Élet-Stílus

BL: a Real is a Barcelona sorsára jutott

A Barcelona után a másik spanyol gigász, a Real Madrid is elbúcsúzott a Bajnokok Ligájától, miután 2-1-re kikapott a Bayern München otthonában. Roy Makaay, a hazaiak csatára a legrangosabb európai kupasorozat történetének leggyorsabb gólját lőtte.

Bayern-Real: meg vannak számolva Capello napjai?

A Real Madrid egygólos előnnyel, ugyanakkor az egyaránt sérült Jose Antonio Reyes, David Beckham, Fabio Cannavaro távollétében várta a müncheni találkozót. A hazaiaknál Lúcio játéka volt kérdéses, a délelőtt röntgenvizsgálaton átesett világbajnok védő végül pályára léphetett.

A spanyolok előnye már a középkezdést követően semmivé foszlott. Roy Makaay 10.25 másodperc alatt a Real kapujába jutatta a labdát, ezzel a Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb gólját szerezte, megdöntve Gilberto Silva (Arsenal) 2002-ben felállított 20.07-es csúcsát. Nem beszélve arról, hogy ezzel a góllal már a Bayern állt jobban.

A német bajnok az első félidőben akár ki is üthette volna az ellenfelét, ha Lukas Podolski, majd Makaay nem szórakozza el a helyzetét – vagy ha Iker Casillas nem véd bravúrral. A Real gyengén futballozott, főleg a védekezése volt csapnivaló, madridiakat láthatólag nagyon megviselte a korán bekapott gól. A sokkból a félidő végére tért magához Fabio Capello együttese, a szünet előtt Guti és Ruud van Nistelrooy is helyzetbe került – az eredmény azonban nem változott. Egyelőre.

BL: a Real is a Barcelona sorsára jutott 1

Makaay rekordot döntött (BBC)


A Bayern kis híján a második félidőt is góllal indította: Mark van Bommel lövését azonban Casillas, a Real legjobbja hárította. A folytatásban többnyire a hazai térfélen pattogott a labda, komoly Real-rohamokról persze nem beszélhetünk, bár az is igaz, hogy Ruud van Nistelrooy bólintásánál Oliver Kahnnak bravúrt kellett bemutatnia. Átellenben viszont a hálóban landolt egy fejes – a 67. percben Lúcio tette megnyugtatóvá a különbséget. A Real 0-2-nél sem adta fel, ment előre becsülettel, de továbbra sem tudott a hírnevéhez méltó teljesítményt nyújtani.

Van Nistelrooy tizenegyesből szerzett góljának köszönhetően azonban még így is felcsillant előtte a remény, sőt, később Sergio Ramos is betalált Kahn kapujába, de Lubos Michel kezezés miatt érvénytelenítette ez utóbbi találatot. Néha igazságos a futball: a jobban, szervezettebben játszó német bajnok megérdemelten nyert, és harcolta ki a továbbjutást. A Bayern végül idegenben lőtt több góllal került a nyolc közé. A müncheni derbi krónikájához tartozik még, hogy Van Bommelt és Mahamadou Diarrát kakaskodás miatt, második sárgával kiállította a játékvezető.

Arsenal-PSV: egy magyar a nyolc között

A PSV hazai pályán soványka előnyt szedett össze, és az Emirates stadionban lejátszott visszavágón jókora adag szerencsével kiharcolta a továbbjutást. A meccs embere a brazil védő Alex volt, aki előbb egy öngólt szerzett, majd Lehmann kapuját is bevette, és ezzel kiejtette a Bajnokok Ligája tavalyi finalistáját.

Az Ágyúsok Henry-val a kispadon kezdték a találkozót, a francia támadó nem épült fel teljesen a sérüléséből, és a kispadra jelölte Arsene Wenger. A másik oldalon az idei kiírásban másodszor léphetett pályára Fehér Csaba a hollandok védelmének jobb oldalán. A magyar játékos becsületesen végezte a feladatát, Ljungberget többször megállította, sokszor csak szabálytalanság árán, de hibája nem volt.

BL: a Real is a Barcelona sorsára jutott 2

A brazil Alex kétszer is betalált (Getty)


Hazai pályán az Arsenalnak mindenképpen gólt kellett lőnie, és ennek megfelelően elsősorban a széleken próbálták feltörni a beálló holland védelmet. Volt is helyzete az Ágyúsoknak az első 45 percben, de a befejezésbe rendre hiba csúszott. Lehmannak a hazaiak kapujában ezzel szemben nyugodtan telt az első játékrész: egyet nem kellett védenie a német hálóőrnek.

A második félidőben az angol szurkolók nagy örömére, hamar vezetést szerzett az Arsenal. A PSV kapusa aláfutott egy szögletnek, és Axel lábáról a saját kapujába perdült a labda. Innentől kezdve nem is egyet, hanem legalább három sebességet feljebb kapcsolt az Arsenal, de az öngólt vétő brazil hátvéd révén kiegyenlített a PSV. A ráadásban az időközben csereként a pályára lépő Henry sem tudott fordítani, és kiesett az Arsenal.

Milan-Celtic: Kaka ismét betalált

A gólnélküli odavágót követően a párharc toronymagas esélyesének számított az AC Milan, amely hazai pályán fogadhatta a Celticet. A milánói gárda hiába játszott mezőnyfölényben az egész meccsen, a hosszabbításig kellett várni, míg a BL-ben már hat gólnál tartó Kaka végre megszerezte a továbbjutást jelentő találatot.

A skótok játékban nem voltak egy súlycsoportban az olasz csapattal, de önfeláldozóan küzdöttek, és ezzel 90 percig sikerült is kapott gól nélkül kihúzniuk. A Milan játékosai közül egyedül Kaka jelentett veszélyt a kapura, de egyedül ő is kevés volt. Különösen Filippo Inzaghi maradt halovány, Ancelotti a második félidőben le is cserélte a támadót.

BL: a Real is a Barcelona sorsára jutott 3

A brazil volt a meccs legjobbja, nemcsak a gólja miatt (BBC)


A hosszabbítás harmadik percében aztán a brazil középpályás gondolt egyet, és Sno labdavesztése után a fél pályán végigvitte a labdát, majd higgadtan a Celtic kapusának a lába között a hálóba gurított. A hátralévő időben a Milan kihasználva a rutinját behúzta a mérkőzést, és készülhet a negyeddöntőre.

ManU-Lille: sima ügy

A legkényelmesebb helyzetben Sir Alex Ferguson csapata volt a két héttel ez előtti odavágókat követően. Az angol listavezető idegenben szerzett egygólos előnyt, és a jelenlegi formáját elnézve nem tűnt valószínűnek, hogy ilyen előjelek mellett a francia együttes búcsúztatni fogja.

Nem is történt meglepetés, a Manchester United végül teljesen megérdemelten hazai pályán egy góllal felülmúlta a Lille együttesét, és ezzel kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel kibérelte a helyét Európa nyolc legjobb csapata között.

BL: a Real is a Barcelona sorsára jutott 4

Henrik Larsson góllal búcsúzott a Bajnokok Ligájától (BBC)


A meccset a hamarosan hazatérő svéd Henrik Larsson döntötte el. A kölcsönbe érkező veterán klasszis egy szép fejessel a 72. percben bevette a franciák kapuját, kiejtve az idei kiírás egyik meglepetéscsapatát, amely az Old Traffordon sem vallott szégyent. A Lille játékosai szorosan fogták a ManU sztárjait, akik így sokáig nem tudtak kibontakozni, támadások vezetésére azonban már nem maradt erejük.

A második félidőben a szokatlanul álmosan futballozó angolok mezőnyfölénye is eltűnt, ám a BL-től és az Old Traffordtól búcsúzó Larsson villanása minden nyitott kérdést eldöntött.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Arsenal-PSV Eindhoven 1-1 (0-0)
Gól:
Alex (58., öngól), ill. Alex (83.)
Továbbjutott: a PSV, 2-1-gyel.

Manchester United-Lille 1-0 (0-0)
Gól:
Larsson (72.)
Továbbjutott: a MU, kettős győzelemmel, 2-0-val.

Bayern München-Real Madrid 2-1 (1-0)
Gól:
Makaay (1.), Lúcio (65.), ill. Van Nistelrooy (83., 11-esből)
Kiállítva: Van Bommel (82.), ill. Diarra (82.)
Továbbjutott: a Bayern, idegenben szerzett több góllal (4-4).

AC Milan-Celtic 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
Gól:
Kaká (93.)
Továbbjutott: a Milan, 1-0-val.


Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik