Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar

Február utolsó hétvégéjére Szakcsi-koncertet, Carter- és Dorfmeister-partyt, valamint kocsonyafesztivált ajánlunk. A tévézőknek pedig Hamletet Mel Gibsonnal.

Pénteken a Bёlga vagy Szakcsi koncertje közül kell választanunk. Az előbbi ál-idiotizmusa mindig üdítő, az utóbbi pedig Mozartot fogja mixelni a jazz-zel, úgyhogy nem érdemes kihagyni. Szombaton két világhírű DJ-bubus látogat Budapestre, vasárnap pedig legjobb, ha kocsonyát eszünk Miskolcon, de ha nem, mehetünk dobfarsangra is.
Ha otthon maradunk, akkor A John Malkovich menetet, Zeffirelli Hamlet feldolgozását vagy a 2001-es Oscaron taroló Tigris és sárkányt válaszzuk!
A kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?


menjek…


péntek, február 23.

… Bёlga koncertre a Süss fel napba



Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar 1


A hungaropannon rapperek már első lemezükön kifejtették, hogy nem akarnak mást, csak meghonosítani a magyar nemzeti hiphoppot. No, meg bemutatták, hogy mindezt néha meglehetősen durva, trágár kiszólásokkal próbálják meg elérni. Így kezdődött, de aztán jött a Gólem, amiben elmúlt a trágárság, de maradt az ötletes szöveg Titusz zenefelelős anyagára. Majd harmadik anyaguk kapcsán elnézést kértek a Gólemről lefelejtett trágárságokért és vigaszként megírták az „Egy, két, há’…” kezdetű antislágerüket, valamint Norbi a béka címmel elkészítettek a gyermeklemezüket (amit nem ajánlunk 16 éven aluliaknak…). A kanyargós tematikájú CD-k kiadása mellett a Bёlga az egyik legnépszerűbb koncertzenekarrá vált. Most a Süsü közönségét tervezik meghökkenteni.

… Szakcsi Mozart-koncertjére a Művészetek Palotájába

A világhírű jazzista ezúttal Mozart D-dúr ‘Koronázási’ zongoraversenyét (K. 537) tűzi műsorra: már ennyi elég ahhoz, hogy a péntek estét a Müpában töltsük. Szakcsi Lakatos Béla egy műsorban kifejtette, hogy egy az egyben az eredeti művet adja elő a Budafoki Dohnányi Zenekar segítségével, nem tesz hozzá, nem vesz el belőle semmit. De! Maga Mozart írt a műbe – Szakcsi szerint saját szórakoztatására – egy sor kadenciát, ahol improvizálhatott a maga kedvére. Na, ezt teszi Szakcsi is, természetesen a jazz dallamkincsét, ritmus- és harmóniavilágát felhasználva. A koncert első felében „hagyományos” Szakcsi művek is lesznek, elsősorban a 1989-es Mystic Dreams (Misztikus álmok) lemez anyagáról.

szombat, február 24.

… John Carter partyra a Merlinbe

Egy fiatal londoni filozófia szakos srác, bizonyos John Carter Heidegger helyett inkább a hiphop, electro, acid house, reggae, dancehall, soul és pszichedelikus rock zenékre pörgött rá a 90-es években. Később pedig ezeket pörgette a bigbeat bölcsőjében, a legendás londoni Heavenly Social klubban dj-ként. Producerként Monkey Maffia néven robbant be a köztudatba: ’95-től ’98-ig egy sor remixen (U2, Prodigy, CJ Bolland) és egy remek albumon (Shoot The Boss) hozta az általa kreált dancehall-bigbeat-house hibrid-hangzást. Innentől az egyik legkeresetebb remixgyártóról, és DJ-ről beszélhetünk. Szombaton Budapestnek is bizonyítja, nem alaptalanul.

… Richard Dorfmeisterre az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar 2


Lassan másfél évtizede, hogy két bécsi dzsessz- és partimániás fiatalember gondolt egyet, és friss kiadót gründolva megjelentette első, mindössze négy számos EP-jét. Peter Kruder és Richard Dorfmeister talán nem is gondolta volna, hogy a kilencvenes évek egyik legerőteljesebb európai stílusirányzatát indítja útjára, melyet úgy neveznek, hogy “bécsi downtempo”. A kis kiadó, a G-Stone igazi birodalommá nőtt, Kruder és Dorfmeister pedig – bár együtt immár egyáltalán nem dolgoznak – külön-külön projektek tucatjait hozta létre.
A sokadszorra Magyarországra látogató Dorfmeister elősorban a Toscával szerzett hírnvet magának, az utóbbi időben pedig a Madrid de los Austrias duóval dolgozik együtt. Ezúttal DJ-szettel érkezik az A38-ra, és akik látták már korábban (például amikor Earl Zingerrel lépett fel), nagyjából sejthetik, mire számíthatnak: finom, elszállós dubokat váltó nu jazzek, hiphopok, laza house-ok – egyszóval minden, ami a bécsi iskolát naggyá tette az elmúlt tizenöt évben.

vasárnap, február 25.

… dobosfarsangra a Dózsa Művelődési Házba


Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar 3

Ha azt hinnénk, hogy nincs hagyománya a Dobosok Farsangjának, előrebocsátjuk, hogy az idén 12. alkalommal gyűlnek össze honi dobosaink, hogy a meghívott külföldi kollégákkal együtt elkergessék a telet. Idén ugyan a télkergetésre nincs szükség, hiszen nincs tél, de a dobosok persze nem bírják ki, hogy ne találkozzanak. A rendezvény keretében megnyílik Budapest legnagyobb hangszerkiállítása, lesznek hangszeres bemutatók, „Mr. Dob” címmel fotókiállítás, de a lényeg: közel 40 dobos püföli hangszerét este hattól.

… a Miskolci kocsonyafesztivál zárónapjára

“Több, mint legenda…” az ország legnagyobb téli fesztiválja, immáron hetedik alkalommal. Mindazoknak, akik jókedvre, derűre, színvonalas programokra, kikapcsolódásra és kiváló miskolci kocsonyákra vágynak – ott a helyük, ahova visszaköltözik a régi kereskedőváros forgataga, ahol sütik a lacipecsenyét, kínálják a messze földön híres miskolci perecet és kocsonyát, valamint az egyedülálló, fesztiváli specialistást, a KORTY névre keresztelt seritalt, amelyí ötvözi egy extra dús sör és a tokaji borkülönlegességek ízét. Jó alkalom ez arra is, hogy leteszteljük, tényleg reszket-e a miskolci kocsonya.

… moziba

Híd Terabithia földjére


Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar 4

A bejárós tinédzser fiú és az újonnan jött leány osztálytárs szükségszerűen talál egymásra. Kitalált fantáziabirodalmukban magukra és a másikra találnak. Erősödő barátságuknak tragédia vet véget.

bővebben>>

… kiállításra

Van Gogh Budapesten



Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar 5


Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílt Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak. A tárlat március 20-ig látogatható.


maradjak…

… tévézni


péntek, február 23.


A John Malkovich menet
m1, 23:45

Craig Schwartz (John Cusack) élete egy rakás szerencsétlenség. A tehetséges utcai bábművész lába alól kicsúszott a talaj: New York túl kicsi ahhoz, hogy helyet találjon benne művészetének, tízéves házassága pedig Lotte-val (Cameron Diaz) enyhén szólva kifáradt. Se pénz, se szerelem, se kiút. A rendkívüli kézügyességgel megáldott Craig kényszerből elfogad egy monotonnak ígérkező iratrendezői állást a LesterCorp nevű cégnél, amely egy manhattani felhőkarcoló hét és feledik emeletén található. Egy véletlen folytán a szekrény mögött egy rejtekajtóra lesz figyelmes, amely mögött egy sötét alagút tátong. Miután bemászik, valósággal magába szippantja az átjáró, és hihetetlen sebességgel zuhan. Aztán hirtelen éles fény, és Craig felfedezi, hogy átlépett egy portálon, amely nem mindennapi élménnyel ajándékozza meg: bejutott John Malkovich agyába. Pontosan negyed óra után azonban a város melletti körgyűrű mellett találja magát kihajítva. A bizarr utazásra rákap Craig szexuálisan túlfűtött kolléganője, Maxine (Catherine Keener), aki rögtön üzletet lát a dologban. Kétszáz dollárért árulnak egy John Malkovich menetet.


szombat, február 24.
Duna Tv, 22:25

Hamlet


Menjek vagy maradjak – Kocsonya vagy Oscar 6

Franco Zeffirelli, aki korábban már két Shakespeare-adaptációban, a Rómeó és Júliában, illetve A makrancos hölgyben is megmutatta, hogy az angol drámalegenda művei nem csupán színpadon, de a filmvásznon is remekül megállják a helyüket, a Hamlet esetében is biztos kézzel nyúlt a témához. A Shakespeare szellemiségét maradandóan visszaadó történetben kiváló szereplőgárdát irányítva eleveníti fel a dán királyfi őrületét és az uralkodócsalád végzetét, a sokak által csak halálos fegyveri minősítésben elfogadott, a nagy előd, Laurence Olivier nyomdokain járó címszereplő, Mel Gibson pedig kritikusait megcáfolva élete egyik legjobb, legerőteljesebb és legőrültebb alakítását nyújtja.


vasárnap, február 25.

Az Oscar-díj estéje

A Duna tévén este nyolckor megnézhetjük az idei magyar Oscar-jelölt, Maestro című animációs filmet, ugyanezt az m2-n 22.50-kor láthatjuk. Az m1 23.30-kor a 2005-ös díjat nyert animációs filmet a Ryant tűzi műsorra. Éjszaka, az Oscar-díjak idei átadását megelőzően az RTL-en Ang Lee 2001-es, négy akadémiai elismerést besöprő filmjét a Tigris és sárkányt láthatjuk. Hajnak kettőtől pedig ugyanitt végigkövethetjük az idei Oscar-gálát. Hajrá Maestro!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik