Élet-Stílus

Kósa: lejárathatjuk magunkat a kulturális főváros pályázaton

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint „a rossz, politikai alapon meghozott döntés miatt" Magyarország lejárathatja magát az Európa kulturális fővárosa (EKF) pályázaton. Tasnádi Péter, a címet elnyert Pécs polgármestere ugyanakkor úgy látja: Kósa Lajos nincs megfelelő információk birtokában.

Kósa Lajos szerdán az MTI érdeklődésére kifejtette: Debrecen annak ellenére, hogy nem nyerte el a rendezés jogát, valamennyi, a pályázatában megfogalmazott kulturális fejlesztést, beruházást időarányosan megvalósította. Ezzel szemben Pécsett semmilyen 2006-ra tervezett beruházás nem valósult meg, sőt el sem kezdődött – tette hozzá. Kósa Lajos szerint a pécsi kulturális infrastrukturális fejlesztési tervekből semmi nem igaz. Szóvá tette, hogy a 4000 négyzetméter alapterületűre tervezett galéria helyett már csak 1200 négyzetméteres megépítéséről van szó, s nem jó üzenet a színház operatársulatának megszüntetése sem.

A polgármester annak kapcsán, hogy korábban újságírók megkérdezték, Debrecen bevállalná-e Pécs helyett, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen, megerősítette: elvileg szóba jöhet ez, de minden korábbi szereplővel, pályázóval tárgyalni kellene. Jelenleg úgy néz ki, hogy egy „rossz politikai döntés megint lejárathatja Magyarországot” – fűzte hozzá. Kósa Lajos ugyanakkor megjegyezte: bár Debrecen megvalósított minden, a korábbi pályázatában szereplő kulturális fejlesztést, kormányzati támogatás nélkül nem lehet 2010-ben Európa kulturális fővárosa.

A témáról szerdán írt a Népszabadság, amelynek cikke szerint a Fidesz politikusa előző nap az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában kérdésre válaszolva vetette fel, hogy Debrecen átvehetné Pécstől a rendezvénysorozatot.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere Kósa Lajos nyilatkozatára szerdán az MTI-nek úgy reagált, hogy Debrecen polgármestere „nincs kellő információk birtokában”.
„Köszönjük Debrecen felajánlását, de nem vagyunk kevésbé felkészültek, mint ők” – mondta. A politikus szerint bár a baranyai megyeszékhelyen voltak lemaradások az EKF-programmal összefüggő beruházások előkészítését illetően, de a város e tekintetben most jól áll, a létesítmények időben el fognak készülni.

Pécs polgármestere megjegyezte: „Debrecenhez hasonló felajánlást Szeged is tett, csak másképp”; a várossal való együttműködést hamarosan írásban is rögzítik, ahogy tették ezt a programok lebonyolításában részt vállalt 42 település esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik