Élet-Stílus

Kemény: világbajnokok akarunk lenni

A magyar férfi vízilabda-válogatott kedden Új-Zéland legjobbjai ellen kezdi meg világbajnoki szereplését. Az esélyekről, a szerbekről és a felkészülésről beszélgettünk még itthon a csapatkapitány Benedek Tiborral, az egyik legtehetségesebb fiatallal, Varga Dániellel, és Kemény Dénessel.

A magyar válogatott az elmúlt évek világversenyein megmutatta, hogy a világ legjobbjai közé tartozik, a végső siker kapujában azonban rendre megállították a Kemény-csapatot a szerbek. A déli szomszéd lesz feltehetően idén is a legnagyobb rivális a melbourne-i világbajnokságon, de Varga Dániel szerint egyáltalán nem biztos, hogy ismét összetalálkozik a két csapat.

„Sokszor emlegetik manapság ezt a szerb-fóbiát, mintha ők valami mumusok lennének, de most úgy érzem mi nyernénk. A közelgő olimpia miatt az összes résztvevő válogatott minél jobban akar teljesíteni, és ezért sokkal nehezebb lesz bejutni egy elődöntőbe, döntőbe. Reálisnak tartom, hogy a horvátok megverik a szerbeket, és akkor lehet, hogy nem is játszunk Sapiccsékkal, hiszen ők egy ágon szerepelnek. A spanyolok is meglepetést okozhatnak.” – mondta Varga Dániel.

Csak magunkkal törődünk

A szövetségi kapitány egyértelműen kijelentette, hogy a csapat vébét akar nyerni, de egyelőre nem készülnek az ellenfelekből, és nem is igazán foglalkoztak azzal, hogy a felkészülés során ki hogyan játszott. „Az ellenfeleket akkor fogjuk elkezdeni elemezni, amikor már elkezdődött a világbajnokság, addig mindenki végzi a saját dolgát.” – mondta a tréner, aki az elmúlt években számos sikert, köztük két olimpiai aranyat is nyert a válogatottal. Mellesleg a szerbek a felkészülés során kétszer is kikaptak, míg a magyarok mérlegét csak egy döntetlen csúfítja.

Az egészségügyi gondokat maga mögött hagyó, és a válogatott csapatkapitányaként visszatérő Benedek Tibor is bizakodóan nyilatkozott a 13-as utazókeret kihirdetésének napján. „A felkészülés kicsit rövidre sikerült, sokan később csatlakoztak, de ennek ellenére természetesen a végső győzelem a cél.”

Az első hét sétagalopp

Az első csoportmérkőzés előtt a csapat két gyengélkedője, Kis Gábor és Varga Dénes vasárnapra jobban lett, együtt edzettek a csapattal, de sajnos Molnár Tamás személyében az egyik legrutinosabb játékosnak voltak ezúttal panaszai. „Edzést tartottunk délelőtt, sajnos Molnár Tamás torokfájás miatt otthon maradt, de bízom abban, hogy két-három nap alatt harcba vethető állapotba kerül. Lehet, hogy nem játszik Új-Zéland ellen, vagy ha igen, keveset lesz vízben – ezt az ellenfél játékereje megengedi” – nyilatkozta Kemény Dénes a csapat hivatalos honlapjának, hozzátéve, hogy Papesz torokfájása azért nem jó jel, mert mintha hasonló lenne a baja, mint a torokgyulladással bajlódó Kis Gábornak és Varga Dénesnek.

A magyarok először, kedden magyar idő szerint 9.40-kor játszanak az új-zélandi válogatott ellen. Csütörtökön Kanada következik, és szombaton a románok elleni mérkőzés fog feltehetően dönteni – reményeink, és az esélyek szerint javunkra – a csoportelsőségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik