok diadalmaskodtak.

A két csapat pénteken 18 órakor Debrecenben, a Főnix-csarnokban is megmérkőzik egymással.

Magyarország-Svédország 2-1 – hosszabbítás után
Gól: Majoross (25.), Palkovics (64.), illetve Strälman (15.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik