Élet-Stílus

Ünnepelni viszik a Magányos cédrust

A Magányos cédrus című alkotás, Csontváry Kosztka Tivadar festménye képviseli Magyarországot az Európai művészet mesterművei című, pénteken megnyíló kiállításon Rómában.

A tárlaton az Európai Unió minden tagállama egy-egy, általa kiválasztott művészeti alkotással mutatkozik be. A megnyitón jelen lesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki Giorgio Napolitano olasz államelnök meghívására utazik az olasz fővárosba, az uniót alapító római szerződés 50. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésekre.

Csontváry Kosztka Tivadar (1853- 1919) festménye éppen 100 évvel ezelőtt, 1907-ben készült. A kép 1919-ben – a művész hagyatékával együtt – Gerlóczy Gedeon tulajdonába került, aki nemcsak megőrizte az alkotó életművét, hanem igyekezett a hazai és külföldi közönség előtt is ismertté tenni.

A Magányos cédrust 1994 elején vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank a Gerlóczy-örökösöktől. A kép 2005 októberében közgyűjteményi tulajdonba, illetve tartós letétként a pécsi Csontváry Múzeumba került.

Hiller István miniszter római látogatása során megnézi a Római Magyar Akadémia rekonstrukciós munkálatait is. A felújított épületet előreláthatólag június elején avatják fel – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik