Élet-Stílus

Eb-döntős a női asztalitenisz-csapat

Magyar szempontból szenzációsan alakult a hétfői nap Belgrádban, az asztalitenisz Európa-bajnokságon: a női együttes nem várt bravúrt végrehajtva 3-1-re legyőzte Németországot, s ezzel hét év szünet után ismét Eb-döntőt játszhat kedden 13 órakor.

A Magyarország-Németország női elődöntő első mérkőzésén Póta Georgina egy kínai játékossal, Wu Jiaduóval játszott. Póta a tőle megszokott lendülettel kezdett, s pillanatok alatt megnyerte az első játszmát 11:5-re. A folytatásban azonban Wu fokozatosan lendült bele, a második szettet drámai körülmények között (13:15), a harmadikat simán (5:11), a negyediket pedig úgy nyerte meg (10:12), hogy ebben a játszmában Póta vezetett 9:6-ra.

Következett Tóth Krisztina Nicola Struse ellen. Tóth az első napon az osztrákok ellen kétszer vesztett, így fűtötte őt a vágy, hogy Póta vereségét követően legyőzze Strusét. Ez sikerült is, hiszen klasszis teljesítményt nyújtva 3-0-ra nyert, s ezzel a magyar válogatott kiegyenlített.

Lovas továbbra is hibátlan

Lovas Petra az Eb első két csapatmérkőzésén csupán egyetlen szettet vesztett, s folytatta jó szereplését: a Postás versenyzője 3-2-re nyert, ami azért is volt nagy bravúr, mert Stumper három szett elteltével 2-1-re vezetett.

A negyedik összecsapáson Póta és Struse lépett asztalhoz, tehát az a két játékos, aki saját mérkőzését korábban elvesztette. A Statisztika fiatal tehetsége elsöprően kezdett, az első szettben 11:4-re szinte lemosta a németek rutinos versenyzőjét. A folytatás sem hozott izgalmakat, hiszen Póta a második és a harmadik szettet is uralta, s ezzel 2 óra 20 perces csata után a magyar válogatott jutott a döntőbe.

“Sokan talán már nem is emlékeznek arra, hogy másfél évvel ezelőtt Celldömölkön az olasz együttes 40 perc alatt 3-0-ra legyőzött bennünket az első Eb-selejtezőn, amely egyben a saját debütálásom volt a kapitányi székben” – mondta a győztes csata után Téglás Péter szövetségi kapitány. “Sem akkor, sem az Eb előtt két nappal nem hittem volna, hogy döntőbe jutunk, de ez a csapat most nagyon együtt van, hiszen amikor Pótának nem megy, Tóth játszik jól, amikor Póta nem villog, akkor pedig Tóth tündököl, miközben a harmadik poszton Lovas mindig nyer. Az ezüst már óriási siker, de ez nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel megyünk neki a keddi döntőnek”.

A fiúk is villogtak

A férfi válogatott 3-1-re nyert Spanyolország ellen, ez a diadal pedig azt jelenti, hogy Harczi Zsolt együttese a jövő évi szentpétervári kontinensviadalon az első osztályban szerepelhet. A magyar férfi válogatott – csakúgy, mint a tavalyi, brémai csapat-világbajnokságon – ezúttal is jobbnak bizonyult a spanyoloknál, s ezzel bejutott a Challange Divízió (II. osztály) döntőjébe.

Női csapat, elődöntő:
Magyarország-Németország 3-1
Póta Georgina – Wu Jiaduo 1-3
Tóth Krisztina – Nicole Sturse 3-0
Lovas Petra – Laura Stumper 3-2
Póta-Struse 3-0

Oroszország-Olaszország 3-2

A döntőt kedden 13 órakor játsszák.

Férfi Challange Divízió (II. osztály) elődöntő:
Magyarország-Spanyolország 3-1
Pázsy Ferenc – Carlos Machado 3-0
Jakab János – He Zhi Wen 2-3
Zwickl Dániel – Alfredo Carneros 3-1
Pázsy – He Zhi Wen 3-2

A magyar együttes a II. osztály döntőjét hétfőn 19 órakor vívja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik