Élet-Stílus

BL: rangadók futószalagon

A két legutóbbi győztes, azaz a tavaly diadalmaskodó FC Barcelona és a tavalyelőtt legjobb FC Liverpool csatája emelkedik ki a nyolcaddöntő szerdai mérkőzései közül a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

Barca-Liverpool: győztesek randevúja

A Barca a Bajnokok Ligája címvédőjeként fogadja a 2005-ös kiírás győztesét, az angol bajnokság harmadik helyezettjét. A Liverpool és a katalánok is 2-1-es vereséggel (videó) hangoltak a szerdai rangadóra: Rafa Benitez együttese idegenben maradt alul a Newcastle-el szemben, Ronaldinhóék pedig hiába támadták végig az egész mérkőzést, vereséget szenvedtek Valenciában.

A két csapat szurkolóinak a vereség mellett a belső problémák is borzolhatják az idegeit: a katalánoknál Samuel Eto’o veszett össze Ronaldinhóval és a Frank Rijkaard vezetőedzővel, míg az angoloknál Craig Bellamy ittasan összeakaszkodott a norvég John Arne

Riisével a csapat portugáliai edzőtáborozása során. A katalán alakulatnál elsimultak a nézeteltérések, míg Bellamy 80 ezer fontos büntetésre számíthat.

Frank Rijkaard mindenesetre magabiztosan nyilatkozott a szerdai, a Nou Campban rendezendő találkozóról. „Ha nem nyerted meg a legutóbbi mérkőzést, akkor meg kell nyerted a következőt” – mondta a tréner, aki számára intő jel lehet, hogy utolsó hat Liverpool elleni összecsapása közül mindössze egyen győzött. Sérültjei azonban nincsenek a tavalyi BL-győztesnek: Liliam Thuram felépült, Lionel Messi már a vasárnapi bajnokin, ha csak rövid ideig is, de játéklehetőséget kapott, egyedül Samuel Eto’o szereplése kérdéses. A kameruni gólvágó négy hónapot kihagyott egy makacs térdsérülés miatt, és a legfrissebb hírek szerint az erőnlétével még mindig akadnak gondok.

BL: rangadók futószalagon 1

Az újabb gyõzelemhez elõször a Poolt kell legyõzni (Galéria)


Az angol csapat trénere is a teljes keretből válogathat, és az első idegenbeli meccsen az a céljuk, hogy versenyben maradjanak a nyolc közé jutásért. „Nem mi vagyunk az összecsapás esélyesei, de olyan eredményt szeretnénk elérni Barcelonában, amely után meglepetést okozhatunk az Anfield Roadon.” – nyilatkozta Benitez, aki jól ismeri a Barcát, hiszen néhány éve még Spanyolországban dolgozott, és a Nou Campban igen szép eredményeket ért el.

Porto-Chelsea: Mourinho visszatér

José Mourinho személye miatt pikánsnak ígérkezik a Chelsea portói vendégjátéka is, az angol gárda portugál trénere ugyanis éppen a mostani riválistól távozott Londonba, miután megnyerte a BL-t 2004-ben. A szakembert lemondása után meg is fenyegették a Porto fanatikusai. Azóta kétszer találkozott egymással a két csapat 2004 szeptemberében hazai pályán 3-1-re nyert a Chelsea, majd három hónappal később a Porto 2-1-es sikerrel vágott vissza.

“Tudom, hogy kettős fogadtatásom lesz. Lesznek, akik megértik, hogy az UEFA Kupa és a BL elhódítása után új kihívást akartam a világ legjobb bajnokságában, ők nagy örömmel fognak üdvözölni. De lesznek olyanok is, akik nem értik meg egyéni ambícióimat, ők ugyanolyan kedves dalokkal fogadnak majd, amilyeneket Angliában is énekelnek nekem a rivális szurkolótáborok” – utalt arra Mourinho, mire számít.

BL: rangadók futószalagon 2

Irány a finálé! (MTI/EPA)


A Chelsea a decemberi és januári botlások után ismét kirobbanó formában játszik, legutóbbi hat mérkőzésen nem kapott gólt, a hétvégén például négy góllal intézte el az FA Kupában a Norwich City-t (videó). A nyáron igazolt Andrij Sevcsenko is talán végre összekapja magát, a szombati meccsen meggyőzően futballozott, egy gólt előkészített, egyszer pedig ő vette be a másodosztályban szereplő rivális kapuját. Az amúgy is toronymagas angol együttes esélyeit növelheti, hogy várhatóan ismét pályára lép John Terry, aki biztonságot adhat a portugál bajnokságban a gólokat ipari mennyiségben termelő Porto-támadók ellen. Nem utazik a csapattal Khalid Boulahrouz, aki a már említett Norwich elleni mérkőzésen szenvedett vállsérülést, és Joe illetve Ashley Cole-ra sem számíthat Mourinho.

Inter-Valencia: tiszta lappal

Az Internazionale a jó formában lévő, vasárnap a Barcelonát legyőző Valenciát fogadja, a találkozó nagy kérdése, hogy a hazaiak nemzetközi porondon is folytatják-e remek sorozatukat, amely jelenleg a Serie A-ban 16 egymást követő győzelemből áll. Az olaszok trénere tisztában van azzal, hogy ennek nem sok jelentősége lesz szerda este. „A Bajnokok Ligája egy különleges sorozat. Hiába játszott a csapatod az egész szezonban kiemelkedő formában, egy este mindent elronthatsz.” – mondta a La Gazzetta dello Sportnak Robert Mancini.

Az Inter utoljára idén szeptemberben szenvedett vereséget a Bajnokok Ligájában: a csoportkörben a Bayern Münchennel szemben maradt alul. A németek mögött a második helyen lépett tovább a milánói gárda, amelynek több kulcsjátékosa is pihent a hétvégi bajnokin. Marco Materazzi és Douglas Maicon a Cagliari elleni meccset a padról figyelte, Adrianót pedig csak az utolsó félórában küldte pályára Mancini. Várhatóan visszatér a keretbe Patrick Vieira, így Dejan Stankovic feljebb húzodhat az ékek mögé, és jobban bekapcsolódhat a támadások szervezésébe.

BL: rangadók futószalagon 3

Materazzi várhatóan vállalja a játékot (ANP)


A Valencia trénerét egyáltalán nem nyomasztja, hogy szerdai ellenfelük ilyen parádés mérleggel rendelkezik az olasz bajnokságban. „Többször elmondtam már, hogy az Inter egy remek csapat, de nem olyan ellenfelekhez vannak szokva a bajnokságban, mint a Valencia.” – nyilatkozta Sanchez Flores. Nincs miért szégyenkeznie a spanyol csapatnak sem, hiszen a bajnokságban az utóbbi tíz meccsükből nyolcat megnyertek, legutóbb a BL-címvédőt verték 2-1-re hazai pályán.

A két együttes többször összefutott már a korábbi kiírásokban, és a számok egyértelműen olasz sikert ígérnek. Legutóbb 2004-ben megalázó, 5-1-es vereséget szenvedett a Valencia Olaszországban, az ezt megelőző két évben pedig már a kieséses szakaszban bizonyult jobbnak az Inter.

Roma-Lyon: félnek Tottitól

A másik olasz csapat, a bajnokságban második helyezett AS Roma a Franciaországban toronymagasan listavezető, a BL utolsó három kiírásában egyaránt negyeddöntőig menetelő Olympique Lyont fogadja.

Gregory Coupet, az Olympique Lyon kapusa kijelentette, különösen odafigyel majd Francesco Tottira a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, mivel a rivális AS Romának ő a legnagyobb klasszisa. „Totti fenomén, ráadásul hihetetlenül alázatos a futballal szemben. Mindannyian nagyon tiszteljük, és mint kapus én különösen tartok tőle.” – mondta a L’Equipe című lap internetes kiadásának a hálóőr.

Coupet szerint Totti az AS Roma Juninhója (Best of Juninho – videó). Az Olympique Lyon játékmesterétől ugyancsak rettegnek a hálóőrök: „Akármelyik kapus kollégámat kérdeztem meg, fél-e Junitól, mindig azt a választ kaptam, hogy igen. Ezért nem szégyellem, hogy én tartok Tottitól.”

BL: rangadók futószalagon 4

Az AS Roma Juninhója (MTI/EPA)


Mindkét együttes a legerősebb felállásban készülhet a szerdai odavágók talán legkiegyenlítettebb párharcára. Az egyik oldalon a román Cristian Chivu, a másikon Tiago bajlódik kisebb sérüléssel, de várhatóan mind a ketten pályára léphetnek szerdán az Olimpiai-stadionban.

Az AS Roma az európai kupákban nyolc meccse veretlen hazai pályán, de a Lyonnal idegenben is számolni kell. A hazai pontvadászatot évek óta példátlan módon domináló Olympique a csoportkörben kétszer is győzött idegenben, és a Bernabeu-ból is sikerült pontot rabolniuk.

A Roma a hétvégén a szezon talán legrosszabb produkcióját nyújtva kapott ki egy góllal az Empolitól (videó). Tottiék mentségére legyen mondva, hogy a tréner pihentette Mancinit és Taddeit, a csapat két „irányítóját”. A Lyon főpróbája jobban sikerült: az utolsó tíz percben fordítottak a másik francia BL-résztvevő Lille otthonában, és jelenleg 13 ponttal vezetik a tabellát.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, szerdai mérkőzések
AS Roma (olasz)-Olympique Lyon (francia) 20:45 ó (Rai Uno)
FC Barcelona (spanyol)-FC Liverpool (angol) 20:45 ó (Viasat3)
FC Porto (portugál)-Chelsea (angol) 20:45 ó
Internazionale (olasz)-FC Valencia (spanyol) 20:45 ó

A visszavágókat március 6-án játsszák.


Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl, most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhet és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik