Élet-Stílus

Vízes-vb: a női pólósok már a négy között

Bejutott az elődöntőbe a magyar női vízilabda-válogatott a Melbourne-ben zajló világbajnokságon, miután a negyeddöntőben 11-9-re legyőzte Kanadát. Godova Gábor lányai csütörtökön az Egyesült Államok együttesével játsszanak a döntőbe kerülését.

Az elődöntős szereplés közelsége szerencsére nem bénította a mérkőzést remekül kezdő Stieber Mercedeséket, akiket bátoríthatott a tudat: az utóbbi évek meccsein rendre ők nyertek, s világversenyen 1998-ban – egyébként éppen ausztráliai, de akkor Perth városában rendezett világbajnokságon – diadalmaskodtak utoljára az észak-amerikaiak.

A keddi összecsapáson a nyomaték kedvéért Brávik Fruzsina gyönyörű centergóllal igyekezett tudatosítani a kanadaiakban, hogy a világbajnoki címvédő magyar csapat ezúttal is a győzelem nagyon határozott szándékával szállt vízbe ellenük. Primász Ágnes sarkos bombája még szebbé tette a helyzetet, de a folytatásban elpuskázott lehetőségek ellentételeként kiegyenlített, majd a vezetést is átvette a rivális (2-3).

A második negyed Primász pimasz, de nagyon pontos ejtésével indult (3-3), aztán – miközben a kapuban Horváth Patriciát a világbajnoki újonc Brávik Henrietta váltotta – Zantleitner Krisztinának, Stiebernek, majd Valkay Ágnesnek kellett egyenlítenie (6-6) a 2005-ös vb bronzérmesével szemben, míg végül Pelle Anikó találata nyomán került vissza a vezetés (7-6). Ez utóbbi már a harmadik nyolc perc fejleménye volt.

A folytatás is érdemire sikeredett, hiszen Stieber csapatkapitányhoz méltóan biztos kézzel lőtt be egy emberelőnyt, de a válasz nem maradt el (8-7). A zárónegyedben megint Stieber villant, pazar ejtésével újfent kétgólos lett az előny (9-7). A negyedszer is eredményes Marina Radu kapufás löketével ismét közelebb settenkedtek a kanadaiak, szerencsére Primász átadását nagyszerűen és főképpen a legjobbkor lőtte be Zantleitner (10-8).

A 33 évesen a válogatottba visszatért Cora Campbell sem maradt adós (10-9-re módosult az állás) két magyar kapufás kísérlet között, de mit sem ért vele, mert ugyanő elhirtelenkedett egy előnyt, a magyaroknál hasonló helyzetben viszont Tomaskovics Eszter bevette a rivális kapuját (11-9). Ezzel a momentummal pedig el is dőlt az összecsapás. A legjobb négy között Magyarország-Egyesült Államok mérkőzés következik csütörtökön, a tét már a döntőbe jutás.

A férficsapat csütörtökön Németország ellen száll vízbe a négy közé jutásért. A magyarok háza táján amúgy örülnek, hogy a németek jutottak negyeddöntős ellenfélnek, mivel őket ismerik – ráadásul rendre sok góllal verik Kásásék -, míg az amerikaiakat fel kellett volna külön is térképezni. Ezt a feladatot megtakarította a szerdai rivális, miután meglepő egyértelműséggel nyert az Egyesült Államok ellen 6-3-ra a nyolc közé jutásért rendezett találkozón.


Melbourne, vb, női negyeddöntő:
Magyarország-Kanada 11-9 (2-3, 4-3, 2-1, 3-2)
Gól: Stieber 3, Primász, Zantleitner 2-2, Brávik F., Valkay Á., Pelle, Tomaskovics 1-1, illetve Radu 4, Monton 2, Perreault, Braden, C. Campbell 1-1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik