Élet-Stílus

Erős csapattal jönnek a svédek

Nagyon erős csapattal érkezik Magyarországra az olimpiai és világbajnok svéd jégkorong-válogatott, amely a jövő héten kétszer is megmérkőzik a Pat Cortina vezette magyar együtessel.

A március 29-én Budapesten, egy nappal később pedig Debrecenben vendégszereplő gárda ezúttal az európai idegenlégiósokból, illetve a svéd bajnokság playoffjában nem érdekelt hokisokból áll majd.

Bengt-Ake Gustafsson szövetségi kapitány keretének egyik legjobbja a még csak 19 esztendős Nicklas Bäckström, akinek a játékjogát a 2006-os NHL-drafton az első kör negyedik helyén foglalta le a Washington. A center az év újonca volt a svéd elitligában, és szerepet kapott vb-győztes válogatottban is.

A hátvédsorban Dick Tarnström a legnagyobb név: a svájci HC Luganóban szereplő 32 éves védő kilenc hónappal ezelőtt még a Stanley Kupa fináléjában játszott az Edmonton színeiben, de előtte három évig a Pittsburgh hokisa volt. Ezalatt folyamatosan a Pingvinek legjobbjai közé tartozott, a 2003/2004-es idényben 16 góljával és 36 gólpasszával védő létére az egész csapat legeredményesebb játékosa lett. A 2004-es vb legjobb hátvédjének is megválasztották.

Tarnström mellett többen is rendelkeznek NHL-rutinnal: Rickard Wallin a Minnesotában játszott 19 alkalommal (hat gólt és négy asszisztot jegyzett), Jonathan Hedström az Anaheimben szerepelt 83 találkozón (13 gól, 14 gólpassz), Jimmie Ölvestad 111 összecsapást (3 gól, 14 gólpassz) vívott a Tampa Bay csapatában, Fredrik Brembergnek pedig az Edmontonban jutott nyolc mérkőzés, míg Andreas Dackell az Ottawát és a Montrealt erősítette, és 613 találkozón 250 pontot gyűjtögetett össze.

Mellettük a védő Daniel Fernholmot (Pittsburgh) és Sanny Lindströmöt (Colorado), illetve a csatár Magnus Kahnberget (Carolina) és Johan Andressont (Chicago) draftolták még NHL-ben, ám ők eddig még nem mutatkozhattak be a világ legjobb bajnokságában.

Érdemes megemlékezni a vendégek csapatvezetőjéről is: a 48 éves Mats Naslund világ- és olimpiai bajnok, négyszer szerepelt az NHL All Star-gáláján, és 1986-ban a Montreallal elhódította a Stanley Kupát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik