Élet-Stílus

Vizes-vb: két magyar kiesett, egy visszalépett

Három magyar próbált szerencsét az ausztráliai vizes világbajnokság úszóversenyeinek harmadik napján, közülük csak Kerékjártó Tamás jutott tovább, ő azonban később visszalépett az elődöntőtől.

A székesfehérváriak Amerikában tanuló kiválósága 200 pillangón mutatkozott be Melbourne-ben, méghozzá ragyogóan: 1:57.54 perces országos csúccsal a 11. időt produkálta a 64 fős mezőny selejtezőjében. Ráadásul teljesítette a jövő évi, pekingi olimpiai részvételhez előírt A szintet is.

Az előző magyar rekordot 1:57.80-nal Cseh László tartotta 2004. április 11. óta. Később aztán kiderült, Kerékjártó Tamás nem indul el az elődöntőben, a döntést edzőjével egyeztetve hozta meg. Mind a ketten úgy ítélték meg, hogy nem lenne értelme az elődöntős próbatételnek a kiegészítő számban, amikor a világbajnoki programban szerdán már egyik fő száma, a 200 vegyes selejtezői következnek.

Verrasztó és Hosszú nem járt sikerrel

A szintén 200 méter pillangón induló Verrasztó Dávid egyéni csúcsát tudta alaposan, bő két másodperccel megjavítani, ám a vb-szereplők erejére jellemző, hogy a kereken 2:00.00 perces teljesítménnyel is csak a 25. helyet érdemelte ki, így nem jutott be a legjobb 16 közé. Ugyanígy járt 200 gyorson Hosszú Katinka azzal az apró különbséggel, hogy a bajaiak versenyzője csaknem öt tizeddel elmaradt egyéni rekordjától. A 2:02.00 perc a teljes rangsorban – Verrasztóval egyezően – a 25. pozíciót, sajnos egyúttal szintén a kiesést jelentette számára.

Világcsúcsok Melbourne-ben

A dicső pályafutásának 17. rekordját úszó Michael Phelps 1:43.86-tal férfi 200 gyorson, az ugyancsak amerikai Natalie Coughlin 59.44-gyel női 100 háton, míg Aaron Peirsol (ő is amerikai) 52.98-cal a férfiaknál ugyanezen a távon érte el a világ eddigi legjobb eredményét. Az olasz Federica Pellegrini pedig a női 200 méter gyors elődöntőjében repesztett világrekordot (ideje: 1:56.47).

Doppingcsomag a hotelben

Az MTI helyszínen tartozkodó különtudósítója jelentette, hogy a vb-résztvevők szállásul is szolgáló Parkview Hotelben olyan kis csomagra bukkantak, amely kokainszármazékot, úgynevezett benzoilecgonint tartalmazott, viszont az eset megítélésében nem egyezik az ASADA és a WADA álláspontja. Előbbi, a helyi kormányintézménynek számító Ausztrál Doppingellenes Sportügynökség megítélése szerint nem világos, hogy ennek az amúgy tiltott anyagnak az előkerülése a doppingszabályok megsértését jelenti-e, amivel hivatalból foglalkozni kell, míg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe alapján kábítószer felbukkanásakor egyértelműen doppingügyről van szó.

A vita elvinek tűnik, ráadásul a konklúziótól függetlenül igazán nehéz lesz tettes vagy tetteseket találni, aki tulajdonolhatta a szert. A hatóságok dolgát ráadásul az is nehezíti a doppingvétkesek lefülelésében, hogy a kritikus időpontban – amikor néhány nappal ezelőtt megtalálták a csomagot – az említett szállodában éppúgy tartózkodtak a világbajnokság előtt álló úszók, mint az egy hete a melbourne-i Ausztrál Nagydíjon részt vevő Forma-1-es autóversenyzők.

Edzőket tartoztattak le

Molesztálás miatt bíróság elé kell állnia egy orosz műugróedzőnek, aki a vizes világbajnokságra érkezett Melbourne-be. Vlagyimir Rulevet azért idézték be, mert egy szálloda halljában részegen fogdosta az egyik női biztonsági őr mellét. Rulev után aztán egy másik trénert is őrizetbe vett a rendőrség: egy ukrán úszószakembert azért vonnak felelősségre, mert a televíziós felvételeken egyértelműen látszott, hogy megütötte egyik versenyzőjét. A nemzetközi szövetség (FINA) azonnal kizárta az ukrán edzőt a világbajnokságról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik