Élet-Stílus

Idén is nehéz jegyet kapni a tavaszi fesztiválra

A jegyek 85 százaléka már elkelt és több olyan előadás is van, amelyre már egyáltalán nem kapható jegy – mondta a FigyelőNetnek Zimányi Zsófia a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója.

Az októberben meghirdetett program annyira jelentős volt az érdeklődés, hogy a több mint 56 ezer jegy 85 százaléka már elfogyott. Egyáltalán nem lehet már kapni a karmester-legenda Riccardo Muti karmester estjére, Maxim Vengerov koncertjére, a Monte-Carlói Balett Rómeó és Júlia előadására, és az Orosz Nemzeti Zenaker fellépésére – árulta el lapunknak a fesztiváligazgató. Emellett azonban azt a praktikus információt is megosztotta velünk, hogy mindent megtesznek azokért akik a helyszűke ellenére mégis bemennének az előadásokra: „Mindenki jöjjön csak el a helyszínre, ha mást nem állóhelyet igyekszünk nekik biztosítani.”


Idén is nehéz jegyet kapni a tavaszi fesztiválra 1

Jelenet a Rómeó és Júliából a Monte-Carlói Balett elõadásában



Politika és pénz

A keddi sajtótájékoztatót így nem is azért tartották, hogy reklámot csináljanak a március 16-án startoló rendezvénynek, talán inkább hagyományból. Emellett Demszky Gábor főpolgármester, Lampert Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Schneider Márta államtitkár és a díszvendég Győr polgármestere Borókai Zsolt is elmondhatta, hogy milyen fontosnak tartják a kultúrát és a tavaszi fesztivált, amely egyébként turisztikai szempontból is igen fontos tényező.

A rendezvény összköltségvetése egyébként 1,36 milliárd forint, amelynek 38 százaléka állami támogatás. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 224 millió forinttal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 178 millióval, míg a Fővárosi Önkormányzat 123 millióval támogatja a rendezvényt.

A lényeg azonban akkor is a már októberben meghirdetett program. Idén is szinte lehetetlen a felsorolni a meghívott vendégeket, akiktöbb mint 50 helyszínen lépnek fel a 27. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A tavalyi Bartók-évforduló után, most a középpontban a 125 évvel ezelőtt született és 40 éve elhunyt Kodály Zoltán zeneszerző életműve áll. Az április 1-ig tartó tavaszi fesztivál 128 hivatalos rendezvénye mellett az oldalvízen a Fringe 343 előadása is várja az érdekes lesz.

Sztárhegedűsök Magyarországon


Idén is nehéz jegyet kapni a tavaszi fesztiválra 2

Nigel Kennedy a hegedûnél



Negyedik alkalommal játszik Magyarországon Maxim Vengerov, akit részben “közkívánatra” hoznek el ismét, hiszen a magyar közönség rendkívül lelkesen fogadja évről-évre a Szibériából származó művészt, legutóbbi koncertjét 40 perces “tomboló taps” kísérte. Vengerov repertoárjában ezúttal Mozart, Beethoven, Prokofjev és Sosztakovics is szerepel.

Nigel Kennedy koncertje iránt is hatalmas az érdeklődés. “Iszonytató izgalom övezi” a brit muzsikus első hazai fellépését, őt elsősorban Vivaldi extravagáns előadójaként ismerhetik, de most legújabb dzsessz albumát mutatja be.

Sztárok Budapesten

A fesztivál vendége lesz Branford Marsalis, a dzsessz egyik amerikai mestere is, akinek fellépése a szervezők szerint igazi “forró hangulatú zeneünnep” lesz. A Grammy-díjas szaxofonos, aki világkörüli turnén járt, a közelmúltban Budapesten adott hangversenye után most könnyedebb élményt ígér a fővárosi közönségnek.

A Monte-Carlói Balett is világsztár kategóriáben szerepel. Bár három nap alatt négyszer is eltáncolják a Rómeó és Júliát, a jegyek már rég elkeltek.

Riccardo Muti világhírű karmesternek az angol Philharmonia Zenekarral közös estjére már januárben minden jegyet eladtak. A milánói Scala egykori zeneigazgatója, aki évtizedekkel ezelőtt dirigált utoljára Budapesten, Mozart és Csajkovszkij mellett Liszt Ferenc Les Préludes-jét is vezényli majd a hazai közönségnek.

A Kodály-évforduló jegyében ugyancsak magyar remekművet hallhat a publikum a német Deutsche Kammerphilharmonie Zenekartól, amelynek művészei – a világhírű Maria Joao Pires zongorakíséretével – a Galántai táncokat játsszák majd.


A Ben Hur és frázismúzeum

Rózsa Miklós, a “méltatlanul elfeledett” háromszoros Oscar-díjas magyar zeneszerző emléke előtt tiszteleg az az egyestés produkció, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekart dirigáló Liszt-díjas karmester, Pál Tamás vezényel – emelte ki a program magyar vonatkozású különlegességei közül a fesztivál főmunkatársa. Az 1995-ben elhunyt alkotó emlékére rendezett előadásról elmondta: Rózsa Miklós Brácsaversenye mellett megidézik a zeneszerző Oscar-díjas filmzenéit is Hitchcock Bűvölet, George Cukor Kettős élet (Othello) és Wyler Ben Hur című filmjei segítségével.


Az idei fesztivál legkülönlegesebb színházi csemegéjének – több magyar premier mellett – a Théatre Vidy-Lausanne vendégjátéka ígérkezik. Az “Eraritjaritjaka, frázismúzeum” című előadás szövegét napjaink egyik legsajátosabb színházi alkotója, Heiner Goebbels hozta létre, elsősorban Elias Canetti írásaira támaszkodva. A német művész francia nyelvű produkcióját a Művészetek Palotájában láthatja a közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik